Εργατοϋπαλληλικό κέντρο Κέρκυρας για "βασανισμό μάγειρα": Θέλουν τρομαγμένους δούλους

Εργατοϋπαλληλικό κέντρο Κέρκυρας για "βασανισμό μάγειρα": Θέλουν τρομαγμένους δούλους

"Τα φαινόμενα βίας, αυταρχισμού και εργοδοτικής τρομοκρατίας έχουν οξυνθεί το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα στους νέους που εργάζονται στον επισιτισμό – τουρισμό" καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό κέντρο Κέρκυρας δημοσιεύοντας φωτογραφίες από το συμβάν στο νησί.

Αίσθηση και έντονες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκάλεσαν οι καταγγελίες ενός 19χρονου σπουδαστή μαγειρικής, ο οποίος πραγματοποιούσε την πρακτική του άσκηση σε γνωστό εστιατόριο της Κέρκυρας.

Ο 19χρονος έκανε λόγο για "βασανιστήρια" από τον υπεύθυνο της κουζίνας, καταγγέλλοντας μεταξύ άλλων:

"Μου πετούσε καυτό λάδι πάνω στα χέρια , μου προκαλούσε εγκαύματα με καυτή σπάτουλα, με εξύβριζε σκαιότατα ενώ επίσης κατάφερε κλωτσιά στο τραυματισμένο μου πόδι". Παράλληλα, δήλωσε πως απειλήθηκε ότι αν δημοσιοποιούσε το περιστατικό δεν θα έβρισκε πουθενά αλλού δουλειά.

Ο νεαρός έχει υποβάλλει μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Κέρκυρας, ενώ έχει ήδη εξεταστεί από Ιατροδικαστή.

Ο Έκτορας Μποτρίνι, ιδιοκτησίας του οποίου είναι το εν λόγω εστιατόριο, διέψευσε το περιστατικό. Ο ίδιος έκανε λόγο για "δόλο και γελοιότητες". Είπε πως μπορεί να υπήρξε διαπληκτισμός αλλά "όποιος δεν είναι ευχαριστημένος από έναν χώρο μπορεί να φύγει. Έχω 14 άτομα κουζίνα και όλοι γελάνε με αυτά που ακούνε. Είμαστε η καλύτερη επιχείρηση στην Ελλάδα, έχουμε την καλύτερη κουζίνα και ομάδα και λειτουργούμε σαν οικογένεια. Το ότι δύο μάγειρες ήρθαν στα χέρια αυτό μπορεί να συμβεί παντού. Στις κουζίνες υπάρχουν εντάσεις και συμβαίνουν ατυχήματα", είπε χαρακτηριστικά ο διάσημος σεφ, προσθέτοντας πως και οι δύο εμπλεκόμενοι έφυγαν από το εστιατόριο.

Σε ανακοίνωσή του, το Εργατοϋπαλληλικό κέντρο Κέρκυρας, κάνει λόγο για "φαινόμενα βίας, αυταρχισμού και εργοδοτικής τρομοκρατίας" τα οποία όπως αναφέρει, "έχουν οξυνθεί το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα στους νέους που εργάζονται στον επισιτισμό – τουρισμό. Στόχος της εργοδοσίας είναι η δημιουργία μιας νέας γενιάς τρομαγμένων δούλων".

"Αυτό το φαινόμενο βασανισμού δεν είναι μοναδικό. Καθημερινά στους χώρους δουλειάς οι πρακτικά ασκούμενοι αντιμετωπίζουν ανάλογες συνθήκες με βασανισμούς, καψώνια, ύβρεις, απειλές, εξοντωτικούς ρυθμούς δουλειάς (πολλές φορές άσχετης με το αντικείμενο της άσκησής τους), με υπερωρίες που φτάνουν τις δέκα και δώδεκα ώρες, χωρίς ρεπό, χωρίς σωστή διατροφή, χωρίς αναρρωτική άδεια όταν ασθενήσουν. Τα νέα αυτά παιδιά στις περισσότερες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις τα στιβάζουν σε ακατάλληλα καταλύματα όπου δε μπορούν ούτε να κοιμηθούν σωστά ούτε να αναπληρώσουν τις δυνάμεις τους από βάρδια σε βάρδια" αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Ε.Κ.Κ.

Το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας καλεί ακόμη την Κυβέρνηση, την Δικαιοσύνη, τους μηχανισμούς ελέγχου της Πολιτείας, τις Σχολές να διενεργήσουν έρευνα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνεται η πρακτική άσκηση στον Τουρισμό – Επισιτισμό

Αναλυτικά η ανακοίνωσή του:

Το Δ/Σ του Ε.Κ.Κ. συνεδρίασε εκτάκτως την Παρασκευή 2 Αυγούστου με πρώτο θέμα τη σοβαρή καταγγελία πρακτικά ασκούμενου μάγειρα σε γνωστή πολυτελή επιχείρηση εστίασης της Κέρκυρας για βασανισμό που υπέστη από τους προϊσταμένους του. Οι προϊστάμενοι του μάλιστα, σύμφωνα με την καταγγελία ενεργούσαν εις γνώση του ιδιοκτήτη και γνωστότατου επιχειρηματία.

Η πρακτική άσκηση στο πολυτελές κατάστημα από τους «μεγάλους» σεφ περιελάμβανε κλωτσιές στα πόδια, μπουνιές στο στήθος, ύβρεις, χυδαιολογίες, απειλές, κάψιμο στο σώμα με καυτό λάδι και πυρακτωμένα στην πλάκα της κουζίνας μεταλλικά αντικείμενα. Με αυτούς τους τρόπους ασκούνταν στη μαγειρική ο νέος αυτός πρακτικάριος!!

Είναι πραγματικά σοκαριστικές τόσο οι αναφορές στο κείμενο – καταγγελία όσο και οι φωτογραφίες του νέου με τις πληγές. Τα δε καταγγελλόμενα επιβεβαιώνονται και από συναδέλφους του, σε συνάντηση που είχαν με συνδικαλιστή του κλάδου.

Τα φαινόμενα βίας, αυταρχισμού και εργοδοτικής τρομοκρατίας έχουν οξυνθεί το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα στους νέους που εργάζονται στον επισιτισμό – τουρισμό. Στόχος της εργοδοσίας είναι η δημιουργία μιας νέας γενιάς τρομαγμένων δούλων.

Οι πληγές στα χέρια του πρακτικά ασκούμενου μάγειρα από τα βασανιστήρια του στελέχους της εργοδοσίας με το χρόνο θα κλείσουν. Είμαστε βέβαιοι ότι με τη στήριξη της οικογένειάς του, τη συμπαράσταση των εργαζομένων και κυρίως με τη δύναμη και το θάρρος που ο νέος συνάδελφος απέδειξε ότι διαθέτει καταγγέλλοντας ανοιχτά τους βασανισμούς του, γρήγορα θα κλείσουν και τα τραύματα της ψυχής του.

Τα σημάδια, όμως από τις πληγές στα χέρια του νέου αυτού εργαζόμενου θα μείνουν ανεξίτηλο στίγμα στην κοινωνία μας. Μια κοινωνία που αποδέχεται χωρίς σοβαρές αντιρρήσεις το πρότυπο εργασίας ή συμπεριφοράς που προβάλλει κάθε ανώμαλος σαδιστής, κάθε φασιστοειδές κατακάθι που ενεργεί κατ' εντολή των εκμεταλλευτών της κοινωνίας, δημιουργώντας γι' αυτούς νέες συνθήκες δουλείας και εκμετάλλευσης των εργαζομένων, με στόχο την ικανοποίηση της απληστίας τους και την υπερσυσσώρευση των κερδών τους.

Αυτό το φαινόμενο βασανισμού δεν είναι μοναδικό. Καθημερινά στους χώρους δουλειάς οι πρακτικά ασκούμενοι αντιμετωπίζουν ανάλογες συνθήκες με βασανισμούς, καψώνια, ύβρεις, απειλές, εξοντωτικούς ρυθμούς δουλειάς (πολλές φορές άσχετης με το αντικείμενο της άσκησής τους), με υπερωρίες που φτάνουν τις δέκα και δώδεκα ώρες, χωρίς ρεπό, χωρίς σωστή διατροφή, χωρίς αναρρωτική άδεια όταν ασθενήσουν. Τα νέα αυτά παιδιά στις περισσότερες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις τα στιβάζουν σε ακατάλληλα καταλύματα όπου δε μπορούν ούτε να κοιμηθούν σωστά ούτε να αναπληρώσουν τις δυνάμεις τους από βάρδια σε βάρδια.

Τα φαινόμενα αυτά δεν καταγγέλλονται ανοικτά λόγω της τρομοκρατίας που ασκείται από διευθυντές και προϊσταμένους που απειλούν ευθέως μέσω της βαθμολόγησης ή και της διακοπής της πρακτικής άσκησης όποιον δεν ακολουθήσει τους «κανόνες». Η καταγγελία για τον πρακτικά ασκούμενο σημαίνει απόλυση, απώλεια της πρακτικής άσκησης και χάσιμο της εκπαιδευτικής χρονιάς.

Το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας καλεί την Κυβέρνηση, την Δικαιοσύνη, τους μηχανισμούς ελέγχου της Πολιτείας, τις Σχολές να διενεργήσουν έρευνα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνεται η πρακτική άσκηση στον Τουρισμό – Επισιτισμό. Ζητάμε να αλλάξει τώρα το θεσμικό πλαίσιο ώστε:

α) Οι πρακτικά ασκούμενοι να αποκτούν γνώση και να μη γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης των εργοδοτών.

β) Να αφαιρεθεί από τους εργοδότες και τα στελέχη τους το δικαίωμα βαθμολόγησης και απόλυσης των πρακτικά ασκούμενων.

γ) Να συγκροτούνται μεικτά κλιμάκια από το ΣΕΠΕ, οικείες συνδικαλιστικές οργανώσεις και τη Δημόσια Σχολή για τον έλεγχο της εφαρμογής των κανονισμών πρακτικής άσκησης.

δ) Κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης να αμείβεται ο ασκούμενος με το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη και να ασφαλίζεται κανονικά.

ε) Να βαθμολογεί την πρακτική άσκηση ανεξάρτητη αρχή με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των εργαζομένων και της δημόσιας σχολής

στ) Να υποχρεούται ο εργοδότης με εφαρμογή των όρων της Κλαδικής Σ.Σ.Ε. σε διετή απασχόληση του πρακτικά ασκούμενου όταν αυτός τελειώσει τις σπουδές του.

Καλούμε τους εργαζόμενους να μην αφήνουν χώρο στην εργοδοτική τρομοκρατία και στην επίθεση στα εργατικά δικαιώματα. Αποτελεί άμεση ανάγκη να καταγγελθεί η εργοδοτική ασυδοσία και να συσπειρωθούν οι εργαζόμενοι στα ταξικά συνδικάτα, ώστε να αντιμετωπιστεί η νέα επίθεση που οδηγεί σε συνθήκες ακραίας δουλείας και εκμετάλλευσης.

Εργατοϋπαλληλικό κέντρο Κέρκυρας για
Εργατοϋπαλληλικό κέντρο Κέρκυρας για
Εργατοϋπαλληλικό κέντρο Κέρκυρας για


Εργατοϋπαλληλικό κέντρο Κέρκυρας για
Εργατοϋπαλληλικό κέντρο Κέρκυρας για
Εργατοϋπαλληλικό κέντρο Κέρκυρας για


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μποτρίνι
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μποτρίνι για βασανιστήρια σεφ στην Κέρκυρα: "Ηλιθιότητες και γελοιότητες οι καταγγελίες"

Κέρκυρα: Καταγγελία σπουδαστή μαγειρικής για "βασανιστήρια" που υπέστη σε κουζίνα εστιατορίου

SHARE: