Φωτιά στα Γεράνεια Όρη: Τεράστια οικολογική καταστροφή – Οι άνεμοι πρόλαβαν τον κρατικό μηχανισμό

Φωτιά στα Γεράνεια Όρη: Τεράστια οικολογική καταστροφή – Οι άνεμοι πρόλαβαν τον κρατικό μηχανισμό
Φωτιά στα Γεράνεια Όρη: Διάσπαρτες εστίες, πέφτουν οι άνεμοι - Στάχτη 40.000 στρέμματα δάσους Eurokinissi

Συνεχείς ήταν οι προσπάθειες των πυροσβεστών τη νύχτα και τα ξημερώματα στα Γεράνεια, όπου διαρκώς οι διάσπαρτες εστίες αναζωπυρώνονταν και δημιουργούσαν μεγάλα πύρινα μέτωπα με κατεύθυνση τα Μέγαρα και το Αλεποχώρι. Πλέον οι άνεμοι έχουν πέσει στα 4 μποφόρ.

Για πρώτη φορά μετά από δύο εφιαλτικές νύχτες, υπάρχει μία συγκρατημένη αισιοδοξία στην Πυροσβεστική ότι θα καταστεί δυνατή η οριοθέτηση του τεράστιου μετώπου της καταστροφικής φωτιάς στην ευρύτερη περιοχή του Σχίνου, του Αλεποχωρίου και των Μεγάρων, τουλάχιστον μέχρι το βράδυ, καθώς επίσης για πρώτη φορά ο καιρός είναι σύμμαχος και όχι αντίπαλος, με πτώση της έντασης των ανέμων έως τα 4 μποφόρ.

Η νύχτα που πέρασε και τα ξημερώματα, μόνο αυτή την εικόνα δεν είχαν, αφού αρκετές ήταν οι περιπτώσεις που υπήρξε σοβαρός κίνδυνος από τις διαρκείς και μεγάλες αναζωπυρώσεις που προκαλούσαν στις διάσπαρτες εστίες οι δυνατοί άνεμοι, προκαλώντας και πάλι ενιαίο μέτωπο πυρκαγιάς και στα ανατολικά και στα δυτικά της περιοχής.

Φωτιά στα Γεράνεια Όρη Eurokinissi

 

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής διαρκώς ανασυντάσσονταν και κατευθύνονταν σε όλη την περίμετρο της πυρκαγιάς που ξεκινάει από το Σχίνο και φτάνει στο Αλεποχώρι και στα Γεράνεια Όρη, περίπου 10 χλμ. έξω από τα Μέγαρα.

Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια καθώς έγιναν παρανάλωμα του πυρός, πάνω από 40.000 στρέμματα δάσους.

Φωτιά στα Γεράνεια Όρη: Διάσπαρτες εστίες, πέφτουν οι άνεμοι - Στάχτη 40.000 στρέμματα δάσους Eurokinissi

Χαρδαλιάς: Σε εξέλιξη η διαδικασία καταγραφής των ζημιών

Όπως τόνισε στις σημερινές δηλώσεις του, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, μετά την δεύτερη απεικόνιση του «Copernicus» η καταστροφή εκτιμάται στα 40.000 στρέμματα δασικής έκτασης και δόθηκε μάχη τα ξημερώματα εντός των οικισμών και στα σπίτια, στον Πευκογιαλό, στις Αιγειρούσες, στον Πευκενέα, στο Χάνι Δερβένι, στον Άγιο Ιωάννη που πέρασε μέσα από το μοναστήρι και στον Άγιο Ιερόθεο με κύριο μέλημα να προστατευτούν όσες περιουσίες μπόρεσαν να προστατευτούν και να μην περάσει η φωτιά στο καταφύγιο άγριας ζωής και προς τα Μέγαρα, κάτι που επετεύχθη όπως ανέφερε.

Φωτιά στα Γεράνεια Όρη Eurokinissi

 

Ανάμεσα σε άλλα στοιχεία που παρέθεσε ο Υφυπουργός, ανέφερε πως η διαδικασία καταγραφής των ζημιών βρίσκεται σε εξέλιξη και οι οικίες που καταστράφηκαν στην πλειοψηφία τους είναι εξοχικές κατοικίες και αγροικίες, ενώ συμπλήρωσε πως αυτή η καταστροφική πυρκαγιά ήρθε σε μία χρονική συγκυρία όπου μόλις ξεκινούσε η αντιπυρική περίοδος και δεν είχαν παραληφθεί ακόμη τα πρόσθετα μισθωμένα εναέρια μέσα για την φετινή περίοδο.

Τελικά, οι πυροσβέστες τα κατάφεραν με υπεράνθρωπες προσπάθειες και έτσι με το πρώτο φως της ημέρας μπόρεσαν να ριχθούν στη μάχη νέες ενισχύσεις και το σύνολο της διαθέσιμης δύναμης των εναερίων μέσων, που σε συνδυασμό με την αισθητή πτώση των ανέμων θα μπορέσει να αποδώσει καρπούς.

Σύμφωνα με αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, ακόμα και να επικρατήσει το χειρότερο σενάριο ειδικά προς την πλευρά των Μεγάρων, δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς ανάμεσα στα Γεράνεια και την πόλη των Μεγάρων παρεμβάλλονται μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις στις οποίες μπορεί σχετικά εύκολα να αναχαιτίσει την πορεία της πυρκαγιάς η Πυροσβεστική.

Υπενθυμίζεται πως η φωτιά, σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία και τις μαρτυρίες που έχει συλλέξει η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, ξέσπασε από καύση γεωργικών υπολειμμάτων και κλαδιών σε ελαιώνα, στην περιοχή του Σχίνου, στις 09:45 το βράδυ της Τετάρτης, με την έρευνα για την ταυτοποίηση του δράστη να συνεχίζεται.

Φωτιά στα Γεράνεια Όρη: Μάχη για τρίτη μέρα - Πολλές και μεγάλες οι ενεργές εστίες AP Photo/Petros Giannakouris

Φωτιά στα Γεράνεια Όρη: Μάχη για τρίτη μέρα - Πολλές και μεγάλες οι ενεργές εστίες Eurokinissi

 

Εκκενώθηκαν 13 οικισμοί

Από το βράδυ της Τέταρτης έως τη νύχτα της Πέμπτης εκκενώθηκαν συνολικά 13 οικισμοί και 3 μοναστήρια. Συγκεκριμένα, έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί: Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακές, Μαυρολίμνη, Μάζι, Παρασκευά, Αλεποχώρι, Αιγειρούσες και Ντουράκο στην περιοχή του Αλεποχωρίου, Χάνι Δερβένι, Άνω και Κάτω Πευκενέα στα Γεράνεια, Λιακωτό και οι Ιερές Μονές Αγίου Ιωάννη Μακρινού, Αγίας Παρασκευής και Αγίου Ιερόθεου.

Η τελευταία ενεργοποίηση του «112», το βράδυ της Πέμπτης, κάλεσε τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής μεταξύ Λιακωτού, Κάτω Πευκενέα, Χάνι Δερβένι και Ι.Μ. Αγ. Ιερόθεου, όπως απομακρυνθούν από τις οικίες τους μέσω των επαρχιακών οδών προς Μέγαρα.

Φωτιά στα Γεράνεια Όρη: Διάσπαρτες εστίες, πέφτουν οι άνεμοι - Στάχτη 40.000 στρέμματα δάσους Eurokinissi

 

Ειδικά σε Χάνι Δερβένι, Πευκενέα, γύρω από την Ιερά Μονή Αγίου Ιερόθεου και στο Αλεποχώρι είναι οι πλέον επίφοβες εστίες της πυρκαγιάς στις οποίες επικεντρώνονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Στην μάχη με τις φλόγες έχουν ριχθεί συνολικά πλέον επιχειρούν 278 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 89 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Κινητοποιήθηκαν 8 αεροσκάφη Canadair, 4 αεροσκάφη PZL, 2 ελικόπτερα καθώς και ένα ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος ως συντονιστικό. Συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες.

Φωτιά στα Γεράνεια Όρη: Διάσπαρτες εστίες, πέφτουν οι άνεμοι - Στάχτη 40.000 στρέμματα δάσους Eurokinissi

 

Διακοπές κυκλοφορίας

Αναφορικά με τις διακοπές στην κυκλοφορία των οχημάτων αυτές έχουν ως εξής: Στην διασταύρωση Αλεποχωρίου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Σχίνο, στο ύψος του 21ου χλμ. της επαρχιακής οδού Μεγάρων-Αλεποχωρίου προς Αλεποχώρι, στην οδό Χρυσανθέμων στην περιοχή Δελφίνια, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Μάζι, στην οδού Αγίου Ηλία με κατεύθυνση προς την περιοχή Σώρα, στην επαρχιακή οδό Μεγάρων-Αλεποχωρίου, στην περιοχή Πευκευνέας, στην οδό Χανίων από το ύψος Αγίου Ιερόθεου στο ρεύμα προς Χάνι, στην περιοχή Κρύα Βρύση, στην οδό Μοράβα από το Εθνικό Στάδιο Μεγάρων προς περιοχή Καβελάρι. Επίσης έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Μεγάρων-Αλεποχωρίου από το ύψος της οδού Αγίου Στεφάνου στο ρεύμα προς Αλεποχώρι.

Στιγμιότυπα από την πυρκαγια που ξεκίνησε από το Σχίνο Κορινθίας και κατευθύνεται πρός το Αλεποχώρι Eurokinissi

 

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα