Έλεγχοι το Πάσχα: Μπλόκα, περιπολίες και το κυνήγι της πυλωτής

Έλεγχος της αστυνομίας στα διόδια
Έλεγχος της αστυνομίας στα διόδια EUROKINISSI

Η επιτήρηση από τις αρχές της εφαρμογής των μέτρων που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση θα συνεχιστεί εντατικά το Πάσχα. Περιπολίες, αυστηροί έλεγχοι, μπλόκα και διαδικτυακή παρακολούθηση ομάδων σε κοινωνικά μέσα δικτύωσης.

Στην αυστηρή τήρηση των μέτρων προκειμένουν να αποτραπεί μία πιθανή αύξηση της διασποράς του κορονοϊού στην Ελλάδα επικεντρώνεται η κυβέρνηση της ημέρες του Πάσχα και ειδικά από το Μεγάλο Σάββατο και μετά.

"Γίνεται πολύ συζήτηση και φτάνουν πολλά ερωτήματα για το τι ισχύει την ημέρα του Πάσχα. Ισχύει ότι και για τις υπόλοιπες ημέρες. Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις σε μέρες, δεν ξέρει από γιορτές ούτε εάν είναι Πάσχα ή όχι. Ισχύουν λοιπόν όλα τα μέτρα που έχουμε πάρει στο ακέραιο. Οι μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο για πολύ συγκεκριμμένους λόγους, στους οποίους δεν περιλαμβάνονται οι μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων την Ανάσταση ή την Κυριακή του Πάσχα", επεσήμανε κατά την ενημέρωση της Μεγάλης Τετάρτης 15/4 ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως τόνισε "θα περάσουμε το Πάσχα στο σπίτι, το αρνί θα το ψήσουμε στο φούρνο. Θα πάμε φυσικά για γλυκά στο ζαχαροπλαστείο και στον φούρνο της γειτονιάς. Μη θέσουμε σε κίνδυνο τη ζωή των ηλικιωμένων. Έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει κούραση. Το μόνο μας μέλημα ειναι πώς θα τηρήσουμε τα μέτρα".

Ερωτηθείς για το αν θα παρέμβει η Αστυνομία σε πυλωτές και ταράστες είπε πως σε κάθε περίπτωση η Αστυνομία θα κάνει ελέγχους και θα πέσουν πρόστιμα:

"Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο. Οποιαδήποτε παρέκκλιση μπορεί να μας φέρει πολλές εβδομάδες πίσω. Ο συγχρωτισμός σε ταράτσες και αυλές εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους" τόνισε και επανέλαβε ότι δεν υπάρχει επιλογή στο 13033 για επίσκεψη σε φίλους: "Στο 13033 δεν αλλάζει κάτι και στέλνουμε για φαρμακεία, νοσοκομεία, σωματική άσκηση και φροντίδα ανθρώπων που το χρειάζονται.Είναι απαραίτητο να συνεχίσουν οι συμπολίτες να υποστηρίζουν τις προσπάθειες της Πολιτείας".

"Μέχρι τις 27 Απριλίου αυτό που προέχει είναι να τηρήσουμε τα μέτρα. Από εκεί και πέρα με βάση τα δεδομένα θα μπορέσουμε να ανοίξουμε τη συζήτηση. Προέχει να μην υπάρξει εφησυχασμός. Δεν έχουμε ξεπεράσει τίποτα. Αν δεν είμαστε σοβαροί μπορεί να βρεθούμε προ απροόπτου" πρόσθεσε.

Περιπολίες σε εκκλησίες

Oι εκκλησίες της χώρας θα παραμείνουν κλειστές για το κοινό κατά τη διάρκεια του Πάσχα. Από σήμερα Μ. Πέμπτη ξεκινούν εντατικότερα οι "δοκιμαστικές" περιπολίες αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. έξω από Ιερούς Ναούς και κοιμητήρια, προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπάρχουν ανοικτές πόρτες και να παρεμβαίνουν στις περιπτώσεις που διαπιστώνουν συγκέντρωση ατόμων έξω από αυτά.

Ουσιαστικά, μέχρι και το βράδυ της Ανάστασης οι περιπολίες και οι αστυνομικοί έλεγχοι θα αυξηθούν προκειμένου να αποτρέψουν ενδεχόμενες προσπάθειες εξωτερικής περιφοράς Επιταφίου ή αφής του Αγίου Φωτός.

Παρακολούθηση γκρουπ στο Facebook

«Αν σε κάθε μπλόκο θα έχει 2-3-4 αστυνομικούς και όλη η υπηρεσία θα είναι σε μπλόκα και δεν θα έχουν ενισχύσεις, πως θα σταματήσουν 20-50-100 άτομα ανά μπλόκο; Και που θα τους πάνε όλους; ΒΓΕΙΤΕ ΟΛΟΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΙ ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟΥΣ ΣΤΟ Δ…..», «Ανάσταση όλοι έξω», «Μεγάλη Πέμπτη στις 7 το απόγευμα βγαίνουμε κατά χιλιάδες όλοι και πάμε εκκλησία».

Τα παραπάνω είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά καλέσματα "αντάρτικου" για συγκεντρώσεις στις εκκλησίες, που έχει ανιχνεύσει η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε ομάδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Σε τρία μόνο τέτοια Group στο Facebook, τουλάχιστον 20.000 ακόλουθοι, καλούν ή ασπάζονται τέτοιου είδους καλέσματα, με τους αστυνομικούς να βρίσκονται μεν σε επιφυλακή, ωστόσο προς το παρόν δεν βλέπουν κάποια ουσιαστική οργάνωση αλλά μεμονωμένες φωνές αγανάκτησης.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Κλειστά νεκροταφεία

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε τη Μεγάλη Τρίτη 14/4 το κλείσιμο των κοιμητηρίων τη Μεγάλη Παρασκευή. Μάλιστα οι αστυνομικές αρχές καλούνται να περιφρουρήσουν και αυτή τη διαδικασία, κυρίως τη Μ. Παρασκευή. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν πως δεν θα υπάρξουν ακραίες συμπεριφορές, ωστόσο θα έχουν υπό διακριτική επιτήρηση, κυρίως περιφερειακά νεκροταφεία της Αττικής.

Μπλόκο σε κομβικά σημεία

Το αστυνομικό σχέδιο για την αποτροπή μετακινήσεων για μαζικά οικογενειακά τραπέζια, σε εξοχικά και φιλικά σπίτια, περιαστικά της Αττικής, θα επικεντρωθεί σε κομβικά οδικά σημεία της Αττικής, όπου θα διενεργούνται εντατικοί έλεγχοι.

Επιπλέον, συνεχίζονται οι έλεγχοι για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας. Από το πρωί της Μ. Τετάρτης μέχρι και το μεσημέρι της Μ. Πέμπτης βεβαιώθηκαν 150 παραβάσεις σε όλη την επικράτεια. Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 407 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα 300 ευρώ. Το ίδιο χρονικό διάστημα για άσκοπες μετακινήσεις βεβαιώθηκαν 2.832 παραβάσεις σε όλη την επικράτεια, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό από την έναρξη του μέτρου σε 40.703 παραβάσεις.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός, Covid-19, Πάσχα
SHARE:

24Media Network