Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου

Κεριά σε εκκλησία
Κεριά σε εκκλησία EUROKINISSI

Σήμερα είναι η γιορτή των Αποστόλου Φιλίππου, ενός εκ των επτά διακόνων του εν Τράλλεσιν (Άϊδινίω ) της Μικράς Ασίας μαρτυρήσαντος και των Οσίων Ζηναΐδος και Φιλονίλλης.

Σήμερα δεν υπάρχει κάποια γνωστή γιορτή, αλλά τιμώνται από την Εκκλησία: ο Φίλιππος εκ των επτά διακόνων του εν Τράλλεσιν και οι Οσίες Ζηναΐδα και Φιλονίλλα.

Φίλιππος εκ των επτά διακόνων του εν Τράλλεσιν

ADVERTISING

Καταγόταν από την Καισάρεια της Παλαιστίνης. Ήταν ένας από τους επτά διακόνους της πρώτης Εκκλησίας, τους οποίους χειροτόνησαν οι Απόστολοι. Ο Φίλιππος ήταν παντρεμένος και είχε τέσσερις θυγατέρες, οι οποίες είχαν το προφητικό χάρισμα. Ο ίδιος διέδωσε το ευαγγέλιο και βάπτισε πολλούς. Είχε το χάρισμα να κάνει θαύματα.

Οσίες Ζηναΐδα και Φιλονίλλα

Οι Αγίες Ζηναΐδα και Φιλονίλλα ήταν αδελφές. Κατάγονταν από την Ταρσό τής Κιλικίας και ήταν συγγενείς του αποστόλου Παύλου. Αφού άφησαν την πατρίδα τους και εγκατέλειψαν όλα τους τα υπάρχοντα, περιόδευαν και ασκούσαν την ιατρική επιτελώντας ταυτόχρονα ιεραποστολικό έργο. Κάποτε έφτασαν στην πόλη Δημητριάδα, όπου και διέμειναν σε ένα σπήλαιο. Κατά τη διαμονή τους στο σπήλαιο αυτό η Ζηναΐδα θεράπευε από κάθε ασθένεια όσους προσέτρεχαν σε αυτήν για βοήθεια. Η Φιλονίλλα έκανε μακροχρόνιες νηστείες και πραγματοποίησε πολλές θαυματουργές θεραπείες και άλλα θαύματα. Και οι δύο Αγίες εκοιμήθηκαν εν ειρήνη στο σπήλαιο  .

Πηγή: 

Ecclesia.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Εορτολόγιο, Εκκλησία
SHARE:

24Media Network