Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Ολονύχτιος εφιάλτης – Εκτός ελέγχου η πυρκαγιά, τεράστια η καταστροφή

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Ολονύχτιος εφιάλτης – Εκτός ελέγχου η πυρκαγιά, τεράστια η καταστροφή
Φωτιά στη Βαρυμπόμπη INTIME NEWS

Εκτός ελέγχου η φωτιά στην Αττική με σπίτια να καίγονται και μεγάλη κινητοποίηση από την Πυροσβεστική-Εκκενώθηκαν Βαρυμπόμπη, Αδάμες, Θρακομακεδόνες και Ολυμπιακό Χωριό-Εφιαλτική νύχτα και υπεράνθρωπες προσπάθειες πυροσβεστών, αστυνομικών και εθελοντών

Δραματικές ώρες ζει η Αττική αλλά και άλλες περιοχές της χώρας από εντελώς ανεξέλεγκτες και καταστροφικές φωτιές.

Το πιο σημαντικό απ’ όλα όμως, μέσα σε αυτή την εφιαλτική κατάσταση είναι πως χάρη στον καλό συντονισμό και τις υπεράνθρωπες πραγματικά προσπάθειες πυροσβεστών, αστυνομικών και εθελοντών, δεν κινδύνευσαν άνθρωποι και απομακρύνθηκαν εκατοντάδες πολίτες με ασφάλεια. Οι ζημιές είναι δεδομένο ότι θα είναι τεράστιες.

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI

 

Η πλέον επικίνδυνη φωτιά που μαίνεται είναι αυτή στην Αττική και συγκεκριμένα στους πρόποδες της Πάρνηθας που εκτείνεται από τους Θρακομακεδόνες έως την Βαρυμπόμπη, τις Αδάμες και το Ολυμπιακό Χωριό. Ουσιαστικά πλέον, το πύρινο μέτωπο ακολουθεί το Ρέμα Χελιδονούς προς Εθνική Οδό και το μεγάλο στοίχημα είναι να μην περάσει η φωτιά απέναντι, κάτι που φαίνεται, έχει κερδηθεί.

Η φωτιά έχει παραδώσει σπίτια και επιχειρήσεις στις φλόγες, χωρίς να υπάρχει μέχρι στιγμής εκτίμηση για τον ακριβή αριθμό. Από την άλλη πλευρά του μετώπου το στοίχημα είναι στους Θρακομακεδόνες προς το Μενίδι και καθώς οι χαμηλής έντασης άνεμοι κατευθύνουν προς εκεί την άλλη πλευρά του μετώπου έχει δοθεί νέα οδηγία από το «112» προς τους κατοίκους Αχαρνών, Λυκόβρυσης, Κάτω Κηφισιάς, Μεταμόρφωσης να κλείσουν καμινάδες, παράθυρα, πόρτες για να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό σπιτιού και να παραμείνουν σε ετοιμότητα, ακολουθώντας τις οδηγίες των Αρχών.

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ / EUROKINISSI

 

Το μεγάλο στοίχημα επίσης πέρα από το Ρέμα Χελιδονούς κατά την διάρκεια της νύχτας και ειδικά για το πρωί θα είναι η Άνω Βαρυμπόμπη, καθώς σε αυτό το σημείο η φωτιά ακόμα και τώρα συναντά παρθένα σημεία του πευκουδάσους και αναζωπυρώνεται. Νωρίς το πρωί και λόγω υγρασίας θα εμφανίζει το πύρινο μέτωπο μία εικόνα καλύτερη σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματικών της Πυροσβεστικής, όμως ο μεγάλος φόβος είναι για τη νύχτα και αργότερα το πρωί που θα αυξηθούν και πάλι οι θερμοκρασίες και το υψηλό θερμικό φορτίο σε συνδυασμό με το πευκοδάσος στην Άνω Βαρυμπόμπη αν δώσει αναζωπυρώσεις η κατεύθυνση που θα μπορούσε πλέον να πάρει η φωτιά, θα είναι προς το βουνό της Πάρνηθας και προς Κρυονέρι με ανυπολόγιστες συνέπειες. Το πρωί λοιπόν με τα εναέρια να πιάνουν δουλειά από νωρίς αναμένεται το μεγάλο στοίχημα να είναι αυτό. Να περιοριστεί ειδικά εκείνη η πλευρά του πύρινου μετώπου.

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ / EUROKINISSI

 

Από νωρίς δόθηκε εντολή εκκένωσης σε όλες αυτές τις περιοχές, ορισμένοι κυρίως ηλικιωμένοι άνθρωποι και άτομα με κινητικά προβλήματα παρέμειναν όμως στις οικίες τους και ζήτησαν στη συνέχεια βοήθεια για να απομακρυνθούν. Πυροσβεστική και Αστυνομία πραγματοποίησαν 315 απεγκλωβισμούς πολιτών και απομακρύνσεις σε ασφαλή σημεία που ολοκληρώθηκαν ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται και άλλες επιχειρήσεις, καθώς ακόμα δέχονται τέτοιες κλήσεις από την περιοχή, τα κέντρα επιχειρήσεων Πυροσβεστικής και Αστυνομίας. Επτά άτομα, όλοι μόνο με αναπνευστικά προβλήματα, έχουν μεταφερθεί στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο.

Καπνός πάνω από την Αττική λόγω των πυρκαγιών AP Photo/Aggelos Barai

 

Το πλήρωμα μίας Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που συνόδευε κλιμάκιο πυροσβεστών αποκόπηκαν στην Βαρυμπόμπη από την φωτιά. Έγινε στοχευμένη ρίψη νερού από αέρος στο σημείο για την προστασία τους, συγκεντρώθηκαν σε ασφαλές σημείο και αργότερα κατάφεραν να απομακρυνθούν με ασφάλεια από την περιοχή.

Η κατάσταση θεωρείται εντελώς δραματική και αναμένεται ακόμα πιο δραματική καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Από την πυρκαγιά έχουν προκληθεί και προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, ενώ η Πυροσβεστική δέχτηκε αρκετές κλήσεις και για απεγκλωβισμένους από ασανσέρ από διάφορα σημεία του λεκανοπεδίου.

Καπνός από την φωτιά στην Βαρυμπόμπη, πάνω από την Αθήνα Aggelos Barai/AP Photo

 

Αυξημένη ετοιμότητα της Πυροσβεστικής υπήρχε και για την προστασία του Ογκολογικού Νοσοκομείου Αγίων Αναργύρων, για το οποίο ευτυχώς δεν χρειάστηκε να επέμβει η Πυροσβεστική, αφού δεν έφτασε εκεί η φωτιά, ενώ δεν χρειάστηκε και να μεταφερθούν ασθενείς.

Συνολικά, τις 81 έφτασαν οι δασικές φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο σε όλη την χώρα και συνολικά επιχείρησαν 1.605 πυροσβέστες με 42 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 547 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, 18 αεροσκάφη και 16 ελικόπτερα. Συνέδραμαν ο Ελληνικός Στρατός, η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη ΙΝΤΙΜΕ

 

Στην δασική πυρκαγιά που μαίνεται, στην περιοχή Άνω Βαρυμπόμπη, του δήμου Αχαρνών, επιχειρούν 520 πυροσβέστες, με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ και μέχρι το τελευταίο φως επιχείρησαν 9 ελικόπτερα (7 για αεροπυρόσβεση και 2 για συντονισμό) και 7 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχει ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα και εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Επίσης, συνδράμουν η ΕΛ.ΑΣ., πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης. Κλιμάκιο της ΔΑΕΕ έχει ενεργοποιηθεί στην περιοχή για την διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.

Από την ΕΛ.ΑΣ. συνδράμουν 305 αστυνομικοί με 80 οχήματα, ενώ με διαταγή του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Αντιστρατήγου Μιχαήλ Καραμαλάκη τέθηκε σε επιφυλακή το προσωπικό των αρμοδίων Διευθύνσεων της ΓΑΔΑ για την άμεση και αποτελεσματική διαχείριση κάθε ζητήματος σχετικού με την διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας των κατοίκων των πυρόπληκτων περιοχών και των περιουσιών τους. Σε κατάσταση άμεσης ετοιμότητας τέθηκε και το προσωπικό των λοιπών Υπηρεσιών της Αττικής με σκοπό την, σε συντρέχουσα περίπτωση, έγκαιρη και κατά το έπακρο δραστηριοποίησή του.

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη ΙΝΤΙΜΕ

 

Εξαιτίας της φωτιάς στην περιοχή, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων, στην Λ. Τατοΐου από την Λ. Κύμης έως την οδό Ερυθραίας, στην οδό Ερυθραίας από το ύψος της γέφυρας Βαρυμπόμπης, στην Λ. Τατοΐου από την οδό Πάρνηθος (Ιπποκράτειος Πολιτεία-Ταβέρνα Λάμπρος). Η κυκλοφορία έχει επίσης διακοπεί στην Λ. Κύμης από την Εθνική Οδό έως την Τατοΐου, στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας από το ύψος του Αγίου Στεφάνου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, στον παράδρομο της Εθνικής Οδού από το ύψος του Αγίου Στεφάνου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα και έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας από το ύψος της Λυκόβρυσης στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαμία και στην Εθνική Οδό από το ύψος της εξόδου για Καπανδρίτι, στο ρεύμα προς Αθήνα.

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

 

Σημειώνεται ότι κατά την έκτακτη ενημέρωση που παραχώρησε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, παρουσία και του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ανέφερε μεταξύ άλλων πως έχουν εξασφαλισθεί ξενοδοχεία για την ασφαλή παραμονή των πυρόπληκτων όσο χρειαστεί μέχρι να μπορέσουν να επιστρέψουν στις οικίες τους, ενώ σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού μεταφέρθηκαν για λόγους ασφαλείας πολύτιμα έργα από τα πρώην βασιλικά κτήματα Τατοΐου.

Καταστροφικές φωτιές και σε Μάνη, Κω, Μεσσηνία και Εύβοια και εκκενώσεις οικισμών

Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα, απογευματινές ώρες, στην περιοχή Μυρτιάς του δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας Ευβοίας είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 95 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα, ενώ μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας επιχειρούσαν ελικόπτερο και 2 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ. Στην περιοχή κάηκαν σπίτια ενώ δόθηκε εντολή εκκένωσης των οικισμών Ρετσινόλακκος, Χρονιά και Σηπιάδα.

Μεγάλη φωτιά στην Εύβοια την Τρίτη 3/8/21 Michael Pappas/AP PHOTOS

 

Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε ύστερα από αναζωπύρωση της φωτιάς που ξέσπασε την Δευτέρα στην περιοχή Βασιλίτσι Μεσσηνίας, είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 74 πυροσβέστες, με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 22 οχήματα και μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας επιχειρούσαν 2 ελικόπτερα και 4 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ. Σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες, ενώ δόθηκε εντολή εκκένωσης στους οικισμούς Βασιλίτσι, Λειβαδάκια, Άγιος Γεώργιος και ο οικισμός Μεμί.

Σε εξέλιξη παραμένει και η φωτιά που είχε ξεσπάσει σε δασική έκταση στην Καστανιά του δήμου Ανατολικής Μάνης Λακωνίας. Κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις, αποτελούμενες από 55 άντρες με 21 οχήματα, δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, εθελοντές πυροσβέστες και οχήματα ΟΤΑ, ενώ δόθηκε εντολή προληπτικής εκκένωσης στους κατοίκους της Καστανιάς, του Αγίου Νικολάου, στα Κόκκινα Λουριά και στο Σελεγούδι.

Στη Κω η φωτιά που είχε ξεσπάσει στην σε δασική έκταση στην περιοχή Ασκληπιείο για το οποίο και δόθηκε εντολή εκκένωσης, βρίσκεται πλέον σε ύφεση. Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα