Πυρκαγιές σε Κεφαλονιά και Φθιώτιδα. Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς τη Δευτέρα

Πυρκαγιές σε Κεφαλονιά και Φθιώτιδα. Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς τη Δευτέρα

Το πύρινο μέτωπο στην Κεφαλονιά είναι σε δύσβατο σημείο, αλλά μέσα σε πολύ πυκνό δάσος. Στην περιοχή πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι. Φωτιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στην περιοχή Ροβολάριο Μακρακώμης

Σε εξέλιξη βρίσκεται νέα φωτιά σε δύσβατο σημείο και πυκνή δασική έκταση στην περιοχή Αγία Ειρήνη στην Κεφαλονιά, δίχως όμως να κινδυνεύει άμεσα το χωριό.

Στο σημείο έχουν σπεύσει 15 άντρες της Πυροσβεστικής με 6 οχήματα, που είναι δύσκολο όμως να προσεγγίσουν το σημείο γιατί είναι στο βουνό και έτσι το μεγαλύτερο βάρος της δασοπυρόσβεσης έχει πέσει στις ενισχύσεις από αέρος που αποτελούνται από 4 αεροσκάφη καναντέρ και 2 αεροσκάφη PZL.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική αυτή την στιγμή είναι οι άνεμοι εντάσεως 5-6 μποφόρ που πνέουν στην περιοχή και καθιστούν ακόμα πιο δύσκολο το έργο της.

Πυρκαγιά σε δασική έκταση της Φθιώτιδας

Φωτιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση της δυτικής Φθιώτιδας και συγκεκριμένα ανάμεσα στα χωριά Ροβολιάρι και Τσούκα. Δυστυχώς λόγω του αέρα πήρε γρήγορα μεγάλες διαστασεις, ενώ είναι και σε δύσβατο σημείο, που κάνει ακόμη πιο δύσκολο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Στην περιοχή έχουν σπεύσει ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις από τη Λαμία και άλλους σταθμούς και κλιμάκια της Φθιώτιδας.


Επίσης σηκώθηκαν και τα δυο PZL από το αεροδρόμιο της Λαμίας, ενώ ακόμη δυο αεροσκάφη Canadair από την Ελευσίνα έρχονται για ενισχύσεις από αέρος.

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στη Μάνη

Δύσκολη νύχτα πέρασαν οι άντρες της Πυροσβεστικής αλλά και οι κάτοικοι των χωριών της Ανατολικής Μάνης, αφού στα Λουκάδικα πλησίασε η φωτιά πολύ τον οικισμό, ευτυχώς δίχως να κινδυνεύσουν σπίτια.

Η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στην περιοχή Πύρριχος της Ανατολικής Μάνης στην Λακωνία, κατευθύνθηκε αρχικά προς το βουνό και στη συνέχεια πήρε πορεία προς τον επόμενο οικισμό, τα Λουκάδικα, μέχρι που έφτασε σχεδόν στις αυλές των σπιτιών.

Στο σημείο οι αρχικές δυνάμεις μέχρι το βράδυ ενισχύθηκαν σε μεγάλο βαθμό, φτάνοντας τους 60 άντρες, με 21 οχήματα και 26 άτομα πεζοπόρο, που παραμένουν και επιχειρούν στην περιοχή, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας στην μάχη με τις φλόγες έπεσαν και τα εναέρια μέσα που αποτελούνται από έναν καναντέρ, δύο PZL και δύο ελικόπτερα και ήδη από τις συνεχείς ρίψεις τους έχει βελτιωθεί κατά πάρα πολύ η εικόνα του πύρινου μετώπου, το οποίο λίγο μετά τις 11 το πρωί βρέθηκε σε ύφεση και το μεσημέρι πλέον η πυρκαγιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο. Στο σημείο παραμένουν ισχυρές δυνάμεις υπό τον φόβο πάντα τυχόν αναζωπυρώσεων.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς τη Δευτέρα

Παραμένει αναβαθμισμένο ο κίνδυνος πυρκαγιάς και για αύριο Δευτέρα 3 Ιουλίου, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών για αύριο, Δευτέρα 03 Ιουλίου, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Μεσσηνία, Λακωνία)
  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος (Φωκίδα, Βοιωτία)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (Σποράδες)
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική)
  • Περιφέρεια Κρήτης (Χανιά)

Η Γενική  Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα