Φωτιά στη Βούλα: Το φλεγόμενο πουλί και τα οικόπεδα που παραμένουν ζούγκλα

Φωτιά στη Βούλα: Το φλεγόμενο πουλί και τα οικόπεδα που παραμένουν ζούγκλα
Φωτιά στη Βούλα Eurokinissi

Τα αίτια της πυρκαγιάς διερευνά κλιμάκιο του Ανακριτικού Τμήματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Οι ισχυρισμοί για το πουλί και τα οικόπεδα γύρω από σημεία υψηλού κινδύνου που πρέπει να καθαριστούν μέχρι... τέλη Ιουνίου. Μπαλάκι ευθυνών.

Μεγάλη συζήτηση και αντιδράσεις ξέσπασαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μετά τις δηλώσεις του προέδρου των τεχνικών του ΔΕΔΔΗΕ, Κώστα Μανιάτη, ο οποίος μιλώντας για τη φωτιά που έκαψε εκτάσεις στην περιοχή της Άνω Βούλας και της Γλυφάδας, δήλωσε πως “υπαίτιος” ήταν κατά πάσα πιθανότητα, ένα πουλί.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των Εργαζομένων της ΔΕΔΔΗΕ δήλωνε στην ΕΡΤ πως η φωτιά της Βούλας ξεκίνησε έξω από υποσταθμό της ΔΕΔΔΗΕ, και οφείλεται σε εξωγενή παράγοντα, δείχνοντας ως υπεύθυνο ένα πτηνό.

Μιλώντας το πρωί της Τρίτης στον ΣΚΑΙ, ο κ. Μανιάτης παρέμεινε σταθερός στους ισχυρισμούς του, ωστόσο πήγε και ένα βήμα “παρακάτω”. Όπως ανέφερε, “Δεν είπα ποτέ ότι ευθύνεται το πουλί το ίδιο. Πόσες φορές όμως στο παρελθόν έχουμε πει πως παίζει ρόλο ένας εξωγενής παράγοντας, όπως έγινε και εδώ. Η φωτιά πράγματι μπορεί να δημιουργηθεί από πουλί. Εν προκειμένω, είναι πιθανό το πουλί να πήρε φωτιά, έγινε δηλαδή φλεγόμενο πουλί από σπινθήρα, και έπεσε έξω από τον υποσταθμό. Δεν μπορεί να υπήρξε φωτιά μέσα στον υποσταθμό και να έφυγε έξω μόνη της. Υπήρξε εξωγενής παράγοντας. Εκτός όμως υπήρχε καύσιμη ύλη, η φωτιά αν δε βρει καύσιμη ύλη δεν θα μπορεί να κάψει. Το αν θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερο συρματόπλεγμα, έχει να κάνει με τη πρόληψη και με αυτούς που κάνουν τις μελέτες, δεν είναι θέμα δικό μας”.

“Υπάρχουν φωτογραφίες που αποδεικνύουν πως όλα μπορεί να ξεκίνησαν από ένα πουλί, αλλά θα περιμένουμε τα πορίσματα”, σχολίασε ερωτηθείς για τους ισχυρισμούς που ανέπτυξε.

Σημείωσε πως “οι υποσταθμοί πρέπει να έχουν πυρόσβεση. Ο συγκεκριμένος δεν είχε γιατί ήταν εξωτερικός και όχι εσωτερικός”. Όπως είπε όμως, “ο γύρω χώρος βάσει του Νόμου πρέπει να καθαρίζεται από πρώτη Μαΐου ως τέλος Ιουνίου. Ο χώρος αυτός δεν είχε καθαριστεί ακόμη, θα έπρεπε να γίνονται οι καθαρισμοί μέχρι τέλος Μαΐου, όχι Ιουνίου”. Συνέχισε αναφέροντας πως “ο έλεγχος γίνεται από τον ΔΕΔΔΗΕ αλλά οι έλεγχοι γίνονται μέχρι το τέλος του Ιουνίου”, τονίζοντας πως η ρύθμιση αυτή πρέπει να αλλάξει καθώς μέχρι τα τέλη του Ιουνίου, είναι ήδη αργά.

“Αυτό που θέλω να πω για τα χόρτα είναι ότι υπάρχει ανάδοχος εργολάβος που έχει αναλάβει βάσει των εντολών από την Πολιτική Προστασία από 1η Μαΐου μέχρι τέλος Ιουνίου όλους αυτούς τους χώρους να τους έχει καθαρισμένους για να μη δημιουργείται πρόβλημα. Εγώ θεωρώ ότι οι καθαρισμοί και όλες οι εργασίες θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί από τον Μάιο. Το πότε πρέπει να γίνονται οι καθαρισμοί το ορίζουν οι νόμοι όχι εμείς. Αυτό πρέπει να το αποφασίσει η κυβέρνηση μέσα από την Πολιτική Προστασία”, επανέλαβε ο κ. Μανιάτης.

Είναι δε χαρακτηριστικό, πως πληθαίνουν οι καταγγελίες για ακαθάριστα οικόπεδα στην ανατολική Αττική, σε σημεία άκρως επικίνδυνα. “Στην ανατολική Αττική υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με περιοχές που δεν έχουν καθαριστεί ακόμη”, ανέφερε ο κ. Μανιάτης. Πρόσθεσε πως οι καθαρισμοί πρέπει να είναι πιο συχνοί.

Ποιος έχει την ευθύνη;

Να σημειωθεί εδώ, πως τη Δευτέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Οικονόμου προσπάθησε να αιτιολογήσει την κατάσταση, κάνοντας λόγο για επιτυχημένη αντιμετώπιση της φωτιάς, και με αναφορές για ένα “δύσκολο καλοκαίρι” προτάσσοντας την κλιματική αλλαγή. Φυσικά, δεν υπήρξαν αναφορές για την -ακόμη μια χρονιά- ελλιπή πρόληψη, με τα ακαθάριστα οικόπεδα. Γιατί υπάρχει η αμέλεια του πολίτη, υπάρχει όμως και η επιτελική ένδεια σε ζητήματα ελέγχου, αλλά και καθαρισμού χαρτογραφημένων και “γνωστών” δασικών περιοχών.

Από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σημειώνεται πως οι δήμοι μπορούν να προχωρούν άμεσα σε αυτεπάγγελτους καθαρισμούς οικοπέδων, όπου οι ιδιοκτήτες δεν μεριμνούν ή δεν είναι δυνατό να ανευρεθούν. Οι δημοτικές αρχές εν συνεχεία βεβαιώνουν το κόστος της δαπάνης καθαρισμού σε βάρος των ιδιοκτητών. Προφανώς η όποια επιτελική κωλυσιεργία (που βρίσκουμε συνέχεια μπροστά μας) έχει να κάνει με εκείνον που συντονίζει τον όλο μηχανισμό.

Από τη δική του μεριά, ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικής, Κώστας Τσίγκας, τόνισε πως για τη φωτιά στη Βούλα, υπήρξε “αντικειμενική δυσκολία στη διασπορά δυνάμεων εντός κατοικημένων περιοχών”, ενώ και εκείνος επιβεβαίωσε πως δυστυχώς “υπήρχαν πολλά ακαθάριστα οικόπεδα”.

Τόνισε ακόμη πως “στη συγκεκριμένη πυργκαγιά οδηγήθηκαν πάρα πολλά οχήματα μέσα στον αστικό ιστό και υπήρχε και χαράδρα η οποία δυσκόλεψε την επιχείρηση”. Ανέφερε δε, πως “η Πυροσβεστική είναι καθόλα έτοιμη για το καλοκαίρι. καθημερινά κάνουμε μεγάλη προσπάθεια γιατί αυτό είναι το καθήκον μας”.

Σχετικά με τις διακοπές ρεύματος, ο πρόεδρος των Εργαζομένων της ΔΕΔΔΗΕ κ. Μανιάτης δήλωσε πως “λόγω της μεταβολής της θερμοκρασίας, χθες ας πούμε είχαμε ξαφνικές βροχές, δημιουργήθηκαν προβλήματα στις γραμμές μέσης τάσης, αλλά τα προβλήματα αποκαταστάθηκαν σε μισή ώρα. Το δίκτυο είναι ασφαλές και θα αντέξει όπως άντεξε τα προηγούμενα χρόνια. Η συντήρηση έχει γίνει βάσει διεθνών προτύπων και εμείς προχωράμε κανονικά. Παλαιότερα είχαμε περισσότερο προσωπικό και οι συντηρήσεις γίνονταν και δύο και τρεις φορές το χρόνο, όχι μόνο μία που είναι η διεθνής πρόβλεψη”, κατέληξε.

Σημειώνεται πως η εν λόγω φωτιά ξέσπασε αρχικά σε έκταση με ξηρά χόρτα, στο τέρμα της οδού Μετσόβου, στην περιοχή Πουρνάρι, στην Άνω Γλυφάδα και σύντομα εξαπλώθηκε προς το βουνό και την Άνω Βούλα. Ο Δήμαρχος Γλυφάδας, κ. Γιώργος Παπανικολάου ισχυρίστηκε πως η φωτιά ξεκίνησε στο όριο της περίφραξης του υποσταθμού του ΔΕΔΔΗΕ, “μάλλον από τον πυλώνα που είναι από πάνω”.

“Μέσα στον σταθμό που έχει και ταμπέλα κίνδυνος θάνατος, υπάρχουν χόρτα και εκεί δεν μπορεί να πλησιάσει ούτε η πυροσβεστική ούτε ο δήμος, γιατί είναι δουλειά του ΔΕΔΔΗΕ, του ΑΔΜΗΕ να καθαρίσει”, τόνισε εκείνος από τη δική του μεριά.

Εξαιτίας αναφορών που υπήρξαν ότι η φωτιά ξέσπασε από υποσταθμό της ΔΕΗ, στο σημείο μετέβη κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) για την διερεύνηση των αιτιών. Για την χαρτογράφηση της πληγείσας περιοχής έχει ζητηθεί και η ενεργοποίηση του δορυφορικού ευρωπαϊκού Συστήματος Copernicus.

Λέκκας για τη φωτιά στη Βούλα: Τα σπίτια που κάηκαν είχαν εναγκαλισμό με κλαδιά δέντρων

Στους πέντε παράγοντες που συνθέτουν την υψηλή επικινδυνότητα και τη μεγάλη τρωτότητα στην περιοχής της Ανατολικής Αττικής μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς σε Άνω Γλυφάδα και Βούλα αναφέρθηκε ακόμη στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, αποκαλύπτοντας τα ευρήματα σχετικής μελέτης στην περιοχή.

“Πρόκειται για μια περιοχή η οποία έχει υψηλό κίνδυνο να εκδηλωθεί πυρκαγιά με δεδομένο ότι οι μετεωρολογικές και κλιματολογικές συνθήκες είναι αρνητικές” δήλωσε ο κ. Λέκκας.

Κατεστραμμένο αυτοκίνητο από τη φωτιά στην Άνω Βούλα INTIME NEWS

 

“Λόγω της γειτνίασης με την θάλασσα έχουμε να κάνουμε με ανέμους που αλλάζουν συνεχώς κατεύθυνση. Έχουμε να κάνουμε με ένα πολύπλοκο ανάγλυφο που διευκολύνει την εξάπλωση της πυρκαγιάς προς όλες τις κατευθύνσεις. Και έχουμε να κάνουμε και με ένα μεικτό ιστό, όπου εμπλέκονται ο δασικός με τον αστικό ιστό πέρα από το γεγονός ότι τα ποσοστά υγρασίας ήταν σε μηδενικό επίπεδο”, εξήγησε ο ειδικός.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) “όλοι αυτοί οι παράγοντες συνθέτουν ένα πλαίσιο που ουσιαστικά οδηγεί σε υψηλή διακινδύνευση. Είναι δηλαδή πολύ πιθανό αφενώς να εκδηλωθεί η πυρκαγιά και αφετέρου να έχουμε πολύ μεγάλες επιπτώσεις”.

Όπως επισήμανε ο κ. Λέκκας “βλέπουμε τα κλαδιά των δέντρων να εισχωρούν μέσα στα διαμερίσματα των πολυκατοικιών. Αυτό συνθέτει ένα πλαίσιο που είναι πολύ αρνητικό και είναι ένας παράγοντας εξαιτίας του οποίου βλέπουμε μεγάλες ζημιές”.

Σχολιάζοντας την επόμενη ημέρα της φωτιάς στη Βούλα, που άφησε πίσω της κατεστραμμένα σπίτια, αυτοκίνητα και δασική έκταση ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε στην άρνηση των ιδιοκτητών να κόψουν τα κλαδιά των δέντρων τους που γειτνιάζουν με τα ακίνητά τους.

Στη "μάχη" για την κατάσβεση της φωτιάς και οι κάτοικοι INTIME NEWS

 

“Τα σπίτια που κάηκαν είχαν έναν τέτοιο εναγκαλισμό (με τα δέντρα). Δεν υπάρχουν επίσης οι απαραίτητοι μηχανισμοί που θα επέμβουν σε αυτές τις καταστάσεις”

Μιλώντας για τα πεύκα που υπάρχουν στην περιοχή, που είναι ιδιαίτερα εύφλεκτα, και την ανάγκη αλλαγής στο πλάνο των αναδασώσεων ο κ. Λέκκας έκανε λόγο για “έναν απερίγραπτο γραφειοκρατικό μηχανισμό (δήμων και δασαρχείων) που δεν ευνοεί τέτοιες παρεμβάσεις”. Και όπως είπε, “θα πρέπει να γίνουμε πιο ευέλικτοι ως διοίκηση και κράτος ώστε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί”.

Μιλώντας για την κλιματική κρίση που ήδη μας απασχολεί ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε και στον παράγοντα της τρωτότητας, δηλαδή της ευπάθειας μιας περιοχής. “Αυτοί οι δύο παράγοντες συνθέτουν υψηλή διακινδύνευση. Έχουμε προσδιορίσει περίπου 100 περιοχές σε όλη την Ελλάδα που έχουν υψηλότατη διακινδύνευση”.

Κάλεσε μάλιστα τους ιδιοκτήτες οικοπέδων σε περιοχές που γειτνιάζουν με δασικές εκτάσεις να κόψουν τα κλαδιά που πλησιάζουν το σπίτι, να έχουν αποθέματα νερά σε δεξαμενές για να μπορέσουν να προστατεύσουν την περιουσία τους και το κυριότερο να γνωρίζουν τις διόδους διαφυγής.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα