Εγνατία Οδός: Ολοκληρώνονται τρεις οδικοί αξονες σε Έβρο και Χαλκιδική – Το χρονοδιάγραμμα

Εγνατία Οδός: Ολοκληρώνονται τρεις οδικοί αξονες σε Έβρο και Χαλκιδική – Το χρονοδιάγραμμα
Η Εγνατία Οδός Eurokinissi

Σε Έβρο και Χαλκιδική ρίχνουν το βάρος τους το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και η Εγνατία Οδός Α.Ε.

Την εκκίνηση ενός μεγάλου οδικού έργου στον Έβρο και την πορεία σε ολοκλήρωση δύο ακόμα στην Χαλκιδική βάζει μπρος το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και η Εγνατία Οδός Α.Ε.

Το πρώτο αφορά την ολοκλήρωση του κάθετου άξονα Αρδάνιο-Ορμένιο.Το δεύτερο το λεγόμενο “ορφανό χιλιόμετρο” στην Ποτίδαια και το τρίτο την ολοκλήρωση του έργου Θέρμη-Γαλάτιστα.

Στο πρώτο έργο, πριν από μερικές ημέρες βγήκε η προκήρυξη του έργου για τις εργασίες ολοκλήρωσης της παράκαμψης Προβατώνα.

Το έργο έχει κόστος με ΦΠΑ 11,16 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ 9 εκατ. ευρώ). Η δημοπράτηση του έργου θα πραγματοποιηθεί στις 22 Φεβρουαρίου και στις 28 του μήνα θα γίνει η αποσφράγιση των προσφορών.

Με τη συγκεκριμένη εργολαβία ολοκληρώνονται τα έργα στον οδικό άξονα Αρδάνιο-Ορμένιο συνολικού μήκους 124χλμ. Το προκηρυχθέν έργο είναι υπόλοιπο της προηγούμενης εργολαβίας καθώς κόλλησε στις απαιτούμενες απαλλοτριώσεις.

Η διάρκεια του έργου έχει οριστεί σε 16 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί απο το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του ΠΕΠ Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και πόρους του ΠΔΕ.

Ταυτότητα του έργου

Αντικείμενο του υπόψη έργου αποτελεί η ολοκλήρωση της κατασκευής της οδικής παράκαμψης του οικισμού Προβατώνα, μήκους 3,93 χλμ, η κατασκευή του Α/Κ Προβατώνα και η ολοκλήρωση της κατασκευής του παράπλευρου οδικού δικτύου εκατέρωθεν του άξονα και τις αποκαταστάσεις του δικτύου τοπικών οδών (κάθετες οδοί).

Μέχρι το καλοκαίρι στην κυκλοφορία το “ορφανό χιλιόμετρο” στην Ποτίδαια.

Στο μέτωπο της ολοκλήρωσης του τελευταίου τμήματος του αυτοκινητόδρομου Θεσσαλονίκη-Ποτίδαια-Κασσάνδρα, τα νέα είναι καλά. Στόχος της Εγνατία Οδός είναι να δοθεί πρώτα στην κυκλοφορία ο κεντρικός δρόμος ή αλλιώς το «ορφανό» χιλιόμετρο (στην πραγματικότητα είναι 800 μέτρα). Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση το έργο προχωρά κανονικά δίχως καθυστερήσεις, εκτός από μία μικρή παύση που έγινε Ιούλιο και Αύγουστο, εξαιτίας της αυξημένης κίνησης στο σημείο.

Η κυκλοφορία επί της οδού είναι αρκετά μεγάλη, ιδιαίτερα δε κατά τους θερινούς μήνες γίνεται πολύ μεγάλη λόγω της εξυπηρέτησης του κυκλοφοριακού φόρτου από την πόλη της Θεσσαλονίκης προς τα παραθεριστικά κέντρα της Χαλκιδικής.

Θέρμη-Γαλάτιστα

Στο τρίτο έργο που τρέχει η Εγνατία Οδός, στον οδικό άξονα Θέρμη-Γαλάτιστα, δόθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο πέντε χιλιόμετρα. Το έργο τρέχει μπροστά από το χρονοδιάγραμμα και στόχος είναι να ολοκληρωθεί νωρίτερα από το επίσημο ορόσημο του καλοκαιριού του 2023.

Η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Κεντρική Μακεδονία 2014-2020” και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από Εθνικούς Πόρους.

Με την ολοκλήρωση της εργολαβίας θα ολοκληρωθεί μετά από πολλά χρόνια αναμονής ο άξονας Θεσσαλονίκης-Πολυγύρου. Στην πρόσφατη επίσκεψη του ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής είχε δηλώσει πως “ο νέος αυτός δρόμος διευκολύνει την καθημερινότητα των Θεσσαλονικέων που κάνουν συχνά αυτή τη διαδρομή και ταλαιπωρούνται δυσανάλογα για να διανύσουν μερικά χιλιόμετρα. Αυτά τα χιλιόμετρα τώρα λοιπόν θα τα διανύουν με ασφάλεια.

Θα πηγαίνουν στον προορισμό τους πιο εύκολα, σε σύντομο χρόνο και με ασφάλεια. Μπαίνει λοιπόν οριστικά τέλος σε αυτή την ταλαιπωρία, τέλος στην επικινδυνότητα του δρόμου, τέλος σε ένα δρόμο που μόνο προβλήματα προκαλούσε”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα