Φωτιά στα Κύθηρα: Ενίσχυση δυνάμεων της Πυροσβεστικής - Καλύτερη εικόνα στη Σάμο

Ελικόπτερο της Πυροσβεστικής επιχειρεί σε δασική πυρκαγιά
Ελικόπτερο της Πυροσβεστικής επιχειρεί σε δασική πυρκαγιά EUROKINISSI

Σε εξέλιξη η πυρκαγιά που ξέσπασε στην Παλαιόπολη Κυθήρων, χωρίς να απειλεί κατοικίες. Βελτιωμένη είναι η εικόνα από την πυρκαγιά στον Μεσόκαμπο Σάμου, όπου σύμφωνα με την πυροσβεστική υπάρχουν διάσπαρτες εστίες φωτιάς

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες σε δεκάδες μέτωπα που μαίνονται ανά την Ελλάδα έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, οι οποίες συνεχίζουν σήμερα τις προσπάθειες ελέγχου των εν εξελίξει πυρκαγιών.

Αυτή τη στιγμή, η μεγαλύτερη εστίαση δίνεται στη φωτιά, η οποία μαίνεται από το βράδυ του Σαββάτου στην Παλαιόπολη Κυθήρων. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην περιοχή ενισχύθηκαν και αποτελούνται από 40 πυροσβέστες, 19 οχήματα, δύο ομάδες πεζοπόρου τμήματος, μία υδροφόρα και δύο χωματουργικά μηχανήματα του δήμου. Οι ενισχυμένοι άνεμοι που πνέουν στο νησί, αποτελούν τον μεγαλύτερο «εχθρό» των δυνάμεων πυρόσβεσης.

ADVERTISING

Πάντως, οι φλόγες – προς το παρόν – δεν απειλούν κατοικημένες περιοχές.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη παραμένει η πυρκαγιά στον Μεσόκαμπο Σάμου, η οποία παρουσιάζει καλύτερη εικόνα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική υπάρχουν διάσπαρτες εστίες φωτιάς. Το Σάββατο χρειάστηκε να εκκενωθούν προληπτικά πέντε ξενοδοχεία και οι περίπου χίλιοι τουρίστες μεταφέρθηκαν με πλωτά μέσα στο κλειστό γυμναστήριο Πυθαγορείου. Στη συνέχεια επέστρεψαν στα καταλύματά τους. Αναγκαίο κρίθηκε εξάλλου, να απομακρυνθούν άνθρωποι και από τις παραλίες της Γλυκόριζας και του Πρωτέα. Οι ισχυροί άνεμοι πάντως που έπνεαν χθες στην περιοχή έχουν εξασθενήσει, διευκολύνοντας το έργο των πυροσβεστών.

Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι φωτιές σε Καστρίτσα Ιωαννίνων, Βροντερό Φλώρινας, Ριόλο Αχαΐας και Γύθειο Λακωνίας, με την κατάσταση των μετώπων να είναι βελτιωμένη σε σχέση με το Σάββατο.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν οι πυρκαγιές στα Τσουκαλέικα Μεσσηνίας, στη Βάρδα Κυλλήνης και στα Κρητικά στην Κέρκυρα.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, για τη σήμερα, Κυριακή 25 Αυγούστου, προβλέπεται Πολύ Υψηλός Κίνδυνος Πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) στις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Βοιωτία) και Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα).

Για τις περιοχές αυτές τίθεται σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και το μέτρο της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και της παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές, σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών.

Θα συνεχιστούν οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και οι μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες:

-Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς

-Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 ή στον Ευρωπαϊκό Αριθμό κλήσης 112

Για πληροφορίες αναφορικά με την πρόληψη δασικών πυρκαγιών, μπορείτε να ανατρέχετε στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

Παρακαλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Φωτιά, Πυρκαγιά, Πυροσβεστική
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ολονύχτια η μάχη των πυροσβεστών στην Σάμο -Εκκενώθηκαν ξενοδοχεία

Πυροσβεστική: Πάνω από 50 φωτιές σε ένα 24ωρο

Σε σύλληψη μετατράπηκε η προσαγωγή του πρόσφυγα στη Λέρο για εμπρησμό

SHARE:

24Media Network