Εξοργιστικό: Το Υπουργείο Παιδείας εξαντλεί την αυστηρότητά του σε πολύτεκνο εκπαιδευτικό

Εξοργιστικό: Το Υπουργείο Παιδείας εξαντλεί την αυστηρότητά του σε πολύτεκνο εκπαιδευτικό
Νίκη Κεραμέως EUROKINISSI

Ο 64χρονος πολύτεκνος εκπαιδευτικός Κώστας Κορδάτος βρίσκεται υπό απειλή οικονομικής καταστροφής αφού, με απόφαση Κεραμέως, τέθηκε σε δυνητική αργία και περικόπηκαν κατά τα 2/3 οι αποδοχές του. Το χρονικό μιας εξοργιστικής υπόθεσης.

O Κώστας Κορδάτος, καθηγητής μέσης εκπαίδευσης με υπηρεσία 39 ετών στα δημόσια ΤΕΕ και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Εργαστηριακών Καθηγητών, έχει αποκλειστική διάθεση στο ΕΚ Αγρινίου ως υπεύθυνος του Τομέα του ΕΠΑΛ Καινούργιου και διδάσκει μαθήματα τα οποία εκ των πραγμάτων δεν μπορούσαν να διδαχθούν από απόσταση και χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Οταν όμως η τηλεκπαίδευση εφαρμόστηκε στη χώρα και ο εν λόγω εκπαιδευτικός προχώρησε στη σχετική παρατήρηση, ουδείς τον πήρε στα σοβαρά. Ο ίδιος δεν μπορούσε να μετέχει σε μάθημα-παρωδία διαβάζοντας εγχειρίδια από τον υπολογιστή καθώς “δεν ήταν δυνατόν να εκπαιδεύσω ψυχτικούς και μηχανικούς εξ αποστάσεως, ήταν φύσει αδύνατο, θα ήταν σαν να κοροϊδεύαμε τον κόσμο και τους εαυτούς μας” όπως σημειώνει στο NEWS 24/7.

Η εύλογη, βάσει της κατάστασης, πρότασή του να γίνεται το μάθημα με τον ίδιο παρόντα στα εργαστήρια και με φυσική παρουσία των μαθητών εκ περιτροπής (σύμφωνα με τις θέσεις της ΠΤΕΕΜ και της ΟΛΜΕ) έτσι ώστε ο καθηγητής να κάνει αποτελεσματικά τη δουλειά του, απορρίφθηκε χωρίς καν συζήτηση (αν και αργότερα, τον Απρίλιο του 2021, αποφάσισε σχετικά η Υφυπουργός Παιδείας).

Από τότε, εδώ και περισσότερο δύο χρόνια δηλαδή, ο Κώστας Κορδάτος βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα έχοντας πληρώσει πολύ ακριβά την αταλάντευτη στάση του. Ηδη εδώ και μήνες βρίσκεται σε κατάσταση δυνητικής αργίας με απόφαση που υπογράφει η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και έχει ημερομηνία την 20η Απριλίου του 2022.

Πόλεμος νεύρων

Σ’ όλο το χρονικό διάστημα για το οποίο κατηγορείται ότι δεν προσερχόταν (αδικαιολογήτως όπως ισχυρίζονταν) στην εργασία του (09-11-2020 έως 08-04-2021), ο πολύτεκνος εκπαιδευτικός δηλώνει ότι βρισκόταν κανονικά στη θέση του στο ΕΠΑΛ Καινούργιου αλλά, όπως τονίζει η διευθύντρια της μονάδας του απαγόρευε την είσοδο στα εργαστήρια για να παραδίδει το μάθημά του.

Αρχισε, επίσης, ένας κυκεώνας διαδικασιών σε πειθαρχικά συμβούλια και δικαστήρια η οποία θα μπορούσε να εξουθενώσει και τον πιο υπομονετικό άνθρωπο στον πλανήτη.

Ο 64χρονος Κορδάτος παραπέμφθηκε στο πειθαρχικό συμβούλιο από το Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοκαρνανίας για την “απουσία”. Δεν κλήθηκε σε απολογία ως εγκαλούμενος και έτσι δεν κατάφερε να προτείνει και μάρτυρες που θα μπορούσαν να τον υπερασπιστούν.

Παρόλα αυτά, με απόφασή του που έχει ημερομηνία την 7η Ιανουαρίου του 2022, το πειθαρχικό συμβούλιο πήρε την απόφαση να μην θέσει σε δυνητική αργία τον εκπαιδευτικό. Η απόφαση, μάλιστα, ήταν ομόφωνη, με ψήφους 5-0.

Αφού πέρασαν άλλοι τρεις μήνες ταλαιπωρίας, ο Κορδάτος κατέκτησε μία ακόμη μικρή αλλά σημαντική νίκη εξασφαλίζοντας από το διοικητικό πρωτοδικείο Μεσολογγίου, στο οποίο και προσέφυγε, προσωρινή διαταγή με την οποία αναστελόταν η εκτέλεση της ποινής της περικοπής των αποδοχών του που του είχε επιβάλλει ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Αιτωλοκαρνανίας.

Παρόλα αυτά, μόλις έξι ημέρες αργότερα, όπως γράψαμε και παραπάνω, ο εκπαιδευτικός τέθηκε σε δυνητική αργία με απόφαση της Νίκης Κεραμέως η οποία επικαλέστηκε στοιχεία καταγραφής στη βάση δεδομένων του προγράμματος My School από τις 9 Νοεμβρίου του 2020 μέχρι και τις 8 Απριλίου του 2021.


Το μεγάλο ζήτημα των προσωπικών δεδομένων

Με την ενέργειά της και την πρόχειρη δικαιολόγησή της, η Υπουργός άνοιξε ένα νέο κύκλο αντιπαράθεσης που είχε ως κύριο άξονα την απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σύμφωνα με την οποία το σύνολο της διαδικασίας της τηλεκπαίδευσης στην Ελλάδα παραβίαζε ουκ ολίγα άρθρα του Γενικού Κανονισμού περί Προσωπικών Δεδομένων.

Ο Κορδάτος και η Your Data Matters που τον εκπροσωπεί στη σχετική “μάχη” με το Υπουργείο Παιδείας, με επιστολή που απέστειλαν στο Υπουργείο (8 Ιουνίου του 2022) στο πλαίσιο της άσκησης δικαιώματος πρόσβασης και ενημέρωσης σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα (του εκπαιδευτικού) τονίζουν ότι τίθενται μερικά πολύ βασικά ερωτήματα.

Μερικα από αυτά είναι:

  • 1. Ποια δεδομένα τυγχάνουν επεξεργασίας από το πληροφοριακό σύστημα;
  • 2. Ποιος είναι ο σκοπός ή οι σκοποί επεξεργασίας;
  • 3. Ποια είναι η νομική βάση για την/τις ως άνω επεξεργασία/ες;
  • 4. Για πόσο χρόνο τηρούνται τα ως άνω δεδομένα;
  • 5. Ποιοι έχουν πρόσβαση στα δεδομένα αυτά;
  • 6. Σε ποιους πιθανούς αποδέκτες διαβιβάζονται/κοινολογούνται τα ως άνω δεδομένα;

Παράλληλα, η πλευρά του εκπαιδευτικού άσκησε το δικαίωμα του περιορισμού της επεξεργασίας των δεδομένων αλλά και το δικαίωμα της εναντίωσης στην επεξεργασία βάσει των σχετικών άρθρων του ΓΚΠΔ.

Η απάντηση από το Υπουργείο Παιδείας, και συγκεκριμένα από την DPO Ειρήνη Καπελλάκη, ήρθε την τελευταία ημέρα που ορίζει νόμος, στην 30η μετά την παραλαβή της επιστολής. Στο πλαίσιο της απάντησης ζητάται από τον εκπρόσωπο του εκπαιδευτικού…ταυτοποίηση προσώπου, να αποδείξει με λίγα λόγια, ότι είναι ο ίδιος. Η κα Καπελλάκη δεσμεύτηκε πάντως ότι μόλις πάρει την ταυτοποίηση στα χέρια της, θα προχωρήσει αμέσως τη διαδικασία. Τουλάχιστον έτσι ισχυρίστηκε στις 8 Ιουλίου.

Ολα αυτά ενώ έχει προηγηθεί και αίτηση θεραπείας από τον εκπαιδευτικό προς την Υπουργό Παιδείας (με ημερομηνία την 31η Μαϊου του 2022) στην οποία, μεταξύ άλλων, ο Κορδάτος τονίζει τα εξής: “Επειδή διαμένω στο Αγρίνιο και εξαιτίας της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που είχαν τεθεί εκείνη την περίοδο είχε εκδοθεί για εμένα από το ΕΚ Αγρινίου βεβαίωση κυκλοφορίας, την οποία χρησιμοποιούσα καθημερινά για να μεταβώ από το Αγρίνιο στο Καινούργιο και να εργαστώ.

Κάθε μέρα πήγαινα από το Αγρίνιο στο Καινούριο και κάθε μέρα προσπαθούσα να μπω στα εργαστήρια για να εργαστώ. Επειδή δεν μου είχε επιτραπεί η είσοδος, αμέσως ανέπτυξα αλληλογραφία με την διευθύντρια του Εργαστηριακού Κέντρου Αγρινίου.

Όλες τις ημέρες βρισκόμουν εκεί ζητώντας να μπω στα εργαστήρια. Όλα τα παραπάνω αποδεικνύονται τόσο με έγγραφα όσο και με μάρτυρες. Εντούτοις δεν μου δόθηκε η ευκαιρία να τα παρουσιάσω ενώπιον του ασκούντος καθήκοντα Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης,ούτε ενώπιον του Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣΔΕ Αιτωλ/νίας).

Συμπερασματικά δεν έλειψα καμία μέρα από την υπηρεσία μου. Καμία απουσία μου δεν είναι αδικαιολόγητη. Οι καταγραφές στο σύστημα myschool αποτελούν λανθασμένες καταχωρήσεις, αφού υπηρεσιακά και για το σχολικό έτος 2020-2021 δεν ανήκα στο ΕΠΑΛ Καινουργίου που με σημείωνε ως απών, αλλά στο Εργαστηριακό Κέντρο Αγρινίου”.

Το κερασάκι σ’ αυτήν την πολύ άνοστη, πικρή τούρτα έβαλε πριν από λίγες ημέρες το διοικητικό εφετείο Πατρών το οποίο αποφάσισε ότι δεν πρέπει να δοθεί στον εκπαιδευτικό προσωρινή διαταγή έτσι ώστε να μην ισχύσουν οι συνέπειες της δυνητικής αργίας μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

“Η απόφαση αυτή με φέρνει στα όρια της εξαθλίωσης αφού ο μισθός μου μειώνεται στα 325 ευρώ το μήνα. Από εράνους συναδέλφων κατάφερα να συντηρηθώ το τελευταίο διάστημα αλλά και να συνεχίσω τις απαραίτητες νομικές διαδικασίες για το ζήτημά μου. Είμαι πατέρας τεσσάρων παιδιών και δεν μπορώ να εξυπηρετήσω πλέον ούτε διακανονισμούς για το ρεύμα ούτε καν το δάνειό μου” μάς τονίζει ο εκπαιδευτικός.

Η τελευταία, μέχρι στιγμής, πράξη αυτού του δραματικού σίριαλ ως προς το νομικό-διαδικαστικό δόθηκε με την καταγγελία του εκπαιδευτικού προς την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Μ’ αυτήν η πλευρά του εκπαιδευτικού αξιώνει από την Αρχή να ικανοποιηθεί το αίτημα Κορδάτου για πρόσβαση στην ενημέρωση περί προσωπικών δεδομένων, να εξεταστεί αν το Υπουργείο έχει συμμορφωθεί με την απόφαση της Αρχής για την τηλεκπαίδευση, να διαπιστώσει αν υπάρχει πρόβλημα με την DPO του Υπουργείου και την ιδιότητά της (όπως έχει γράψει εγκαίρως του NEWS 24/7 η κα Καπελλάκη είναι μετακλητή υπάλληλος στο Υπουργείο Παιδείας και ως εκ τούτου δεν μπορεί να ασκεί καθήκοντα DPO) και να επιβληθούν τα πρόστιμα που προβλέπονται.

Οσο λάμβανε χώρα η παραπάνω διαδικασία, η εταιρία που διαχειρίζεται το στεγαστικό δάνειο της οικογένειας Κορδάτου κατέστησε σαφές με εξώδικο ότι η οφειλή των 15000 σχεδόν ευρώ καθίσταται ληξιπρόθεσμη και απαιτητή.

Οι πάντες, κοντολογίς, εξαντλούν την αυστηρότητά τους πάνω σ’ έναν 64χρονο πατέρα τεσσάρων παιδιών. Ζητείται, άρα, λογική και δικαιοσύνη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα