Εύβοια: Συνεχείς αναζωπυρώσεις, σε κοντινή απόσταση από την Ιστιαία η φωτιά

Εύβοια: Συνεχείς αναζωπυρώσεις, σε κοντινή απόσταση από την Ιστιαία η φωτιά
Μάχη των Πυροσβεστών με τις αναζωπυρώσεις στα Ελληνικά Εύβοιας Petros Karadjias/AP Photo

Επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις για συνεχείς αναζοπυρώσεις στα πύρινα μέτωπα στην Εύβοια. Η φωτιά απειλεί την Ιστιαία, ενώ πριν λίγο αναζοπυρώθηκε η πυρκαγιά στη Γαλατσώνα. Οι ελπίδες όλων στα ενάερια μέσα.

Ανεξέλεγκτα φαίνεται πως κινείται η φωτιά στην Εύβοια, αφού πλέον βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την Ιστιαία, με τις αναζοπυρώσεις να διαδέχονται η μία την άλλη.

Πυκνοί καπνοί έχουν καλύψει τον ουρανό της πόλης, ενώ όλοι περιμένουν τα εναέρια μέσα, τα οποία ωστόσο δεν μπορούν να πετάξουν λόγω των συνθηκών.

Πριν λίγο, σημειώθηκε αναζωπύρωση στη Γαλατσώνα, που αποτελεί μόνιμο “πονοκέφαλο” το τελευταίο 24ωρο, και πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις που δεν σταματούν ούτε με τα χωματουργικά μηχανήματα. Οι φλόγες μάλιστα έχουν φτάσει λίγα μέτρα από το χωριό.

Το μέτωπο στο Ασμίνι είναι περισσότερο επικίνδυνο και έχει κατεύθυνση προς το χωριό.

Στο χωριό Καματριάδες, το μεσημέρι, τα μεγάλα χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας φτιάχνουν αντιπυρικές ζώνες για να σταματήσουν τη φωτιά και δίπλα τους οι κάτοικοι με αλυσοπρίονα και μηχανήματα ρίχνουν τα δέντρα, έτσι ώστε αν φτάσει η φωτιά, τουλάχιστον να μην ανέβουν ψηλά οι φλόγες και κινηθούν με μεγαλύτερη ένταση και σε μεγαλύτερή απόσταση.

Μετά το μεσημέρι αναζωπυρώθηκε και πάλι το μέτωπο στο χωριό Αβγαριά αποκτώντας τεράστιες διαστάσεις καθώς έχουν ενισχυθεί οι άνεμοι. Η φωτιά καίει το δάσος σε χαράδρα και είναι δύσκολο για τους πυροσβέστες να πλησιάσουν το μέτωπο.

Συμπαγές πύρινο μέτωπο δεν υπάρχει, υπάρχουν όμως πολλά μικρά μέτωπα που καίνε σε περιοχές που είχε περάσει η φωτιά και βρίσκουν δάσος που δεν κάηκε όπως στα βορειοανατολικά του νησιού, στα Βασιλικά, το Ψαροπούλι κλπ. Αντίστοιχη εικόνα στην γραμμή των Γαλατσάδων.

Από την Ιστιαία η φωτιά πέρασε από νότια και κινείται δυτικά λόγω των ανατολικών ανέμων στην περιοχή μεταξύ Ταξιάρχη και Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου. Ο σχεδιασμός της Πυροσβεστικής εκεί είναι αν δημιουργηθεί ενιαίο πύρινο μέτωπο, να τοποθετηθούν δυνάμεις στη Αιδηψό για να μην περάσει τον δρόμο που συνδέει την περιοχή του Νέου Πύργου με την Αιδηψό ώστε να μην μπει στο πυκνό δάσος που υπάρχει δυτικά και την φτάσει στην Λιχάδα.

Φωτιά στην Εύβοια INTIME NEWS

Στην νότια πλευρά του μετώπου σε Τρούπι και Καλύβια έξω από το Μαντούδι η εικόνα επίσης είναι καλύτερη, ωστόσο δυνάμεις παραμένουν και επιχειρούν, για να μην δώσει μεγάλη αναζωπύρωση το σημείο και την σπρώξει στο όρος Καντήλι.

Σημειώνεται ότι πέρα από τις εκκενώσεις που έγιναν στο Πευκί με Ferry Boat κυρίως ηλικιωμένων, γυναικών με παιδιά και τουριστών, οι νέοι των χωριών έδωσαν ένα ηρωϊκό αγώνα με τους πυροσβέστες και κράτησαν ό,τι μπορούσαν όρθιο από τα σπίτια των χωριών τους.

Φωτιά στην Εύβοια INTIME NEWS

Πλέον επιχειρούν 620 πυροσβέστες με 35 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 131 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Ουκρανία με 100 πυροσβέστες, από τη Ρουμανία με 112 πυροσβέστες και 23 οχήματα, από τη Σερβία με 40 πυροσβέστες με 15 οχήματα και ένα ασθενοφόρο και το δεύτερο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Επίσης για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 5 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη με το Beriev-200 που ακόμη δεν έχει καταστεί εφικτό όμως να επιχειρήσουν λόγω συνθηκών. Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Στη “μάχη” με τις φλόγες Ουκρανοί και Ρουμάνοι πυροσβέστες – Σημαντική βοήθεια από τους “πριονάδες”

Ήρεμη είναι τις τελευταίες ώρες η κατάσταση στο νότιο μέτωπο στην βόρεια Εύβοια, καθώς στον άξονα Φαράκλα- Σπαθάρι- Καλύβια -Τρούπι, όπου υπήρχε και το μεγαλύτερο πρόβλημα, εκτός από τις ρίψεις που έγιναν από τα αεροσκάφη και ελικόπτερα κυρίως χθες το απόγευμα, όλη νύχτα δούλεψαν, μαζί με τους 200 πυροσβέστες που ήρθαν σε βοήθεια από την Ουκρανία και τη Ρουμανία, δεκάδες έμπειροι κάτοικοι της περιοχής που έχουν σχέση με τη συλλογή του ρετσινιού και την περιποίηση των δασών και όλοι μαζί σταμάτησαν το μέτωπο να μην περάσει τα κρίσιμα σημεία.

«Βοήθησαν τρομακτικά αυτά τα παιδιά που ήρθαν από το εξωτερικό Ρουμανία και Ουκρανία και μπήκαν μέσα στη φλεγόμενη περιοχή. Δούλευαν ακατάπαυστα μέχρι να αναχαιτίσουν την φωτιά», είπε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος του Δήμου Μαντουδίου Λίμνης και Αγίας Άννας κ. Αργύρης Λιάσκος. «Θέλω να ευχαριστήσω αυτά τα παιδιά γιατί έδωσαν την ψυχή τους και γιατί δούλευαν ακατάπαυστα δίπλα στις φλόγες μέχρι να φανεί αποτέλεσμα. Αν δεν υπήρχαν αυτοί θα κυνηγούσαμε ακόμη τις φλόγες από πίσω. Είμαστε υποχρεωμένοι. Μας διδάσκουν πολλά», συμπλήρωσε.

Μάλιστα βλέποντας να μεταφέρεται στο Δήμο Ιστιαίας Αιδηψού ο πιο μεγάλος όγκος των πυροσβεστικών δυνάμεων, έχουν ενεργοποιήσει πλέον τους δικούς τους έμπειρους στη διαχείριση των δασών τους «πριονάδες», που είναι αυτοί που συντηρούν το δάσος, μέσω του οποίου προκύπτει εισόδημα από την συλλογή ρετσινιού.

«Είμαστε τυχεροί που έχουμε και τους “πριονάδες”. Αυτά τα παιδιά με τα πριόνια τους και τους φακούς τους δουλεύουν νύχτα-μέρα και σήμερα μπορώ να πω ότι αν δεν είχαμε και αυτούς πιθανά η φωτιά θα είχε φτάσει στα Ψαχνά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα 650.000 στρέμματα έχει φτάσει η καταστροφή έως τώρα από τις τελευταίες φωτιές

Ενδεικτικό της καταστροφής είναι πως ο ευρωπαϊκός περιβαλλοντικός δορυφόρος Sentinel-2 κατέγραψε εικόνες υψηλής ανάλυσης από τις καμένες περιοχές σε Εύβοια, Αττική και Λακωνία, βοηθούμενος από τις ανέφελες συνθήκες που επικράτησαν στη χώρα.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, έως το μεσημέρι της Κυριακής κάηκαν περίπου 460.000 στρέμματα στην Εύβοια, 80.000 στρέμματα στην Αττική και 110.000 στρέμματα στη Λακωνία, ανεβάζοντας το σύνολο των καμένων εκτάσεων στα 650.000 στρέμματα τουλάχιστον. Με δεδομένο ότι οι πυρκαγιές στην Εύβοια συνεχίζουν να καίνε, η παραπάνω εκτίμηση είναι πολύ πιθανό να μεταβληθεί τις επόμενες ημέρες.

Με διαφορετική ανάλυση από το Copernicus υπολογίζεται για την Εύβοια η μισή έκταση από αυτή που αναφέρει το Αστεροσκοπείο αλλά η ίδια στο σύνολο των καμένων εκτάσεων στη χώρα και αναμένεται τις επόμενες ημέρες ο απολογισμός να πάρει τελική μορφή.

Αναζωπυρώσεις στα μέτωπα της Πελοποννήσου

Οι δασικές πυρκαγιές σε Ηλεία, Αρκαδία, Λακωνία, Μεσσηνία είναι σε ύφεση. Ωστόσο, από συνεχώς ξεσπούν μικρές αναζωπυρώσεις και στο μέτωπο της Γορτυνίας στην Αρκαδία που πέρασε από την Νεμούτα της Ηλείας, και στο κομμάτι της Αρκαδίας στο Ίσαρη που πέρασε από την Μεσσηνία αλλά και στην Λακωνία, στην Ανατολική Μάνη.

Στο μέτωπο της Ηλείας-Αρκαδίας, επιχειρούν 291 πυροσβέστες, με 12 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 100 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα 34 πυροσβέστες με 13 οχήματα από τη Τσεχία, το τρίτο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ και 2 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Στο μέτωπο της Μεσσηνίας-Αρκαδίας, επιχειρούν 66 πυροσβέστες, με 3 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, 23 οχήματα και ένα αεροσκάφος. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Στο μέτωπο της Ανατολικής Μάνης Λακωνίας, επιχειρούν 62 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 23 οχήματα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Στα περισσότερα μέτωπα των πυρκαγιών, συνδρομή στα πεζοπόρα τμήματα παρέχουν στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.

Χωρίς αναζωπυρώσεις σήμερα η Πάρνηθα

Σήμερα και έως τώρα δεν έχουν σημειωθεί τυχόν έστω και μικρές αναζωπυρώσεις όπως χθες στην Πάρνηθα, οι οποίες βεβαίως αντιμετωπίστηκαν άμεσα. Στην περιοχή συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας με πεζοπόρα τμήματα από τη Κύπρο, τη Γαλλία και το Ισραήλ, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχει κινητοποιηθεί ελικόπτερο. Επίσης στην περιοχή βρίσκεται και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Η Αστυνομία περιφρουρεί την πληγείσα περιοχή με συνεχείς περιπολίες και μόνο τις τελευταίας δύο ημέρες έχουν γίνει περίπου 50 προσαγωγές ατόμων που κρίθηκε ότι περιφέρονταν ασκόπως και ύποπτα στην περιοχή, είτε με την υποψία εμπρησμού είτε με την υποψία πλιάτσικού, ωστόσο για κανέναν δεν προέκυψε κάτι. Η περιφρούρηση των περιοχών αυτών θα συνεχιστεί με αμείωτους ρυθμούς.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα