Βιομηχανικού τύπου γραμμή παραγωγής αναβολικών για Ελλάδα, Ευρώπη και Μεξικό

Βιομηχανικού τύπου γραμμή παραγωγής αναβολικών για Ελλάδα, Ευρώπη και Μεξικό

Στην πλειονότητά τους οι εμπλεκόμενοι ήταν αθλητές του Body Building ενώ οι πελάτες τους στο εξωτερικό ήταν ακόμα και πρωταθλητές στον χώρο-Πρόκειται για επικίνδυνα σκευάσματα για την δημόσια υγεία που παρασκευάζονταν σε αυτοσχέδια παρασκευαστήρια και αποθήκες στον Βοτανικό, στου Ρέντη και στα Γλυκά Νερά-Οι πρώτες ύλες προέρχονταν από Κίνα και Βουλγαρία

Εξαρθρώθηκε ένα τεράστιο κύκλωμα παρασκευής και διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων αναβολικών, επικίνδυνων για την δημόσια υγεία.

Μάλιστα, το κύκλωμα φαίνεται να λειτουργούσε επί σειρά ετών και συγκεκριμένα από το 2013, με τεράστια κέρδη και διακίνηση των αναβολικών σε επίπεδα βιομηχανικού τύπου γραμμής παραγωγής για την Ελλάδα, σε γυμναστήρια και καταστήματα πώλησης τέτοιων σκευασμάτων, όπως επίσης για χώρες της Ευρώπης και το Μεξικό.

Οι πρώτες ύλες προέρχονταν κυρίως από την Κίνα και την Βουλγαρία. Από την Οικονομική Αστυνομία έγιναν 16 συλλήψεις, όλοι τους Έλληνες πλην μίας Ρωσίδας και επίσης στην πλειονότητά τους ήταν πρώην αθλητές του αθλητές του Body Building, ενώ οι πελάτες τους στο εξωτερικό ήταν ακόμα και πρωταθλητές στον χώρο.

Οι δράστες είχαν στήσει εικονική εταιρεία και μέσω αυτής παρασκεύαζαν μόνοι τους και με συνταγές, χωρίς να έχουν εξειδικευμένες γνώσεις, τεράστιες ποσότητες αναβολικών, που κρίθηκαν από τον ΕΟΦ ότι παρασκευάζονταν επί σειρά ετών κάτω από επικίνδυνες για την δημόσια υγεία συνθήκες και έχουν άγνωστες ουσίες που τελούν υπό διερεύνηση στο Γενικό Χημείο του Κράτους.

Είχαν τρεις αποθήκες στα Γλυκά Νερά, στου Ρέντη και στον Βοτανικό με τις δύο τελευταίες από αυτές να αποτελούν και τα αυτοσχέδια εργαστήρια-παρασκευαστήρια που «μαγείρευαν» τα επικίνδυνα αναβολικά.

Από την Οικονομική Αστυνομία κατασχέθηκαν τουλάχιστον δύο εκατομμύρια τεμάχια τέτοιων αναβολικών με την συνολική αξία τους να φτάνει τα 10 εκατ. ευρώ!

Οι συνεννοήσεις μεταξύ των μελών του κυκλώματος γίνονταν αυστηρά μέσω Viber από τα κινητά τους τηλέφωνα.

Ακολουθούν οι δηλώσεις του διευθυντή της Οικονομικής Αστυνομίας, Υποστράτηγου Ανδρέα Αποστολόπουλου και του Εκπροσώπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικού Υποδιευθυντή Θεόδωρου Χρονόπουλου, που έγιναν κατά την επίσημη παρουσίαση στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

Προϊστάμενος Οικονομικής Αστυνομίας, Υποστράτηγος Ανδρέας Αποστολόπουλος: «Η συνολική αξία των κατασχεθέντων αναβολικών υπερβαίνει τα 10.000.000 ευρώ»

«Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν μετά από ευρείας κλίμακα αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στην Αττική, συνολικά 16 άτομα και συγκεκριμένα 15 ημεδαποί ηλικίας από 23 έως 63 ετών καθώς και 26χρονη αλλοδαπή υπήκοος Ρωσίας, ενώ μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνεται και το αρχηγικό μέλος της οργάνωσης.

Για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης προηγήθηκε εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα, από εξειδικευμένα κλιμάκια αστυνομικών της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας.

Στο πλαίσιο των ερευνών διακριβώσαμε ότι η εγκληματική οργάνωση αποτελούνταν από δύο πυρήνες – υποομάδες. Τα μέλη του Α’ πυρήνα ήταν επιφορτισμένα με την διακίνηση και εμπορία των παράνομων ουσιών, ενώ τα μέλη του Β΄ με την παρασκευή και την αποθήκευση αυτών.

Αξιοσημείωτό είναι ακόμα το γεγονός πως η εγκληματική οργάνωση προκειμένου να διασφαλίζει την παράνομη δράση της, είχε συστήσει σε περιοχές της Αττικής, δύο παράνομα εργαστήρια - παρασκευαστήρια, αποθηκευτικό χώρο και ειδικά διαμορφωμένο χώρο ως τυπογραφείο, ενώ το εύρος της παράνομης δραστηριότητάς της εντοπίζεται και σε πολλές χώρες του εξωτερικού.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν έρευνες με τη συνδρομή στελεχών του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, όπου μεταξύ άλλων έχουν βρεθεί και κατασχεθεί πάνω από 2.000.000. τεμάχια παράνομων ουσιών και σκευασμάτων, μηχανολογικός εξοπλισμός κατάλληλος για παρασκευή των ουσιών και εξοπλισμός τυπογραφείου, καθώς επίσης πλήθος παραστατικών, σφραγίδων και το χρηματικό ποσό των 344.600 ευρώ.

Εκτιμάται ότι η συνολική αξία των κατασχεθέντων αναβολικών – φαρμάκων υπερβαίνει τα 10.000.000 ευρώ, ενώ η ζημία που θα επερχόταν στο Ελληνικό δημόσιο από τη φοροδιαφυγή ξεπερνά τα 3.000.000.

Θέλω να συγχαρώ τα στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας και τις Υπηρεσίες που συνεργάστηκαν μαζί μας και μας βοήθησαν στη σημαντική αυτή εξάρθρωση.

Λεπτομέρειες για την υπόθεση θα σας παρουσιάσει ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας».

Εκπρόσωπος Τύπου ΕΛ.ΑΣ., Αστυνομικός Υποδιευθυντής Θεόδωρος Χρονόπουλος: «Δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον από το 2013»

«Όπως ανέφερε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, καταφέραμε ύστερα από πολύμηνη έρευνα και κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, να εξαρθρώσουμε διεθνική εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην παρασκευή, διακίνηση και διάθεση αναβολικών ουσιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Επιπλέον, δραστηριοποιούνταν και στη διακίνηση και εμπορία παράνομων φαρμακευτικών σκευασμάτων, τα οποία χορηγούνται για την αντιμετώπιση των παρενεργειών των αναβολικών.

Τα παραπάνω σκευάσματα χαρακτηρίζονται, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, καθώς δεν πληρούνταν οι κατάλληλες προϋποθέσεις και συνθήκες παραγωγής και αποθήκευσής τους, ενώ με βάση την αξιολόγηση των υποδομών και τον όγκο των ανευρεθέντων προϊόντων, προκύπτει ότι πρόκειται για ιδιαίτερα μεγάλης δυνατότητας εγκληματικό δίκτυο.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση συνελήφθησαν σε διάφορες περιοχές της Αττικής συνολικά 16 άτομα και συγκεκριμένα, 15 ημεδαποί, ηλικίας από 23 έως 63 ετών, καθώς και 26χρονη υπήκοος Ρωσίας, μεταξύ των οποίων και το αρχηγικό μέλος της οργάνωσης.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα –κατά περίπτωση– αδικήματα της συγκρότησης, ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και παραβάσεις που αφορούν τη νομοθεσία για τον ερασιτεχνικό και επαγγελματικό αθλητισμό, τη νοθεία τροφίμων, τη πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και τη φορολογική νομοθεσία.

Από την ενδελεχή αστυνομική έρευνα που διενεργήθηκε από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, διακριβώθηκε ότι η εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον από το 2013, με ιεραρχική δομή, διακριτούς ρόλους και διαρκή δράση, με σκοπό την απόκτηση παράνομου περιουσιακού οφέλους.

Πιο αναλυτικά, η εγκληματική οργάνωση αποτελούνταν από δύο πυρήνες – υποομάδες. Ο πρώτος πυρήνας ήταν επιφορτισμένος κυρίως με την στην κατ’ επάγγελμα διακίνηση και εμπορία των αναβολικών, τα οποία προμηθεύονταν από τον δεύτερο πυρήνα, ο οποίος είχε αναλάβει την παρασκευή και αποθήκευση των σκευασμάτων.

Συγκεκριμένα, τα μέλη της οργάνωσης, προκειμένου να διασφαλίζουν την παράνομη δραστηριότητά τους, είχαν συστήσει δύο πλήρως εξοπλισμένα παρασκευαστήρια – εργαστήρια και αποθηκευτικό χώρο στην Αττική, ενώ για την κατασκευή των ετικετών των συσκευασιών, χρησιμοποιούσαν ειδικά διαμορφωμένο χώρο ως τυπογραφείο.

Για τη διακίνηση των σκευασμάτων χρησιμοποιούσαν Ιδιωτικής Χρήσεως Επιβατικά αυτοκίνητα, τόσο ιδιοκτησίας τους, όσο και άλλων προσώπων, ενώ για τη μεταφορά μεγαλύτερων ποσοτήτων χρησιμοποιούσαν και φορτηγά οχήματα.

Επιπλέον, για τις αποστολές των δεμάτων, τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδας, (όπως Ισπανία, Βουλγαρία, Μάλτα, Αγγλία, Ολλανδία, Λιθουανία, Πορτογαλία, Λουξεμβούργο, Κύπρο, Ρουμανία, Μεξικό κ.α.), χρησιμοποιούσαν εταιρείες ταχυμεταφορών και μεταφορικές, ενώ προκειμένου να μην είναι δυνατή η συσχέτισή τους με αυτές, δήλωναν ψευδή στοιχεία ταυτότητας και επικοινωνίας ή επωνυμίες ανύπαρκτων νομικών και φυσικών προσώπων. Πρωινές ώρες χθες (17 Οκτωβρίου 2017), αστυνομικοί της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, με τη συνδρομή υπαλλήλων του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) πραγματοποίησαν συντονισμένη επιχείρηση στους χώρους που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :

μεγάλες ποσότητες αναβολικών και φαρμακευτικών σκευασμάτων,

πρώτες ύλες για την παρασκευή των σκευασμάτων και των συσκευασιών τους,

μηχανολογικός εξοπλισμός,

χρηματικό ποσό 35.000 ευρώ και 101 χρυσές λίρες,

χειρόγραφες σημειώσεις με οδηγίες και δοσολογίες για την παρασκευή αναβολικών,

έγγραφα τραπεζικών συναλλαγών και αποδείξεις πληρωμής και

σφραγίδες διαφόρων επιχειρήσεων.

Επίσης, κατά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

το χρηματικό ποσό των 309.600 ευρώ, 40 λίρες Αγγλίας, 153 LEI Ρουμανίας,

απαγορευμένα αναβολικά σκευάσματα,

δύο πιστόλια με τέσσερις γεμιστήρες, εκ των οποίων το ένα με αλλοιωμένο σειριακό αριθμό,

102 φυσίγγια,

δύο πιστόλια κρότου-λάμψης

48 φυσίγγια κρότου,

4 κάλυκες διαμετρήματος 7.62 mm,

φυσίγγιο διαμετρήματος 7.62 mm,

ηλεκτρονικοί υπολογιστές,

κινητά τηλέφωνα,

πλήθος έγγραφων και σφραγίδες.

Σημειώνεται ότι το σύνολο των κατασχεθέντων ουσιών και σκευασμάτων εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 2.000.000 τεμάχια, ενώ με βάση τις προσδιορισμένες τιμές πώλησης, εκτιμάται ότι η συνολική αξία τους υπερβαίνει τα 10.000.000 ευρώ και οι διαφυγόντες φόροι (Φ.Π.Α. και φόρος εισοδήματος) από την πώλησή τους ξεπερνούν τα 3.000.0000 ευρώ. Οι συλληφθέντες με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθούν σήμερα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Διεθνές κύκλωμα αναβολικών εξάρθρωσε η ΕΛΑΣ

SHARE:

24Media Network