Τουλάχιστον 5ετής η δράση της “Μαφίας των φαρμάκων”- Στα 25 εκατ. ευρώ τα κέρδη του κυκλώματος

Τουλάχιστον 5ετής η δράση της “Μαφίας των φαρμάκων”- Στα 25 εκατ. ευρώ τα κέρδη του κυκλώματος

Έφταναν στο σημείο να δίνουν λιγότερη από την απαραίτητη χημειοθεραπεία σε καρκινοπαθείς για να κρατάνε το περίσσευμα εν αγνοία των ασθενών και στη συνέχεια το συγκέντρωναν και το έστελναν σε Γερμανία, Ελβετία και Ιταλία ή έκλεβαν απευθείας τα φάρμακα ολόκληρα- Έκρυβαν τα κλεμμένα φάρμακα από το Λαϊκό Νοσοκομείο στον πάγο ιχθυοπωλείου και σε ανθοπωλείο- Κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και τουλάχιστον 5ετής η δράση τους

Εξιχνιάσθηκε από την Οικονομική Αστυνομία σε συνεργασία με τον ΕΟΦ, ίσως το μεγαλύτερο σκάνδαλο των εποχών στον χώρο της δημόσιας Υγείας και μάλιστα με θύματα καρκινοπαθείς…

Επίορκοι γιατροί, νοσηλεύτριες και φαρμακοποιοί μέσα στο μεγάλο κόλπο που «μηχανεύτηκε» τουλάχιστον εδώ και μία 5ετία ο Αιγύπτιος «εγκέφαλος» της οργάνωσης που ανακάλυψε την «τρύπα» που επί χρόνια έψαχνε σε σύστημα δημόσιας Υγείας και την βρήκε στην Ελλάδα.

Εκμεταλλευόμενος λοιπόν την ευκολία να στρατολογήσει ανθρώπους του τομέα της Δημόσιας και Ιδιωτικής Υγείας κυριολεκτικά έκλεβε πανάκριβα φάρμακα καρκινοπαθών και τα έστελνε σε φαρμακαποθήκη που είχε ανοίξει στην Γερμανία, όπου τα πωλούσε σε διπλάσια τιμή εκεί, στην Ελβετία και στην Ιταλία.

Τα τρία αρχηγικά μέλη ήταν ο 70χρονος Αιγύπτιος «εγκέφαλος» και εμπνευστής όλης της απάτης, ο οποίος ήταν μόνιμος κάτοικος Γερμανίας και είναι ιδιοκτήτης εκεί φαρμακείου και φαρμακαποθήκης, ένας 64χρονος Έλληνας σεσημασμένος απατεώνας με πλούσιο παρελθόν σε απάτες παντός είδους και μία 57χρονη Ελληνίδα φαρμακοποιός με ρίζες από την Αίγυπτο, η οποία γνωριζόταν από παλιά με τον «εγκέφαλο», βρήκαν έναν ηλικιωμένο ιδιοκτήτη φαρμακείου στην Καλλιθέα και με το αζημίωτο της παραχώρησε την διαχείριση του φαρμακείου με εκείνον όμως να φαίνεται ιδιοκτήτης.

Το φαρμακείο αυτό άνοιξε φαρμακαποθήκη και φαινόταν δήθεν να κάνει μαζικές εισαγωγές ογκολογικών φαρμάκων, με εικονικά τιμολόγια από μία μάλλον επίσης εικονική φαρμακαποθήκη που είχε ανοίξει ο «εγκέφαλος» στην Αίγυπτο.

Στη συνέχεια, τα φάρμακα αυτά φαινόταν η φαρμακαποθήκη της Καλλιθέας να τα εξάγει σε φαρμακαποθήκη της Γερμανίας, η οποία ανήκε στον «εγκέφαλο». Αυτή ήταν υπαρκτή και τα φάρμακα που έκλεβαν από Ελλάδα τα πωλούσαν εκεί σε διπλάσιες τιμές, π.χ. ένα φάρμακο που κόστιζε το δημόσιο σύστημα Υγείας 3.500 ευρώ στην Γερμανία το αγόραζαν έναντι 7.000 ευρώ!

 

Η διαδρομή του φαρμάκου από τις φλέβες των ασθενών στην αποθήκη της Γερμανίας

Το πλέον απίστευτο αυτής της ιστορίας είναι το πόσοι άνθρωποι από τον χώρο της Υγείας είναι μπλεγμένοι και οι τρόποι με τους οποίους συγκέντρωναν τις ποσότητες αυτές εδώ και μία 5ετία που δρούσαν.

Από τους 21 συλληφθέντες, δύο είναι γιατροί του Ιδιωτικού Τομέα και 8 που κατηγορούνται αλλά δεν έχουν συλληφθεί και είτε είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ είτε έχουν σχέση με τον χώρο της Δημόσιας Υγείας και εξετάζεται ακόμη ο ακριβής τρόπος εμπλοκής τους. Οι δύο που συνελήφθησαν είναι ένας ιδιώτης γαστρεντερολόγος και ένας γαστρεντερολόγος-υπατολόγος, διευθυντής της γαστρεντερολογικής πτέρυγας πολύ γνωστής ιδιωτικής κλινικής του κέντρου της Αθήνας.

Αυτοί ουσιαστικά έκοβαν εικονικές συνταγές σε μέλη του κυκλώματος που ήταν υγιέστατοι και εμφανίζονταν ως καρκινοπαθείς.

Από τους 21 επίσης συλληφθέντες τον πλέον σατανικό ρόλο στο κύκλωμα είχαν δύο επίορκες νοσηλεύτριες του Γενικού Νοσοκομείου «Λαϊκό» της Αθήνας.

Η μία όταν έπαιρνε οδηγίες π.χ. από έναν γιατρό να χορηγήσει χημειοθεραπεία π.χ. 500 ml από το τάδε φάρμακο και 250 ml π.χ. από το δείνα φάρμακο, αφαιρούσε τους ορούς από τον ασθενή όταν είχε λάβει π.χ. 400 ml και 100 ml από το άλλο και το μέρος της απαραίτητης θεραπείας που δεν κατέληγε στο οργανισμό του ασθενούς με κόστος τη ζωή του, το συγκέντρωνε η νοσηλεύτρια αυτή και όταν γινόταν μια ποσότητα το έστελνε στο κύκλωμα και γέμιζαν τα μπουκάλια με τα περισσεύματα ξανά.

Η άλλη νοσηλεύτρια που είχε επίσης ρόλο «κλειδί» στο Λαϊκό Νοσοκομείο, ήταν υπεύθυνη για την απογραφή στην φαρμακαποθήκη και έτσι απλά έκλεβε κατευθείαν από τα ράφια, ατόφια τα φάρμακα και τα έστελνε στην φαρμακαποθήκη της Καλλιθέας. Εκείνη είχε το «μαχαίρι» εκείνη είχε και το «πεπόνι» και έτσι κανείς δεν μπορούσε να αντιληφθεί εγκαίρως ότι έλειπαν και πάλι εις βάρος της ζωής των ασθενών.

Τις περισσότερες ποσότητες από αυτά τα φάρμακα τα έστελνε το κύκλωμα στην Γερμανία με δύο εταιρείες ταχυμεταφορών, από την οποίες εταιρείες επίσης βρέθηκαν κατηγορούμενοι οι εμπλεκόμενοι αφού γνώριζαν πολύ καλά τι μετέφεραν, πάντα με το αζημίωτο.

Ο άλλος τρόπος ήταν μέσα σε χειραποσκευές σε πτήσεις που πραγματοποιούσε ο Αιγύπτιος. Μία ημέρα μάλιστα πριν την πτήση το κύκλωμα που συνεργαζόταν με ένα ιχθυοπωλείο στην Καλλιθέα και ένα ανθοπωλείο στο Παγκράτι, έστελναν εκεί τα φάρμακα που στο ιχθυοπωλείο έμπαιναν στον πάγο για τα ψάρια και σε ειδικά κουτιά φενιζόλ και στο ανθοπωλείο στα ψυγεία του και την επόμενη ημέρα που ήταν η πτήση πήγαιναν και τα παραλάμβαναν.

 

Σημειώνεται ότι τα φάρμακα που βρέθηκαν στην κατοχή τους, ο ΕΟΦ θα τα καταστρέψει. ακριβώς γιατί θεωρούνται επικίνδυνα πια για την δημόσια υγεία, αφού πάγωναν και ξεπάγωναν άπειρες φορές, άρα εύκολα αντιληπτό γίνεται πόσα από αυτά τα επικίνδυνα για την δημόσια υγεία πλέον φάρμακα κατέληξαν στις φλέβες καρκινοπαθών σε Γερμανία, Ελβετία και Ιταλία, την τελευταία 5ετία.

Συγκατηγορούμενοι των παραπάνω είναι ακόμα 14 άτομα, τα οποία κατηγορούνται -κατά περίπτωση- για απλή συνέργεια σε αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και κατ’ εξακολούθηση.

Τα έσοδα των μελών της απίστευτης αυτής εγκληματικής οργάνωσης που θυμίζει Μαφία στην οργάνωσή της, υπολογίζονται πάνω από 25 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε συνολική ποσότητα 14.401 ογκολογικών σκευασμάτων!

Η ζημία του Ελληνικού Δημοσίου από την δράση της οργάνωσης, λαμβάνοντας υπόψη την κατώτερη φαρμακευτική τιμή των σκευασμάτων αυτών, ανέρχεται κατ’ ελάχιστο, πάνω από 13 εκατομμύρια ευρώ!

Ο ακριβώς ρόλος όλων των εμπλεκομένων γιατρών, ο ακριβής όγκος των παράνομων διακινούμενων φαρμακευτικών σκευασμάτων, η συνακόλουθη ζημία του δημοσίου και το ακριβές κέρδος που αποκόμισαν τα μέλη της οργάνωσης θα αποτιμηθεί από τη συνέχεια της έρευνας που έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της.

Ο “Έλληνας”, ο “μηχανόβιος” και οι συνομιλίες σε κώδικα για την παραγγελία των φαρμάκων

Όπως σε όλες τις οργανωμένες μαφιόζικες οργανώσεις έτσι και στην συγκεκριμένη, οι κατά τα άλλα επιστήμονες στον χώρο της υγείας χρησιμοποιούσαν κωδικούς στις τηλεφωνικές του συνομιλίες για τις μεταξύ τους συνεννοήσεις. Έτσι για παράδειγμα ο «Έλληνας», ήταν ο σεσημασμένο απατεώνας και αρχηγικό μέλος της οργάνωσης και ο «μηχανόβιος» ήταν μέλος. Αυτό που έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι οι κωδικοί που χρησιμοποιούσαν στις συνομιλίες τους για τα φάρμακα που ζητούσαν από τις νοσοκόμες και τα οποία είχα τα αρχικά γράμματα των φαρμάκων που ήθελαν, όπως «Ο», «ΜΑ», «ΑΒΑ», «STELA» κλπ.

Η Οικονομική Αστυνομία είχε πληροφορίες που αξιολόγησε, διασταύρωσε και τουλάχιστον το τελευταίο εξάμηνο έβαλε στο «στόχαστρό» της την συγκεκριμένη οργάνωση και με την βοήθεια του ΕΟΦ, κατάφερε να την εξαρθρώσει και να σταματήσει ένα διαρκές έγκλημα σε βάρος των καρκινοπαθών, του δημόσιου συστήματος υγείας και της κοινωνίας γενικότερα.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες από άτομα του ΕΟΦ που συμμετείχαν στις έρευνες οι ελλείψεις που κατά καιρούς εμφανίζονταν στα συγκεκριμένα φάρμακα οφείλονται κυρίως στο ότι φαρμακαποθήκες και εγχώριες εταιρείες προτιμούν να εξάγουν σε χώρες της Ευρώπης που πιάνουν καλύτερη τιμή, αλλά σε ένα μέρος οφείλεται και στην δράση αυτού του κυκλώματος και προειδοποιούν πως η συνεργασία με την Οικονομική Αστυνομία δεν σταματάει εδώ και έπεται συνέχεια και με άλλες υποθέσεις…

Ακολουθούν οι δηλώσεις που έγιναν κατά την σημερινή επίσημη παρουσίαση της υπόθεσης στην Ασφάλεια Αττικής, σχετικά με την εξάρθρωση της διεθνικής εγκληματικής οργάνωσης, που δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην παράνομη διακίνηση φαρμακευτικών σκευασμάτων, κυρίως αποκλειστικής νοσοκομειακής διάθεσης και υψηλού κόστους.

Εκπρόσωπος Τύπου Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής, Θεόδωρος Χρονόπουλος:

“Μετά από πολύμηνη και ενδελεχή αστυνομική έρευνα η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας κατάφερε να εξαρθρώσει διεθνική εγκληματική οργάνωση, που δραστηριοποιούνταν συστηματικά στο εγκληματικό αυτό πεδίο, το όποιο λόγω της παράνομης διακίνησης φαρμάκων για ογκολογικές και άλλες σοβαρές παθήσεις, ενέχει ιδιαίτερη κοινωνική απαξία.

Σημειώνεται ότι η εγκληματική οργάνωση από την παράνομη δραστηριότητα της αποκόμιζε τεράστια οικονομικά οφέλη με σημαντική ζημία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς τα συγκεκριμένα φάρμακα καλύπτονται αποκλειστικά από το δημόσιο και προέρχονταν είτε από Νοσοκομεία – νοσηλευτικά ιδρύματα, όπου υπεξαιρούνταν από μέλη της οργάνωσης, είτε από παράνομες συνταγογραφήσεις και απάτες.

Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν χθες, Πέμπτη 3 Μαΐου 2018, στο πλαίσιο ευρείας αστυνομικής επιχείρησης της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, με τη συνδρομή του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.), σε περιοχές της Αττικής και στο Μεσολόγγι, συνολικά είκοσι ένα άτομα, ηλικίας από 22 έως 70 ετών. Μεταξύ των συλληφθέντων, είναι και τρία αρχηγικά μέλη της οργάνωσης, ηλικίας 70, 57 και 64 ετών.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, που αφορά κατά περίπτωση στην συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, υπεξαίρεση σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ), απάτη από κοινού και κατ’ εξακολούθηση επάγγελμα και συνήθεια, πλαστογραφία μετά χρήσεως, έκδοση ψευδών ιατρικών πιστοποιήσεων μετά χρήσεως κατ’ εξακολούθηση, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος κατ’ επάγγελμα συνήθεια και εξακολούθηση, έκδοση και αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων για ανύπαρκτες συναλλαγές κατ’ εξακολούθηση, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ’ εξακολούθηση, καθώς και προμήθεια, κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Συγκατηγορούμενοι των παραπάνω είναι ακόμα 14 άτομα, τα οποία κατηγορούνται -κατά περίπτωση- για απλή συνέργεια σε αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, κατ’ εξακολούθηση, σε συνδυασμό με τα προαναφερόμενα αδικήματα.

Πιο αναλυτικά, τα τρία αρχηγικά μέλη, τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2013, είχαν συγκροτήσει τη συγκεκριμένη διεθνική εγκληματική οργάνωση, η οποία ήταν δομημένη ιεραρχικά και με διαρκή δράση. Στόχος της οργάνωσης ήταν η κατ’ επάγγελμα διάπραξη απατών και υπεξαιρέσεων, σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Ως προς τον τρόπο δράσης τους (modus operandi), τα μέλη της οργάνωσης προμηθεύονταν παράνομα, μέσω υπεξαιρέσεων, ψευδών ιατρικών πιστοποιήσεων και απατών, φαρμακευτικά σκευάσματα υψηλού κόστους, κυρίως νοσοκομειακής χρήσης, τα οποία στην συνέχεια διακινούσαν και εξήγαγαν σε φαρμακαποθήκες της Γερμανίας, της Ελβετίας και της Ιταλίας, με υπερδιπλάσια τιμή, συγκριτικά με το κόστος αγοράς τους.

Για την επίτευξη του σκοπού τους, είχαν διαμορφώσει κατάλληλη υποδομή, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη λειτουργία φαρμακείου, μέσω του οποίου πραγματοποιούνταν οι παράνομες εξαγωγές φαρμάκων και η έκδοση των σχετικών εικονικών τιμολογίων. Επιπλέον, είχαν εξασφαλίσει σταθερό πελατολόγιο, όπου διέθεταν προς πώληση τα παράνομα αποκτηθέντα φαρμακευτικά σκευάσματα.

Για να επεκτείνουν την παράνομη δραστηριότητα τους προχώρησαν στην στρατολόγηση στην οργάνωση, ιατρών και λοιπού προσωπικού νοσηλευτικών ιδρυμάτων, συμβεβλημένων με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), που τους επέτρεπε τη συνταγογράφηση φαρμάκων υψηλού κόστους σε ασθενείς και την πρόσβαση σε φάρμακα που χορηγούνται σε σοβαρές παθήσεις, καθώς και υπαλλήλων εταιρείας ταχυμεταφορών που αναλάμβαναν την αποστολή – διακίνηση των φαρμάκων στο εξωτερικό.

Παράλληλα, προέβησαν στη σύσταση φαρμακευτικής εταιρείας στο εξωτερικό, η οποία φέρεται ως εκδότης πλήθους εικονικών τιμολογίων που αφορούσαν ανύπαρκτες πωλήσεις φαρμάκων υψηλού κόστους, προς το προαναφερόμενο φαρμακείο, ενώ πραγματοποιούσαν εικονικές συναλλαγές προμήθειας φαρμάκων με συγκεκριμένη φαρμακαποθήκη, την οποία επίσης διαχειρίζονταν μέλη της οργάνωσης.

Σημειώνεται ότι ένα από τα αρχηγικά μέλη, αναλάμβανε την μεταφορά ποσοτήτων από τα παράνομα φάρμακα στο εξωτερικό αεροπορικώς, τοποθετώντας αυτά σε ταξιδιωτικές αποσκευές, ενώ παράλληλα είχε συστήσει φαρμακαποθήκη με έδρα στη Γερμανία.

Ειδικότερα, η εγκληματική οργάνωση διαρθρώνονταν σε τέσσερις πυρήνες, ο καθένας με διακριτούς ρόλους και συγκεκριμένη ενεργό δράση, ως ακολούθως:

Πρώτος πυρήνας:

Είχε κεντρικό ρόλο στην υλοποίηση των στόχων της οργάνωσης, καθώς αναλάμβανε την παράνομη προμήθεια των φαρμάκων από τα μέλη των άλλων πυρήνων και την αποθήκευση και εξαγωγή αυτών στο εξωτερικό, συμφώνα με τις παραγγελίες και τις συμφωνηθείσες τιμές πώλησης.

Μέλη του πυρήνα διαχειρίζονταν το φαρμακείο 70χρονου συλληφθέντα, προκειμένου να προσδίδουν νομιμοφάνεια στα φάρμακα που εξήγαγαν στο εξωτερικό, εκδίδοντας προς τούτο σχετικά εικονικά τιμολόγια με παραλήπτη φαρμακαποθήκη.

Δεύτερος πυρήνας:

Εκτελούσε παρόμοιες δραστηριότητες με τον πρώτο πυρήνα, με τη διαφορά ότι δρούσε υπό την κάλυψη φαρμακαποθήκης, πραγματοποιώντας συναλλαγές με το προαναφερόμενο φαρμακείο.

Παράλληλα, μέρος των μεταφορών των φαρμάκων στο εξωτερικό, αναθέτονταν σε δύο μέλη του, οι οποίοι αναλάμβαναν την συσκευασία και αποστολή στο εξωτερικό αεροπορικώς.

Τρίτος πυρήνας:

Είχε αναλάβει την προμήθεια του πρώτου πυρήνα με τα φαρμακευτικά σκευάσματα, εκμεταλλευόμενος την ιδιότητα των μελών του, ως νοσηλευτικό προσωπικό σε δημόσιο Νοσοκομείο της Αθήνας, απ‘ όπου υπεξαιρούσαν φαρμακευτικά σκευάσματα και στη συνέχεια τα διοχέτευαν στο εξωτερικό.

Τέταρτος πυρήνας:

Μέλη του τέταρτου πυρήνα προμήθευαν τον πρώτο πυρήνα με φαρμακευτικά σκευάσματα, που περιέρχονταν στην κατοχή τους από νοσοκομεία και φαρμακεία, εκμεταλλευόμενα την επαγγελματική τους ιδιότητα, καθώς, ως ιατροί συνέτασσαν ιατρικές πιστοποιήσεις ασφαλισμένων, βεβαιώνοντας ψευδώς ότι πρόκειται για πάσχοντες από ογκολογικές ή άλλες σοβαρές παθήσεις.

Στη συνέχεια, έτερα μέλη του πυρήνα, εξαπατούσαν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΕΦΚΑ, ΕΟΠΥΥ, δημόσια νοσοκομεία), προκαλώντας ζημιά ισόποση με την αξία των φάρμακων, που αναγράφονταν στις παράνομες συνταγογραφήσεις.

Από την ανάλυση των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν μέχρι στιγμής, προέκυψε ότι κατά το χρονικό διάστημα 2013 έως 2016:

εκδόθηκαν εικονικά τιμολόγια αγοράς φαρμακευτικών σκευασμάτων από εταιρεία με έδρα το εξωτερικό, προς το προαναφερόμενο φαρμακείο, συνολικής αξίας 24.913.375 ευρώ,

σύμφωνα με την αξία των επίμαχων τιμολογίων πώλησης φαρμακευτικών σκευασμάτων στο εξωτερικό, που εκδόθηκαν από το ίδιο φαρμακείο, τα έσοδα από την εγκληματική δραστηριότητα υπολογίζονται στα 25.073.196 ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε συνολική ποσότητα 14.401 σκευασμάτων.

Επιπρόσθετα διαπιστώθηκε, ότι η ζημία του Ελληνικού Δημοσίου από την δράση της οργάνωσης, λαμβάνοντας υπόψη την κατώτερη φαρμακευτική τιμή των ανωτέρω σκευασμάτων, ανέρχεται κατ’ ελάχιστο στα 13.690.376 ευρώ.

Στο πλαίσιο της έρευνας θα αποτιμηθεί ο ακριβής όγκος των παράνομων διακινούμενων φαρμακευτικών σκευασμάτων, η συνακόλουθη ζημία του δημοσίου και το κέρδος που αποκόμισαν τα μέλη της οργάνωσης .

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :

μεγάλος αριθμός φαρμακευτικών σκευασμάτων συνολικής αξίας 307.258 ευρώ,

το χρηματικό ποσό των 63.815 ευρώ,

9 ηλεκτρονικοί υπολογιστές,

ψηφιακά αποθηκευτικά μέσα,

συσκευές κινητών τηλεφώνων και πλήθος καρτών SIM,

κάρτες ανάληψης διαφόρων τραπεζικών ιδρυμάτων, καθώς και

πλήθος ιδιόχειρων σημειώσεων.

Οι χώροι που κατασχέθηκαν τα ανωτέρω σκευάσματα – φάρμακα δεν διέθεταν την απαιτούμενη άδεια για την αποθήκευση και διακίνησή τους και κρίνονται ακατάλληλοι, με αποτέλεσμα τα εν λόγω φάρμακα να κρίνονται ως επικίνδυνα για τη Δημόσια Υγεία.

Τέλος, στο πλαίσιο της διερεύνησης, προέκυψε ότι σε βάρος του 64χρονου αρχηγικού μέλους της οργάνωσης εκκρεμεί καταδικαστική απόφαση για απάτη, συνολικής ποινής φυλάκισης 11 ετών.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγούνται στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται και στο πλαίσιο της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας, προκειμένου να διακριβωθεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της οργάνωσης και οι επιμέρους διασυνδέσεις τους τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό”.

Ιωάννης Μαλέμης, Μέλος Δ.Σ. Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.):

“Ο ΕΟΦ εργάζεται πάντοτε με προσήλωση στο σκοπό του που είναι πρωτίστως η προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και η εξασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος γενικότερα στον τομέα της παραγωγής, εισαγωγής και της κυκλοφορίας στην αγορά των προϊόντων αρμοδιότητας του. Υποστηρίζουμε σθεναρά την ανάπτυξη συνεργασιών προκειμένου της επίτευξης αυτών των στόχων και ιδιαίτερα στο χώρο του φαρμάκου που είναι κοινωνικό αγαθό.

Ειδικότερα ως ΕΟΦ έχουμε εγκαίρως κατανοήσει ότι η αντιμετώπιση της σύγχρονης παραβατικής συμπεριφοράς απαιτεί τη συνέργεια και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων μέσα και έξω από την Ελλάδα.

Το αποτέλεσμα της συνεργασίας μας με την Οικονομική Αστυνομία και σε αυτή την υπόθεση, όπως και σε άλλες στο παρελθόν, σηματοδοτεί την αξία και την αποτελεσματικότητα των κοινών δράσεων που θα συνεχισθούν με την ίδια ένταση και προσήλωση στο μέλλον”.

Διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, Ταξίαρχος Γεώργιος Καρβουνάκης:

“Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον ΕΟΦ για την συνδρομή του στην επιχειρησιακή δράση, την οποία αναπτύξαμε. Η Οικονομική Αστυνομία και γενικότερα η Ελληνική Αστυνομία θέλει τέτοιες βοήθειες, θέλει τέτοιες συνεργασίες, ώστε τα αποτελέσματα να είναι μεγαλύτερα και κοινά αποδεκτά, να ωφελούν την κοινωνία και να εξασφαλίζουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω όλους εσάς, που είσαστε αρωγοί στην προσπάθεια μας, με τον δικό σας τρόπο και που βρίσκεστε σήμερα εδώ”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα