ΕΣΗΕΑ και ΕΦΕ κατά Χρυσοχοϊδη για την “οριοθέτηση” των δημοσιογράφων

ΕΣΗΕΑ και ΕΦΕ κατά Χρυσοχοϊδη για την “οριοθέτηση” των δημοσιογράφων
O Μιχάλης Χρυσοχοϊδης Eurokinissi

Η Ένωση Συντακτών αλλά και η Ένωση Φωτορεπόρτερ αντιδρούν σε όσα προβλέπει για τους δημοσιογράφους το σχέδιο για τις συναθροίσεις.

Οπως αναμενόταν, η ΕΣΗΕΑ αντέδρασε σε όσα προβλέπει το σχέδιο διαχείρισης των υπαίθριων συναθροίσεων που παρουσίασε την Πέμπτη ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης καθως για τους δημοσιογράφους προβλέπεται περιορισμός σ συγκεκριμένο χώρο!

Το χαρακτηριστικό απόσπασμα του σχεδίου είναι το εξής: “H αστυνομία θα οριοθετήσει ένα συγκεκριμένο χώρο για τους δημοσιογράφους και ένας ορισμένος εκ των προτέρων αξιωματικός θα λειτουργεί ως σύνδεσμος και δίαυλος επικοινωνίας μαζί τους καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάθροισης έχοντας ως στόχο τη συνεργασία και τη αμοιβαία κατανόηση”.

Η επιστολή της Ένωσης Συντακτών και της Ένωσης Φωτορεπόρτερ έχει ως εξής

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ και της ΕΦΕ εκφράζουν την αντίθεση και τον προβληματισμό τους για το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Δημοσίων Υπαίθριων Συναθροίσεων, που παρουσιάσατε, όσον αφορά στο ρόλο και την παρουσία των δημοσιογράφων κατά την διάρκεια των δημόσιων συναθροίσεων.

Με την “οριοθέτηση” των δημοσιογράφων, όπως αποτυπώνεται στο ως άνω σχέδιο, βαρύ πλήγμα δέχεται άμεσα η ενημέρωση των πολιτών, η οποία αποτελεί έναν εκ των πυλώνων της δημοκρατίας.

Προκειμένου να διευκρινίσουμε όλα τα καίρια ζητήματα στο Σχέδιο επιθυμούμε να έχουμε μία συνάντηση μαζί σας, το συντομότερο δυνατόν.

Ευχαριστούμε πολύ εκ των προτέρων.

Υπουργείο ΠΡΟΠΟ: Τα μέτρα είναι μέτρα προστασίας και έχουν προαιρετικό χαρακτήρα

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απάντησε με τη δική του ανακοίνωση:

“Σε συνέχεια Ανακοινώσεων επαγγελματικών Ενώσεων δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ, σχετικά με την σημερινή παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Δημοσίων Υπαίθριων Συναθροίσεων, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

1) oι δημοσιογράφοι – φωτορεπόρτερ είναι ελεύθεροι να καλύπτουν με όποιον τρόπο θέλουν και να πηγαίνουν όπου θέλουν σε μια συνάθροιση,

2) επιπλέον ορίζεται χώρος προστασίας τους, πριν τη συνάθροιση, ώστε να γνωρίζουν, εάν θέλουν να προστατευτούν σε περίπτωση επεισοδίων, ότι μπορούν αυτοβούλως να καταφύγουν εκεί,

3) ο Αξιωματικός σύνδεσμος για τους δημοσιογράφους – φωτορεπόρτερ ορίζεται ώστε, οποιαδήποτε στιγμή αισθανθούν ότι διατρέχουν κίνδυνο ή εάν υπάρχει απειλή ή τραυματισμός, να μπορούν να απευθυνθούν σε αυτόν και να ζητήσουν βοήθεια.

Είναι σαφές ότι τα παραπάνω μέτρα, που ανακοινώθηκαν σήμερα, είναι μέτρα προστασίας και μόνο, με καθαρά προαιρετικό χαρακτήρα, από την πλευρά των δημοσιογράφων – φωτορεπόρτερ.

Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία είναι, αν όχι σκόπιμη, τουλάχιστον καταχρηστική”.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα