Φαρμακοποιοί: Συνεχίζουν τον αγώνα τους με ξαφνικές κινητοποιήσεις αντί της απεργίας

Στιγμιότυπο απο φαρμακείο στην Αθήνα όπου πολλοί ασφαλισμένοι πληρώνουν τα φάρμακά τους λόγω των οφειλών μερικών Δημόσιων ταμείων       ( EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ )
Στιγμιότυπο απο φαρμακείο στην Αθήνα όπου πολλοί ασφαλισμένοι πληρώνουν τα φάρμακά τους λόγω των οφειλών μερικών Δημόσιων ταμείων ( EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ ) EUROKINISSI

Δεν υιοθετήθηκε η πρόταση του Προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για 24ωρη απεργία την Πέμπτη. Ζήτησαν συνάντηση με το Μάκη Βορίδη

Οι φαρμακοποιοί θα θέσουν στην κυβέρνηση μία σειρά από αιτήματα ώστε να βελτιωθεί τόσο η οικονομική όσο και η θεσμική λειτουργία στα φαρμακεία, τα οποία και χτυπήθηκαν ιδιαίτερα την τελευταία τετραετία.

Συγχρόνως φαίνεται να υιοθετούν την πρακτική των αιφνιδιαστικών κινητοποιήσεων.

Παρόλα αυτά η συγκέντρωση των προέδρων όλης της χώρας κατήγγειλε τις κυβερνητικές αποφάσεις που αφορούν στα μέτρα σε βάρος των φαρμακείων και έδωσε διορία μέχρι την έναρξη εφαρμογής της υπουργικής απόφασης σχετικά με την μείωση του ποσοστού κέρδους για την ικανοποίηση των αιτημάτων του κλάδου.

Συγχρόνως οι φαρμακοποιοί ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα αποδεχθούν άλλα μέτρα σε βάρος των φαρμακείων, μέτρα τα οποία στην ουσία ωφελούν αποκλειστικά τους φαρμακοβιομήχανους και όχι τον ΕΟΠΥΥ και τους ασφαλισμένους

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο  πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Θεοδοσιάδης τόνισε πως:

"Μετά την θεσμική και οικονομική κατάσταση στην οποία έχουνε περιέλθει τα φαρμακεία εξαιτίας των μνημονιακών μέτρων και των υπερβολών που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, δεχθήκαμε ένα ακόμη πλήγμα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας στο πλαίσιο των μνημονιακών προσαρμογών και επιλογών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι 40 εκατομμύρια ευρώ αφαιρούνται από το εισόδημα των ελλήνων φαρμακοποιών και χαρίζονται στις φαρμακοβιομηχανίες , οι οποίες σε αντίθετη περίπτωση θα κατέβαλαν αυτά τα χρήματα στον ΕΟΠΥΥ.

Aπό τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Βορίδης ο ασφαλισμένος δεν πρόκειται να έχει το παραμικρό όφελος . Δεν θα αντιληφθεί την παραμικρή ελάφρυνση στην τσέπη του. Οι φαρμακοποιοί δεν είναι διατεθειμένοι να παίξουν τον ρόλο της Ιφιγένειας, να θυσιασθούν προκειμένου να εξασφαλισθεί μία ακόμη δόση.

Εξετάζουμε μέτρα αντίδρασης και απαιτούμε από τη Κυβέρνηση να νομοθετήσει επιτέλους μέτρα που θα βελτιώσουν και την οικονομική και τη θεσμική λειτουργία του φαρμακείου, η οποία εντέλει είναι προς όφελος της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και του ελληνικού λαού που στηρίζεται στο φαρμακείο στα χωριά και τις μικρές πόλεις".

Ο Κυριάκος Θεοδοσιάδης διατύπωσε σειρά μέτρων για την στήριξη των φαρμακείων όπως :

- Να υπάρξει συνεργασία των νομικών του ΠΦΣ και της ΟΣΦΕ για τη νομοθέτηση υποχρεωτικής έκπτωσης της φαρμακευτικής βιομηχανίας προς τις φαρμακαποθήκες με την υποχρέωση αυτή να καταλήγει στα φαρμακεία.

- Να αναδειχθεί το πάγιο αίτημα για οριστική λύση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων από το 2010, που ξεπερνούν τα 90 εκατομμύρια ευρώ. Να υποβληθούν μηνύσεις κατά των υπευθύνων της καθυστέρησης.

- Να θεσμοθετηθεί υπερωριακή αμοιβή για τις αργίες και τις διανυκτερεύσεις των φαρμακείων.

- Να οριστεί ωράριο λειτουργίας φαρμακείων έως 48 ώρες την εβδομάδα (ανώτατο ώριο όπως συμβαίνει σε άλλα κράτη της Ε.Ε.) Και υποχρέωση πρόσληψης φαρμακοποιού για τη λειτουργία πέραν των 48 ωρών.

- Να νομοθετηθεί :

α) Το πλαίσιο ηλεκτρονικών πωλήσεων μέσω των φαρμακείων, με φορέα πιστοποίησης τον ΠΦΣ

β) Κίνητρα συστεγάσεων και συνενώσεων φαρμακείων.

γ)Το rebate να υπολογίζεται ανάλογα με τον αριθμό των συστεγασμένων φαρμακείων.

δ)Να οριστούν νέες τιμές για τις φαρμακοτεχνικές εργασίες (παρασκευή φαρμάκων κ.τ.λ.)

SHARE:

24Media Network