ΕΣΥ: Η κυβέρνηση προχωρά για επί πληρωμή χειρουργεία, με πρόσχημα τα κίνητρα για γιατρούς

ΕΣΥ: Η κυβέρνηση προχωρά για επί πληρωμή χειρουργεία, με πρόσχημα τα κίνητρα για γιατρούς
Χειρουργείο. Φωτό αρχείου. Eurokinissi

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θέλει να αναβαθμίσει το δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά ανοίγει παράθυρο ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ επιτρέποντας χειρουργεία επί πληρωμή τα απογεύματα στα δημόσια νοσοκομεία.

Στην “αξιοποίηση” των χειρουργείων των δημόσιων νοσοκομείων και τις απογευματινές ώρες, επί πληρωμή, επιμένει η κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι αυτό δεν αποτελεί παράθυρο ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ και προβάλλοντας ως πρόσχημα την παροχή κινήτρων στους γιατρούς.

Ειδικότερα ερωτηθείς από το News 24/7 για τις σχετικές προαναγγελίες του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη και εάν αυτό δεν αποτελεί καταστρατήγηση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε ότι:

“Η κυβέρνηση στήριξε και θα στηρίζει το ΕΣΥ. Βασικός προσανατολισμός είναι η αναβάθμιση και ενίσχυση του ΕΣΥ και ένας τρόπος να αναβαθμιστεί το ΕΣΥ είναι να βρεθεί τρόπος οι γιατροί του ΕΣΥ να μείνουν σε αυτό, με ό,τι συνεπάγεται αυτό από κίνητρα”.

Προανήγγειλε δε ότι το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν πιο συγκεκριμένα μέτρα και το περιεχόμενο των παρεμβάσεων της κυβέρνησης, αλλά επέμεινε ότι: “Η κατεύθυνση μας είναι προς τη στήριξη και αναβάθμιση του δημοσίου συστήματος υγείας”.

Υπενθυμίζεται ότι όπως έχει δηλώσει ο κ. Πλεύρης θα αξιοποιούνται “με ιδιωτικούς όρους οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό του ΕΣΥ, οι οποίοι με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να αυξάνουν το εισόδημά τους”.

Θα πραγματοποιούνται ειδικότερα απογευματινά χειρουργεία, στο μοντέλο που ακολουθεί ο ΕΟΠΥΥ για τις ιδιωτικές κλινικές. Δηλαδή, με αμοιβή.

Πιο αναλυτικά, θα υπολογίζεται το κόστος του χειρουργείου, βάσει των δυνατοτήτων του εκάστοτε νοσοκομείου, από το οποίο το 70% θα το καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ και το 30% ο ασθενής, ο οποίος θα καλύπτει και την αμοιβή του γιατρού.

Το ποσό που θα αντιστοιχεί στο 30% θα κατευθύνεται για την αμοιβή του λοιπού υγειονομικού προσωπικού.

Μάλιστα θα παραπέμπονται στον ιδιωτικό τομέα ασθενείς που χρειάζονται χειρουργείο, όπου υπάρχει μεγάλη λίστα αναμονής.

Και ο κ.Πλεύρης είχε επικαλεστεί ότι: «Έχουμε πολλούς γιατρούς του ΕΣΥ που φεύγουν και πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα γιατί παίρνουν καλύτερες αμοιβές».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα