Ολονύχτια η μάχη των πυροσβεστών στην Σάμο -Εκκενώθηκαν ξενοδοχεία

Πυροσβέστες προσπαθούν να περιορίσουν τη μεγάλη φωτιά στη Σάμο
Πυροσβέστες προσπαθούν να περιορίσουν τη μεγάλη φωτιά στη Σάμο EUROKINISSI

Σε εξέλιξη η μεγάλη φωτιά σε παρθένο δάσος στη Σάμο με κατεύθυνση το βουνό, αλλά και την παραλία - Περίπου 200 τουρίστες και ηλικιωμένοι κάτοικοι και παιδιά έχουν μεταφερθεί προληπτικά στο νέο δημαρχιακό μέγαρο Πυθαγορείου και στο κλειστό γυμναστήριο Πυθαγορείου. Ρύπανση σε εξωτερικούς τοίχους σπιτιών από καπνούς και φλόγες-Σε εξέλιξη νέα φωτιά που ξέσπασε αργά τη νύχτα στα Κύθηρα

Σε εξέλιξη παραμένει η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε σε πυκνό δάσος στην Σάμο, στην περιοχή Μεσόκαμπος. Η φωτιά άνοιξε σε δύο κατευθύνσεις πάνω από τον δρόμο προς το βουνό και τις ανεμογεννήτριες όπου πλέον οι άνεμοι έχουν πέσει και υπάρχουν μόνο διάσπαρτες μικροεστίες και από την κάτω πλευρά του δρόμου στον κάμπο και με κατεύθυνση την παραλία Γλυκόριζα και το Πυθαγόρειο, όπου υπάρχουν διάσπαρτα σπίτια και ξενοδοχεία.

Στο σημείο αυτό έχει προκληθεί ρύπανση από καπνούς και φλόγες σε εξωτερικούς τοίχους και μάντρες σπιτιών, χωρίς περαιτέρω ζημιές. Αξιωματικοί της Πυροσβεστικής εκτιμούν, ότι αυτό το μέτωπο θα αντιμετωπιστεί ουσιαστικά όταν φτάσει σε ένα γυμνό από βλάστηση βουνό πριν το Πυθαγόρειο, ενώ ήδη και σε αυτό το σημείο υπάρχουν μόνο διάσπαρτες μικροεστίες.

ADVERTISING

Αρχικά, η Πυροσβεστική ενημέρωσε το προσωπικό και τους πελάτες των ξενοδοχείων «Πρωτέας» και «Κανίστρα» που βρίσκονταν στον Μεσόκαμπο να είναι σε ετοιμότητα για τυχόν μεταφορά τους σε ασφαλές σημείο. Για το «Κανίστρα» η ετοιμότητα έληξε αφού απομακρύνθηκε πολύ η φωτιά από εκεί.

Στη συνέχεια, αποφασίστηκε προληπτικά πάντα να γίνει απομάκρυνση περίπου 200 τουριστών από 4 συνολικά ξενοδοχεία και ορισμένων ηλικιωμένων και παιδιών από σπίτια της περιοχής. Πιο συγκεκριμένα, απομακρύνθηκαν 10 άτομα από το ξενοδοχείο «Πρωτέας», 13 άτομα από το ξενοδοχείο «Μαρίτσα», με χρήση πλωτών μέσων του Λιμενικού και οι υπόλοιποι με λεωφορεία από τα ξενοδοχεία «Μαρίτσα», «Γλυκόριζα» και «Πρινσέσα», οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο νέο δημαρχιακό μέγαρο και το κλειστό γυμναστήριο Πυθαγορείου.

Δείτε βίντεο του samos24.gr και my-samos.blogspot.gr από τη φωτιά:

Οι εκκενώσεις αυτές σύμφωνα με την Πυροσβεστική πραγματοποιήθηκαν για καθαρά προληπτικούς λόγους και για να μην αντιμετωπίσουν αναπνευστικά προβλήματα από τους πυκνούς καπνούς οι επισκέπτες του νησιού και οι ηλικιωμένοι κάτοικοι που το ζήτησαν.

Στο νησί έχει γίνει μία τεράστια κινητοποίηση και έτσι μαζί και με τις τελευταίες ενισχύσεις, επί τόπου επιχειρούν 31 πυροσβέστες με 13 οχήματα, μια ομάδα αερομεταφερόμενου πεζοπόρου τμήματος με 8 πυροσβέστες με Super Puma, καθώς και τρεις ομάδες αερομεταφερόμενου πεζοπόρου τμήματος με 30 πυροσβέστες με C130. Συνδρομή παρέχουν 88 εθελοντές, 27 εθελοντικά οχήματα και 4 υδροφόρες ΟΤΑ. Με το πρώτο φως της ημέρας αναμένονται νέες ρίψεις νερού από αέρος, εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Σε εξέλιξη νέα φωτιά στα Κύθηρα που ξέσπασε αργά τη νύχτα

Σε εξέλιξη βρίσκεται νέα πυρκαγιά που ξέσπασε αργά το βράδυ σε δασική έκταση, στην περιοχή Παλαιόπολης Κυθήρων.

Η φωτιά εντοπίζεται σε εξαιρετικά δύσβατο σημείο σε κορυφογραμμή και αναμένονται ενισχύσεις τις πρώτες πρωινές ώρες από Πελοπόννησο και με το πρώτο φως της ημέρας, ανάλογα με τα δεδομένα που θα υπάρχουν, ίσως ζητηθεί και βοήθεια από αέρος.

Στο σημείο επιχειρούν 15 πυροσβέστες με 7 οχήματα και συνδράμουν μία υδροφόρα και δύο χωματουργικά μηχανήματα ΟΤΑ.

Μικρότερα πύρινα μέτωπα σε διάφορες περιοχές της χώρας

Η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι στην Περιφερειακή Αιγάλεω και κινήθηκε προς το Ποικίλο Όρος βρίσκεται σε ύφεση, αλλά στο σημείο παραμένουν δυνάμεις της Πυροσβεστικής υπό τον φόβο τυχόν αναζωπυρώσεων, στα Βασιλικά Σαλαμίνας τέθηκε άμεσα υπό πλήρη έλεγχο, στα Τσουκαλαίικα Μεσσηνίας τέθηκε υπό μερικό έλεγχο, όπως και στην Βάρδα του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης, του νομού Ηλείας.

Σε εξέλιξη αλλά χωρίς να εκφράζονται φόβοι και εμφανίζοντας καλύτερη εικόνα παραμένουν οι φωτιές στην Καστρίτσα Ιωαννίνων και στο Ροϊδοβούνι Κόνιτσας, στον Άγιο Βασίλειο Γυθείου Λακωνίας, στο Βροντερό Φλώρινας και στον Ριόλο Δυτικής Αχαΐας.

Σημειώνεται, ότι το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 56 δασικές πυρκαγιές. Συνολικά επιχείρησαν 693 πυροσβέστες, 273 οχήματα, 21 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και περιοδικά όλα τα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης. Συνδρομή παρείχαν 88 εθελοντές με 27 εθελοντικά οχήματα, 4 μηχανήματα έργου και 13 υδροφόρες των Περιφερειών και των ΟΤΑ. Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς και την Κυριακή

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, για την Κυριακή 25 Αυγούστου, προβλέπεται Πολύ Υψηλός Κίνδυνος Πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) στις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Βοιωτία) και Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα).

Για τις περιοχές αυτές τίθεται σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και το μέτρο της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και της παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές, σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών.

Θα συνεχιστούν οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και οι μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες:

-Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς

-Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 ή στον Ευρωπαϊκό Αριθμό κλήσης 112

Για πληροφορίες αναφορικά με την πρόληψη δασικών πυρκαγιών, μπορείτε να ανατρέχετε στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

Παρακαλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πυροσβεστική, Φωτιά
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μεγάλη φωτιά στη Σάμο - Ξεκίνησαν προληπτικές εκκενώσεις ξενοδοχείων

Πολύ υψηλός κίνδυνος φωτιάς την Κυριακή - Σε ετοιμότητα οι αρχές

SHARE:

24Media Network