Εμβόλιο κορονοϊού: Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα για τη 4η δόση για τους άνω των 70 ετών

Εμβολιασμός κατά του κορονοϊού
Εμβολιασμός κατά του κορονοϊού EUROKINISSI

Την Τετάρτη (13/04) ανοίγει η πλατφόρμα για τη δεύτερη αναμνηστική δόση του εμβολίου κορονοϊού για την ηλικιακή ομάδα 70-79 ετών. Την Παρασκευή η πλατφόρμα για τους άνω των 60.

Ανοίγει αύριο, Τετάρτη (13/04) η πλατφόρμα προκειμένου να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι πολίτες ηλικίας 70-79 για τη χορήγηση της 2ης αναμνηστικής δόσης (4η δόση), του εμβολίου κορονοϊού, στο πλαίσιο της εφαρμογής της απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Την Παρασκευή 15/04 θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους πολίτες 60-69 ετών.

ADVERTISING

Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα για τις ηλικίες 80 και άνω έχει ανοίξει από τις 7/4 και έχουν κλειστεί μέχρι σήμερα περίπου 40.000 ραντεβού.

Επισημαίνεται ότι η 4η δόση χορηγείται 4 μήνες μετά την χορήγηση της τρίτης δόσης, σε άτομα τα οποία δεν έχουν νοσήσει μετά τον εμβολιασμό. Σύμφωνα με το Γενικό Γραμματέα, από τα 5.942.000 πολίτες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, 7 μήνες για τα διδοσικά και τρεις μήνες για το μονοδοσικό της Johnson & Johnson, εμβολιάστηκε με την αναμνηστική δόση το 91,6% που αντιστοιχεί σε 5.443.117 πολίτες.

Όπως είπαμε, από αυτούς 1,3 εκατομμύριο είναι οι άμεσοι δικαιούχοι για 4η δόση.

Γιατί συστήνεται η 4η δόση

Πριν λίγες μέρες η Ομότιμος Καθηγήτρια και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου ανέπτυξε το σκεπτικό για την 4η δόση. Όπως είπε, λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας της παραλλαγής «Όμικρον» και ιδιαίτερα της υποπαραλλαγής «Όμικρον 2», της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων καθώς και της συνακόλουθης μεταβολής της συμπεριφοράς των πολιτών, εξακολουθούμε να παρατηρούμε διεθνώς αυξημένο αριθμό μολύνσεων οι οποίες, ευτυχώς, κυρίως λόγω του εμβολιασμού, οδηγούν σε αναλογικά μικρότερο αριθμό νοσηλειών.

Παρά τα περιορισμένα μέχρι σήμερα δεδομένα αποτελεσματικότητας, ορισμένες χώρες, λαμβάνοντας υπ' όψιν τα ποσοστά εμβολιασμού και την τοπική επιδημιολογική κατάσταση, αποφάσισαν να προτείνουν την χορήγηση δεύτερης αναμνηστικής δόσης σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού.

Συνεκτιμώντας τη διεθνή βιβλιογραφία, τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας σε συνδυασμό με την εμβολιαστική κάλυψη και τον χρόνο που έχει παρέλθει από την πρώτη αναμνηστική δόση, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εκτιμά ότι το πιθανό σχετικό όφελος από τη μια δεύτερη αναμνηστική δόση, την τέταρτη δόση όπως αναφέρεται, αναμένεται να είναι μεγαλύτερο σε άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω, καθώς και σε όσα διαμένουν σε Μονάδες Φιλοξενίας Ηλικιωμένων. Επιπλέον, σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω με ισχυρή σύσταση σε εκείνα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Η δεύτερη αυτή αναμνηστική δόση αναμένεται να μειώσει την πιθανότητα νοσηλείας. Για τις παραπάνω ομάδες πληθυσμού η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προτείνει τη χορήγηση της 2ης αναμνηστικής δόσης με mRNA εμβόλιο σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 4 μηνών μετά τον εμβολιασμό με την 1η αναμνηστική δόση.

Σε άτομα που έχουν νοσήσει- και αυτό θα πρέπει να το θυμόμαστε- μετά τη χορήγηση της 1ης αναμνηστικής δόσης, δεν προτείνεται 2η αναμνηστική δόση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Εμβόλιο κορονοϊού, Εμβόλιο, Κορονοϊός, Covid-19
SHARE:

24Media Network