Ένταση στο Ινστιτούτο Γκέτε με τον Μπαλτά

Ένταση στο Ινστιτούτο Γκέτε με τον Μπαλτά
Εξωτερική άποψη του Ινστιτούτου Γκαίτε στην Αθήνα Eurokinissi

Ένταση χθες το βράδυ έξω από το Ινστιτούτο Γκέτε, όπου ο πρώην υπουργός Παιδείας επρόκειτο να προλογίσει την ομιλία του κοινωνιολόγου και Φιλοσόφου Μικαέλ Λεβί, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα.

Μικρό επεισόδιο σημειώθηκε χθες βράδυ έξω από το Ινστιτούτο Γκέτε, από ομάδα συγκεντρωμένων Αναρχικών, οι οποίοι αντετίθεντο στο θέμα της 12ης  Ετήσιας Διάλεξης στη μνήμη του Νίκου Πουλαντζά, που επρόκειτο να δώσει ο  διακεκριμένος κοινωνιολόγος Μίκαελ Λεβί.

 Το θέμα της ομιλίας “Το μέλλον ως ανοιχτό ερώτημα στη Ρόζα Λούξεμπουργκ: Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα, διεθνισμός ή εθνικισμός” ενεργοποίησε την ομάδα των αναρχικών αρνητών στράτευσης, που συνέρρευσαν με συνθήματα “Ούτε Μπαλτά, ούτε Σαμαρά”, “Ούτε εθνικιστές, ούτε διεθνιστές”,”Δεξιοί εθνικιστές, αριστεροί πατριώτες, του έθνους και του κρατους περήφανοι στρατιώτες”,’Μπάτσοι, στρατιωτικοί, ακαδημαϊκοί, της εθνικής ενότητας οι ταγοι”,  εμποδίζοντας την είσοδο του ομιλητή και του κοινού εντός του Ινστιτούτου Γκέτε για περίπου ένα μισάωρο με τρία τέταρτα.

‘Εκπληκτος έξω από το Ινστιτούτο Γκέτε, ο κορυφαίος κοινωνιολόγος και φιλόσοφος προσπαθούσε να μεταφράσει το κείμενο που μοίραζε η μικρή ομάδα των αναρχικών, επεξηγώντας την παρέμβασή της κι εμποδίζοντας ειδικά τον Αριστείδη Μπαλτά να παραμείνει ακόμη και στο πεζοδρόμιο έξω από το Ινστιτούτο, λέγοντάς του να μεταβεί «αμέσως»  στο απέναντι, λόγω των κυβερνητικών πολιτικών που υπηρέτησε. Στο κείμενο που μοιραζόταν στους περαστικούς  ο Λεβί  κατηγορείται,  ως ο εισηγητής-επινοητής της συγγένειας Μαρξισμού-Αναρχισμού.

Λίγη ώρα μετά, όταν οι αναρχικοί είχαν αποχωρήσει ήρεμα, προτού ο ξένος διανοούμενος ξεκινήσει τη διάλεξή του, ο Αριστείδης Μπαλτάς μίλησε για την “κόψη της αντίφασης” στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ , η οποία αφού “έκανε αγώνα, μετά έκανε συμβιβασμό και μετ αναγκάστηκε να τηρεί τα Μμημόνια. Είναι μια στάση συγκρουσιακή. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχτηκε την αντίφαση”.

“Τα παιδιά που ήταν απέξω”, πρόσθεσε αναφερόμενος στην ομάδα των Αναρχικών που έκαναν την παρέμβαση, “είναι υποχρεωμένα να βλέπουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως αστική δύναμη”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα