Ελληνικό #metoo: Εξηγήσεις ως ύποπτος καλείται να δώσει γνωστός ηθοποιός

Ελληνικό #metoo: Εξηγήσεις ως ύποπτος καλείται να δώσει γνωστός ηθοποιός
Σκηνή θεάτρου shutterstock

Οι αρχές έχουν ζητήσει από τον πρωταγωνιστή της μικρής οθόνης να καταθέσει τις έγγραφες εξηγήσεις του με την ιδιότητα του υπόπτου. Ακόμα μία καταγγελία κατά Λιγνάδη αναμένεται να φτάσει άμεσα στη Δικαιοσύνη.

Ένα βήμα πριν «κλείσει», βρίσκεται ακόμη μία έρευνα προερχόμενη από το κίνημα #metoo, καθώς από μέρα σε μέρα αναμένεται να καταθέσει με την ιδιότητα του υπόπτου γνωστός ηθοποιός, σε βάρος του οποίου έχει κατατεθεί μήνυση για βιασμό από 36χρονο πρώην συμφοιτητή του.

Η προκαταρκτική εξέταση έχει ανατεθεί στην αστυνομία, η οποία διεξάγει την προανάκριση και σύμφωνα με πληροφορίες, σύντομα θα έχει ολοκληρωθεί. Μέχρι χθες το βράδυ, μοναδική εκκρεμότητα ήταν η ανωμοτί κατάθεση του εμπλεκόμενου ηθοποιού και γνωστού πρωταγωνιστή, ο οποίος έχει ήδη κληθεί να παράσχει σχετικές εξηγήσεις.

Ωστόσο, οι εισαγγελικές αρχές πρέπει να κινηθούν τάχιστα, αφού βρίσκονται λίγο πριν την παραγραφή. Κι αυτό γιατί το αδίκημα φέρεται να τελέστηκε το 2006, με αποτέλεσμα να παραγράφεται μέχρι το Μάιο. Με την ολοκλήρωση της προανάκρισης, η δικογραφία θα διαβιβαστεί πίσω στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, η οποία και θα κρίνει με βάση τα στοιχεία που έχουν συλλεγεί, την άσκηση ή μη ποινικής δίωξης.

Σύμφωνα πάντως με νομικές πηγές, οι αρχές δεν σκοπεύουν να ακολουθήσουν σε κάθε υπόθεση την τακτική που είχαν στις υποθέσεις της Σοφίας Μπεκατώρου και της 11χρονης αθλήτριας ούτε και σε αυτή του Δημ. Λιγνάδη. Δηλαδή, δεν θα σπεύσουν στη συγκέντρωση καταθέσεων και στη συνέχεια στην άσκηση ποινικής δίωξης και έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής για κάθε εμπλεκόμενο, σε βάρος του οποίου εκκρεμεί μία μήνυση. Αντίθετα -λένε οι πληροφορίες- εκτός των υποθέσεων που το επιβάλλουν, λόγω του όγκου των καταγγελιών σε βάρος ενός προσώπου ή λόγω της ανηλικότητας των θυμάτων, οι υποθέσεις αναμένεται να ακολουθήσουν την «πεπατημένη», εφόσον υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ενοχής.

Εξελίξεις στην υπόθεση Λιγνάδη

Την ίδια ώρα, νέα στοιχεία αναμένεται να φτάσουν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και για τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Νίκος Σ. ο οποίος σε συνέντευξη του στο 2020mag κατήγγειλε το βιασμό του, έχει ήδη υποβάλλει σχετική καταγγελία στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών.

Όπως όλα δείχνουν, κι αυτή μαζί με όλες τις υπόλοιπες καταγγελίες θα υποβληθούν στις εισαγγελικές αρχές από τον πρόεδρο του Πειθαρχικού του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Πασχάλη Τσαρούχα, ο οποίος εκτός απροόπτου πρόκειται να καταθέσει την Τετάρτη. Οι εισαγγελείς Πρωτοδικών, Κ. Σπυρόπουλος και Ν. Στεφανάκος, που χειρίζονται την έρευνα, πρόκειται να λάβουν τους σχετικούς φακέλους και στη συνέχεια θα εντοπίσουν ποιοί είναι ποινικά αξιοποιήσιμες, για να ξεκινήσουν νέες έρευνες.

Παράλληλα, φαίνεται πως βρέθηκε λύση και το ζήτημα της κατάθεσης του 25χρονου μηνυτή, ο οποίος κατοικεί μόνιμα στη Σουηδία και δεν είναι εφικτή η άμεση προσέλευσή του ενώπιον της 19ης τακτικής ανακρίτριας. Τελικά, φαίνεται πως η κατάθεσή του για το βιασμό του σε ηλικία 14 ετών, θα ληφθεί εξναποστάσεως και με τεχνικά μέσα, πριν την απολογία Λιγνάδη που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη. Βέβαια, ο συνήγορος υπεράσπισης του σκηνοθέτη, Αλέξης Κούγιας (σ.σ. Αργά χθες το βράδυ έγινε γνωστή η παραίτηση του Νικ. Γεωργουλέα), σε συνέντευξή του υποστήριξε χθες ότι θα ζητήσει ο εντολέας του να απολογηθεί την Πέμπτη, εξαντλώντας το πενθήμερο της προθεσμίας που προβλέπεται από το Σύνταγμα, προκειμένου ο ποινικολόγος να ενημερωθεί για τη δικογραφία.

Πάντως, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, ο Δημ. Λιγνάδης θα αρνηθεί τις σε βάρος του κατηγορίες, ενώ δεν αποκλείεται να κάνει λόγο για σκοπιμότητες μηνυτών και αναξιοπιστία μαρτύρων. Ο Αλέξης Κούγιας υποστήριξε μάλιστα πως ο σκηνοθέτης έχει αναγνωρίσει τα πρόσωπα που τον έχουν καταμηνύσει, ωστόσο αρνείται την κατηγορία για βιασμό κατά συρροή.

Να σημειωθεί τέλος ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών διέταξε τη διενέργεια αυτεπάγγελτης προκαταρκτικής έρευνας αναφορικά με δημοσιεύματα για εμπλοκή ΜΚΟ που εμφανίζονται να έστελναν ανήλικα προσφυγόπουλα να επισκέπτονται το σκηνοθέτη. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, τουλάχιστον τρεις δομές ανήλικων προσφύγων μέσω κοινωνικού λειτουργού, είχαν κλείσει μαθήματα στο θέατρο του σκηνοθέτη. Από κάθε δομή πήγαιναν 3 – 4 ασυνόδευτα παιδιά και παρακολουθούσαν τα θεατρικά μαθήματα κατά την περίοδο 2017- 2018. Η εισαγγελία, κατά πληροφορίες, θα ελέγξει το σύνολο των ΜΚΟ, που ασχολούνται με ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, ενώ υπόμνημα κατέθεσε η Ειδική Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα