Ειδικό Δικαστήριο: “Καλημέρα” με αιτήματα

Ειδικό Δικαστήριο: “Καλημέρα” με αιτήματα
INTIME NEWS

Το ξεκίνημα της διαδικασίας στο ειδικό δικαστήριο περιελάμβανε συγκεκριμένο αίτημα από τον Γιάννη Μαντζουράνη, συνήγορο της Ελένης Τουλουπάκη.

Με την παρουσία του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, το Ειδικό Δικαστήριο κήρυξε την έναρξη της δίκης σε βάρος τους για το χειρισμό δικαστικών υποθέσεων.

Η διαδικασία στην κατάμεστη αίθουσα του Αρείου Πάγου ξεκίνησε με τον Γιάννη Μαντζουράνη, συνήγορο υπεράσπισης της Ελένης Τουλουπάκη, να υποβάλλει αιτήματα προς το δικαστήριο. Η απουσία αρεοπαγίτη λόγω ασθενείας – πρόκειται για αναπληρωματικό μέλος της σύνθεσης- προκάλεσε την αντίδραση των υπερασπιστών Τουλουπάκη, που ζήτησαν από το δικαστήριο να διακόψει και να ζητήσει έγγραφα της αναρρωτικής αδείας του.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαντζουράνης, υποβάλλεται «αίτημα παράβασης στη διαδικασία της κλήρωσης», ζητώντας να χορηγηθούν από το υπουργείο Δικαιοσύνης όλα τα έγγραφα που καταδεικνύουν από και μέχρι ποτέ ο αρεοπαγίτης βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια. «Για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο της κατάθεσης ένστασης σχετικής ακυρότητας σχετικά με τη νόμιμη συγκρότηση του Δικαστηρίου» σχολίασε.

Εξήγησε σχετικά ότι «είναι πασίγνωστο εδώ και πολλούς μήνες πριν από την αποστολή του σχετικού εγγράφου της προέδρου του ΑΠ προς τον πρόεδρο της Βουλής πριν από τις 5/7/2022 μέχρι και την ημέρα κλήρωσης ο εν λόγω αρεοπαγίτης ήταν κατάκοιτος και με αδυναμία των πνευματικών του δυνάμεων. Αυτός ο άνθρωπος δεν ρωτήθηκε και δεν μπορούσε να αντισταθεί στην παράνομη τοποθέτηση του στον κατάλογο. Είμαι βέβαιος ότι δεν μπορεί να το αγνοούσαν αυτό η πρόεδρος του ΑΠ και ο υπουργός δικαιοσύνης που παρέχει τις άδειες. Ο μόνο που δεν τον γνώριζε και το αγνοούσε είναι ο πρόεδρος της Βουλής γιατί αλλιώς δεν θα τον έβαζε στον κατάλογο ενώ βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια. Αυτή η παρανομία δεν μπορεί να θεραπευθεί παρά μόνο αν αποδειχθεί ότι στο κρίσιμο διάστημα ο αρεοπαγίτης δεν είχε αναρρωτική άδεια».

Για το ζήτημα παρενέβη και ο ίδιος ο Δημ. Παπαγγελόπουλος, ο οποίος επεσήμανε: «Εγώ λόγω της παλιάς μου ιδιότητας για την οποία είπαμε περήφανος, και σεβόμενος την ελληνική δικαιοσύνη ακόμα και όταν κάνει λάθη, δεν θα εκφράσω θέση για αυτό. Θα εκφράσω θέση ότι όλως τυχαίως ο δικαστής κληρώθηκε τελευταίος, ευθέως με κάνει να αμφισβητώ. Είναι σφόδρα πιθανό η πλειοψηφία της Βουλής που με παρέπεμψε εκδικητικά και άδικα, να παρανόμησε άλλη μια φορά και να τον κλήρωσε για να τον έχει ως άλλοθι μιας παράνομης κλήρωσης» κάνοντας λόγο για «παρακρατικές, μαφιόζικες μεθοδεύσεις των πολιτικών μου διωκτών», ενώ χαρακτήρισε την υπόθεση Novartis ως «μεγάλο σκάνδαλο φοροδιαφυγής».

Η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου, Όλγα Σμυρλή, επιφυλάχθηκε να προτείνει, κάνοντας την επισήμανση ότι το ότι υπάρχει αναρρωτική άδεια δεν τίθεται αυτόματα θέμα ανικανότητας.

Παράσταση πολιτικής αγωγής

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του πληρεξουσίου δικηγόρου της εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη, Θέμη Σοφού, ο οποίος προανήγγειλε την πρόθεση να κατατεθεί δήλωση παράστασης προς υποστήριξη της κατηγορίας.

«Προστιθέμεθα να δηλώσουμε παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας για την κυρία Γεωργία Τσατάνη που είναι παρούσα. Αυτά για τα οποία κατηγορείται ο κ. Παπαγγελόπουλος πλήττουν έννομα αγαθά της κ. Τσατάνη, αφού δέχθηκε πιέσεις για να αποσύρει δικογραφία που χειριζόταν» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο νομικός.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα