Επέλαση της κακοκαιρίας "Πηνελόπη": Πλημμύρες, κατολισθήσεις, αποκομμένα χωριά

Καταστροφές από την κακοκαιρία στον Δήμο Άργους - Μυκηνών
Καταστροφές από την κακοκαιρία στον Δήμο Άργους - Μυκηνών EUROKINISSI

Οι σφοδρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες προκάλεσαν πλημμύρες και ζημιές σε σπίτια, επιχειρήσεις και περιουσίες καθώς και κατολισθήσεις σε επαρχιακά, οδικά δίκτυα, αποκόβοντας χωριά.

Η επέλαση της κακοκαιρίας «Πηνελόπης» έχουν δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα και καταστροφές σε πολλές περιοχές της χώρας όπως η Αιτωλοακαρνανία, η Ηλεία, η Αχαΐα, η Αρκαδία και η Λέσβος.

Οι σφοδρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες προκάλεσαν πλημμύρες και ζημιές σε σπίτια, επιχειρήσεις και περιουσίες καθώς και κατολισθήσεις σε επαρχιακά, οδικά δίκτυα, αποκόβοντας χωριά. Παράλληλα, οι ισχυροί άνεμοι που φτάνουν κατά τόπους τα 10 μποφόρ οδήγησαν σε ακυρώσεις δρομολογίων και απαγορευτικό απόπλου από το Λαύριο.

Λέσβος: Τόνοι λάσπης πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα

Προβλήματα δημιούργησε η έντονη βροχόπτωση που συνεχίζεται σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου της Λέσβου. Το νερό κατέβασε στους δρόμους πέτρες και κλαδιά και, όπου χρειάζεται, παρεμβαίνουν οχήματα του δήμου και της Περιφέρειας.

Φερτά υλικά κατέβασε το νερό και μέσα στα χωριά Πλαγιά και Τρύγονα, που καθαρίζονται από το προσωπικό του δήμου.

Σε ποτάμια μετατράπηκαν οι δρόμοι στην Πλαγιά Πλωμαριού από το σαρωτικό πέρασμα της Πηνελόπης. Η λάσπη έφτασε μέχρι τις αυλές των σπιτιών στην Πλαγιά Πλωμαριού και κάλυψε τραπεζοκαθίσματα και αυτοκίνητα ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι πλημμύρισαν σπίτια, καταστήματα και αποθήκες .

Επέλαση της κακοκαιρίας
LESVOSPOST.COM
Επέλαση της κακοκαιρίας
LESVOSPOST.COM

Αποκομμένα χωριά στα Άγραφα

Το μεγαλύτερο πρόβλημα χθες εντοπιζόταν στα Άγραφα: Στη γέφυρα της Παλαιοκαρυάς προς Τρίδεντρο σημειώθηκαν σοβαρές κατολισθήσεις και πτώσεις βράχων, με αποτέλεσμα να κλείσει η πρόσβαση προς τα χωριά Τρίδεντρο - Επινιανά, Μάραθο, Βραγγιανά, Μοναστηράκι και Τροβάτο από μεριά του Καρπενησίου, καθώς ο μοναδικός δρόμος που οδηγεί σε αυτά είναι μέσω Καρδίτσας.

Στο σημείο έσπευσαν μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας και του δήμου Αγράφων, χωρίς ωστόσο να μπορέσουν να αποκαταστήσουν την πρόσβαση. Μικρότερα προβλήματα σημειώθηκαν και στις Δ.Ε. Απεραντίων και Ασπροποτάμου, ενώ υπήρξαν και συχνές ολιγόλεπτες διακοπές ρεύματος.

Γκρεμίστηκε γέφυρα στο Αγρίνιο

Στον δήμο Αγρινίου και συγκεκριμένα στο χωριό Ζευγαράκι, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων φούσκωσαν τα ρέματα με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν οι δρόμοι και τα σπίτια.

«Πλημμυρίσαμε ξανά, δεν μπορούμε να μπούμε στα σπίτια μας, οι υπεύθυνοι αυτής της κατάστασης κρύβονται αφού δεν φρόντισαν να καθαρίσουν τα ρέματα, να φτιάξουν δρόμους και τα απαραίτητα έργα εδώ και ένα χρόνο. Πνιγόμαστε και δεν ιδρώνει το αυτί τους, δεν σηκώνουν ούτε καν τα τηλέφωνα. Θα μας θυμηθούν μόνο στις εκλογές» δήλωσαν οι κάτοικοι στο Αgrinio Site.

Επέλαση της κακοκαιρίας
Επέλαση της κακοκαιρίας

Παράλληλα, τα ορμητικά νερά που σχηματίστηκαν γκρέμισαν την προσωρινή γέφυρα που ενώνει το Τρίκορφο Ναυπακτίας με το χωριό Παραδείσι του Δήμου Αγρινίου.

Η γέφυρα είχε κατασκευαστεί από κατοίκους στον Εύηνο ποταμό και χρησιμεύσει στην μετακίνηση πολλών ντόπιων ειδικά από την πλευρά της Ναυπάκτου.
 

Ίδιες εικόνες και στο Κεφαλόβρυσο Αιτωλικού, στο  ύψος της περιοχής Χαλίκι, όπου οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια λόγω της υπερχείλισης χειμάρρου.

Σοβαρές ζημιές στο Αλποχώρι Ηλείας

Τσιμεντένια μάντρα, η οποία είχε ραγίσει από προηγούμενη κακοκαιρία, κατέρρευσε στο Αλποχώρι Ηλείας και τα συντρίμμια έπεσαν στο δρόμο,  αποκλείοντας τη μία λωρίδα κυκλοφορίας.

Επίσης, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων ο Ενιπέας φούσκωσε και τα ορμητικά νερά δημιούργησαν πρόβλημα στη γέφυρα που συνδέει το Λαντζόι με το Χελιδόνι. Όπως διακρίνεται και στις φωτογραφίες, μεγάλο τμήμα του δρόμο, δίπλα στη γέφυρα, κατέρρευσε, με τους αρμόδιους να διακόπτουν την  κυκλοφορία.

«Με τις βροχές είχαμε πρόβλημα στον Ενιπέα στη γέφυρα προς Χελιδόνι. Έχει υποσκάψει τα βάθρα όπως λένε οι μηχανικοί και υπάρχει βύθιση στην άκρη του γεφυριού. Έχουμε κλείσει την κυκλοφορία και έχουμε ανοικτή εργολαβία έτοιμη. Ο εργολάβος ήρθε και θα κάνει μια λιθοριπή για να κλείσουν οι υποσκαφές που έχει κάνει το ποτάμι. Ταυτόχρονα θα κάνει παρέμβαση για να αποκαταστήσει και το οδόστρωμα. Έως τότε οι περιοχές θα επικοινωνούν με εκτροπή της κυκλοφορίας από Χελιδόνι προς Νεράιδα. Είναι κάποια σημεία που θα πρέπει και εκεί να κάνουμε παρεμβάσεις, ώστε να δώσουμε καλύτερη κυκλοφορία. Όταν πέσει η στάθμη του νερού, θα δούμε αν υπάρχουν σπουδαιότερες ζημιές στη στατική του γεφυριού, κάτι που τώρα δεν φαίνεται. Καλό είναι να το δούμε αφού έχει αποκατασταθεί η ροή στην κοίτη. Αυτά συμβαίνουν με τις βροχές. Εμείς κάνουμε παρεμβάσεις στα ποτάμια μας όσο το επιτρέπουν τα οικονομικά μας. Συνεχίζουμε όλο το χειμώνα με όποιο μέσο διαθέτουμε» ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος σε δηλώσεις του κατά την αυτοψία στη γέφυρα μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών Παναγιώτη Μπράμο και τους αρμόδιους της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Π.Ε. Ηλείας.

Επέλαση της κακοκαιρίας
ILIALIVE.GR
Επέλαση της κακοκαιρίας
ILIALIVE.GR

Κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο Κλειτορία – Τρίπολη

Κατολισθήσεις βράχων σημειώθηκαν στο οδικό δίκτυο Κλειτορία προς Τρίπολη, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων. Οι αρχές προειδοποιούν τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ενώ για την αποκατάσταση του δικτύου έχει τεθεί σε εγρήγορση ο μηχανισμός της δημοτικής ενότητας Κλειτορίας και το Α.Τ. Κλειτορίας.

Επέλαση της κακοκαιρίας
KALAVRYTAPRESS.GR
Πηγή: 

Lesvos Post, TV Star, Nafpaktia News, Ileia Live, Agrinio Site

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κακοκαιρία, πλημμύρες
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κακοκαιρία: Ακυρώσεις δρομολογίων πλοίων - Απαγορευτικό απόπλου από Λαύριο

Λέσβος: Κατολισθήσεις και ζημιές από ισχυρή βροχόπτωση

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Πτώση της θερμοκρασίας, βροχές και χιόνια το επόμενο διήμερο

SHARE:

24Media Network