Τρεις συλλήψεις για τη ληστεία στην Αρχαία Ολυμπία

Αστυνομικοί παραμένουν έξω από το Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ολυμπία, Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012, όπου το πρωί της Παρασκευής ένοπλοι ληστές αφαίρεσαν δεκάδες πήλινα και χάλκινα αρχαία αντικείμενα. (EUROKINISSI // ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ)
Αστυνομικοί παραμένουν έξω από το Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ολυμπία, Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012, όπου το πρωί της Παρασκευής ένοπλοι ληστές αφαίρεσαν δεκάδες πήλινα και χάλκινα αρχαία αντικείμενα. (EUROKINISSI // ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Σημαντική εξέλιξη στις έρευνες για τη ληστεία στο παλαιό μουσείο στην Αρχαία Ολυμπία. Εντοπίστηκαν πολλά από τα κλοπιμαία. Τρεις Έλληνες συνελήφθησαν, να προσπαθούν να πουλήσουν ένα χρυσό δαχτυλίδι έναντι 300.000€

Στα χέρια της αστυνομίας έπεσαν τρία άτομα που φέρεται να είχαν στην κατοχή τους χρυσό δαχτυλίδι, που είχε κλαπεί από το παλαιό μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας τον περασμένο Φεβρουάριο.

Οι τρεις διαπραγματεύονταν την πώλησή του δαχτυλιδιού έναντι 300.000 ευρώ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι αρχές έχουν εντοπίσει και άλλα αντικείμενα, που οι ληστές τα είχαν θάψει σε λόφο στην περιοχή Κοσκινά.

Σύμφωνα με πληροφορίες αστυνομικός κατάφερε να πλησιάσει έναν εκ των δραστών και προσποιούμενος τον ενδιαφερόμενο αγοραστή για αντικείμενα που είχαν κλαπεί, κατάφερε να τον συλλάβει. Στην συνέχεια κατά την διάρκεια της προανάκρισης οι αστυνομικοί ταυτοποίησαν και τα δύο άλλα άτομα.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίστηκε στην Ηλεία και ο χώρος που οι συλληφθέντες είχαν κρύψει τα αρχαία αντικείμενα.

Η ληστεία είχε γίνει στις 17 Φεβρουαρίου και είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων εντός και εκτός Ελλάδος, με αποτέλεσμα να υποβάλλει την παραίτησή του ο τότε υπουργός Πολιτισμού Π. Γερουλάνος.

Δύο άνδρες είχαν εισβάλλει στο μουσείο με καλυμμένα τα πρόσωπά τους και υπό την απειλή όπλων ακινητοποίησαν τη φύλακα, την οποία μάλιστα έδεσαν σε καρέκλα και φίμωσαν.

Οι δράστες ζήτησαν από τη μοναδική (!) φύλακα να τους πει πού φυλάσσονταν τα χρυσά στεφάνια.

Όταν τους είπε ότι στο μουσείο δεν φυλάσσονται τέτοια αντικείμενα,  έσπασαν προθήκες του μουσείου και αφαίρεσαν χάλκινα και πήλινα αντικείμενα, καθώς και ένα χρυσό δακτυλίδι. Συνολικά οι ληστές έκλεψαν περίπου 65 αντικείμενα.

Το περιστατικό είχε ανοίξει το ζήτημα της ελλιπούς φύλαξης των αρχαιολογικών χώρων στην Ελλάδα, συζήτηση που φυσικά ξεχάστηκε λίγες μέρες μετά.

Τζαβάρας: "Σπουδαία επιτυχία"

"H αποκάλυψη και η σύλληψη των δραστών της κλοπής στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας καθώς και η ανάκτηση των κλαπέντων αποτελούν μία σπουδαία επιτυχία που προέκυψε από την αρμονική και αποτελεσματική συνεργασία των υπηρεσιών του Υπουργείου μας και της Ελληνικής Αστυνομίας".

Αυτό μεταξύ άλλων τονίζεται σε μήνυμα του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα που συνεχάρη όλους όσοι συμμετείχαν στην προσπάθεια και συνετέλεσαν στο αίσιο αποτέλεσμα της.

"Στις κρίσιμες ώρες που περνάει ο τόπος μας η επιτυχία αυτή στέλνει δύο θετικά μηνύματα εντός και εκτός της Ελλάδας. Για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι σε εθνικά ευαίσθητους τομείς της κρατικής λειτουργίας υπάρχουν υπηρεσίες που τιμούν την αποστολή τους και προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον και την ασφάλεια των πολιτών. Σε πείσμα όλων αυτών που καθημερινά δεν χάνουν την ευκαιρία να τις απαξιώνουν και να αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα τους. Παράλληλα η επιτυχία αυτή επιβεβαιώνει ότι οι θησαυροί της πολιτιστικής μας κληρονομιάς επιτηρούνται και προστατεύονται επαρκώς από ένα δίκτυο ικανών και καταρτισμένων κρατικών λειτουργών που συνεργάζονται τόσο εντός όσο και εκτός των Μουσείων και των Αρχαιολογικών Χώρων" καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Διαφημιστικό σποτ με έμπνευση τη ληστεία στην Αρχαία Ολυμπία

Ξέφραγο αμπέλι η Αρχαία Ολυμπία: Αυτή τη φορά τουρίστρια τραβούσε φωτογραφίες ανενόχλητη

Πρώτο θέμα στα διεθνή Μέσα η ληστεία στο Μουσείο Ολυμπίας

SHARE:

24Media Network