Ξεκινάει σήμερα η δίκη για την τράπεζα Proton

Ξεκινάει σήμερα η δίκη για την τράπεζα Proton

Στο εδώλιο θα καθίσουν 34 κατηγορούμενοι για βαρύτατα κακουργήματα, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρόεδρος της τράπεζας, Λ. Λαυρεντιάδης. Η ζημία για το ελληνικό Δημόσιο υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 700 εκατ. ευρώ

Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα βρεθούν σήμερα οι συνολικά 34 κατηγορούμενοι ενός από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της μεταπολίτευσης, της υπόθεσης των επισφαλών δανείων της τράπεζας Proton.

Στο εδώλιο του δικαστηρίου αναμένεται να καθίσουν οι περισσότεροι πρωταγωνιστές του σκανδάλου, αν και ο -κατά την κατηγορία- “εγκέφαλος” της υπόθεσης Λ. Λαυρεντιάδης δεν αποκλείεται να απουσιάζει, λόγω των προβλημάτων υγείας που ανιμετωπίζει.

Έτσι, οι κατηγορούμενοι, που θα βρεθούν αντιμέτωποι με την ελληνική Δικαιοσύνη κατά περίσταση για τις αξιόποινες πράξεις της εγκληματικής οργάνωσης, της απιστίας, της απάτης, του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και άλλα, είναι μεταξύ άλλων οι: Τρύφωνας Κολίντζας, Δημήτρης Αραμαντής, Αντώνης Αθανάσογλου, Σμαράγδα Λιαρμακοπούλου.

Βέβαια, από την ακροαματική διαδικασία θα απουσιάζουν ο πρώην εκδότης Πέτρος Κυριακίδης και ο γιος του Γιώργος, οι οποίοι εξακολουθούν να καταζητούνται από τις αρχές.

Η  κατηγορία

Σύμφωνα με το υπ’αριθμ. 695/2014 παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, η ζημία του ελληνικού Δημοσίου υπολογίστηκε ότι ξεπερνά τα 700 εκατομμύρια ευρώ, κατά την περίοδο που ο Λ. Λαυρεντιάδης διετέλεσε πρόεδρος του δ.σ. και βασικός μέτοχος της Proton Bank.

Τα περισσότερα από τα χρήματα φέρονται να εκταμιεύθηκαν από την τράπεζα ως δάνεια, αλλά αντί να καταλήξουν στις εταιρίες για τις οποίες χορηγήθηκαν, κατέληξαν σε λογαριασμούς του επιχειρηματία Λαυρεντιάδη και σε εταιρείες εμμέσου ή αμέσου ενδιαφέροντός του.

Υπενθυμίζεται ότι από την ημέρα που ξεκίνησε η προκαταρκτική εξέταση, με εισαγγελέα τον Γ. Δραγάτση, έως σήμερα έχουν περάσεις περίπου τρία χρόνια, κατά τα οποία 48 κατηγορούμενοι παρήλασαν από τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα