Φωτιά στη Μόρια: Νεκρή μία μάνα με το παιδί της – Έκρυθμη η κατάσταση στον καταυλισμό

Φωτιά στη Μόρια: Νεκρή μία μάνα με το παιδί της – Έκρυθμη η κατάσταση στον καταυλισμό
Πυρκαγιά στο Κέντρο Υποδοχής στη Μόρια της Λέβου το απόγευμα της Κυριακής 29 Σεπτεμβρίου 2019. Eurokinissi

Μία γυναίκα απανθρακώθηκε από την φωτιά και δυστυχώς υπάρχουν πληροφορίες ότι πρόκειται για μάνα με το παιδί της, το οποίο ακόμα δεν έχει ανασυρθεί - Αποστέλλονται ενισχύσεις από την Αστυνομία στο νησί για τον έλεγχο της κατάστασης.

Δυστυχώς η τραγωδία που εκτυλίσσεται στο Κέντρο Υποδοχής Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.) Μόριας στη Λέσβο, παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς από την νεκροψία-νεκροτομή στην απανθρακωμένη σορό που μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο του νησιού προέκυψε πως είναι γυναίκα και εκφράζονται σοβαροί φόβοι ότι πρόκειται για μάνα με το παιδί της.

Facebook/Ihab Abassi


Η φωτιά έχει τεθεί υπό έλεγχο πλέον μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών που επιχειρούσαν με την βοήθεια της Αστυνομίας.

Αυτή την στιγμή τα έντονα επεισόδια έχουν κοπάσει ωστόσο παραμένει έκρυθμη η κατάσταση και οι εξεγερμένοι πρόσφυγες και μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί έξω από το κοντέινερ απ’ όπου αρχικά ξέσπασε η φωτιά, μην επιτρέποντας στους αστυνομικούς να πλησιάσουν ώστε να ανασύρουν και την δεύτερη σορό από το κοντέινερ, που φαίνεται ότι υπάρχει, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν.

Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν καταφέρει να διαπιστώσουν ακόμα οι Αρχές αν το μωρό της άτυχης γυναίκας είναι όντως και αυτό νεκρό κάτι που θα το διαπιστώσουν μόνο αν οι εξεγερμένοι δεχτούν να υποχωρήσουν από το σημείο.

Πρόσθετα, από το ΚΥΤ Μόριας έχουν μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης ακόμη 8 άτομα, πέντε άντρες και δύο γυναίκες με ελαφρά τραύματα και τους έχουν παρασχεθεί οι Πρώτες Βοήθειες, καθώς επίσης ένα παιδάκι με επιληπτική κρίση.

Είχαν προηγηθεί δύο πυρκαγιές, η πρώτη σε χορτολιβαδική έκταση στις 16:45, σε απόσταση 400 περίπου μέτρων εξωτερικά του Κέντρου, πιθανόν ως αντιπερισπασμός, η οποία κατασβέσθη από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, που χρειάστηκαν τη συνδρομή ακόμη και εναέριων μέσων και η δεύτερη 20 περίπου λεπτά αργότερα εντός του ΚΥΤ, για την κατάσβεση της οποίας προσπάθησαν επί ώρες οι Αρχές να περιορίσουν και παραμένει άγνωστο αν ξέσπασε από ατύχημα κατά τη διάρκεια μαγειρέματος στο κοντέινερ από την άτυχη γυναίκα ή αν πρόκειται για δόλια ενέργεια, κάτι που θα διαπιστωθεί από την έρευνα.

Ενισχυτικές αστυνομικές δυνάμεις αναχώρησαν το απόγευμα και έφτασαν στο νησί. Ενδεικτικό της κρίσης είναι ότι στο σημείο έχουν μεταβεί ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής και ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται έκτακτη σύσκεψη με όλους τους επικεφαλής των Αρχών.

Από την άλλη πλευρά, πολλοί είναι οι μετανάστες, κυρίως οικογένειες, που έτρεξαν να απομακρυνθούν από την δομή καθώς δεν συμμετείχαν στα επεισόδια.

Υπενθυμίζεται ότι στην Μόρια διαβιούν περίπου 12.000 άνθρωποι όταν οι συνθήκες της δομής ήταν μόλις για 3.000. Τα επεισόδια και οι εντάσεις είναι συχνό φαινόμενο στην συγκεκριμένη δομή, ενώ κατά την πρόσφατη σύσκεψη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αποφασίστηκε μεταξύ άλλων η μεταφορά με προτεραιότητα των οικογενειών σε δομές της ενδοχώρας προς ανακούφιση των νησιών, μεταξύ των οποίων και η Λέσβος βεβαίως. Η διαδικασία αυτή έχει ξεκινήσει και στόχος είναι να ολοκληρωθεί πριν χειμωνιάσει εντελώς ο καιρός.

Προτεραιότητα αυτή την στιγμή όμως είναι να κατασταλούν πλήρως τα επεισόδια, να αποκατασταθεί η τάξη και να μην εκτραχυνθεί περισσότερο η κατάσταση και αυξηθεί ο αριθμός των θυμάτων, όπως επίσης να εντοπιστούν οι λόγοι και οι πρωταγωνιστές των σημερινών γεγονότων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα