“Για ποιον μήνα μιλάτε;” η απάντηση του εκτελεστή του Μακρή στην αναγγελία κατηγορίας

“Για ποιον μήνα μιλάτε;” η απάντηση του εκτελεστή του Μακρή στην αναγγελία κατηγορίας

Δύο κουβέντες είπε στους αστυνομικούς ο επαγγελματίας εκτελεστής του Μακρή όταν του διάβασαν οι αστυνομικοί το ένταλμα σύλληψης για ανθρωποκτονία και έπειτα σφράγισε το στόμα του - Προδόθηκε από κάμερες και από μία απόδειξη αγοράς των ρούχων που φορούσε στην εκτέλεση.

Κατάφεραν αυτό που όπως φαίνεται δεν αντιλήφθηκαν για την δράση του οι διωκτικές Αρχές άλλων χωρών, οι έμπειροι αστυνομικοί του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής. Ο «φαντομάς» εκτελεστής του 46χρονου Ελληνοαυστραλού επιχειρηματία Γιάννη Μακρή δεν είχε απασχολήσει ποτέ τις ελληνικές Αρχές ούτε τις Αρχές άλλων χωρών, εκτός του Καναδά το 2016, απ’ όπου είχε απελαθεί καθώς βρισκόταν στη χώρα εκείνη με πλαστά στοιχεία, για απείθεια και πρόκληση σωματικών βλαβών.

Αυτό δείχνει ότι ο 31χρονος Βούλγαρος φρόντιζε να καλύπτει καλά τα ίχνη του, αφού οι ελληνικές Αρχές δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για επαγγελματία εκτελεστή, ο οποίος μάλιστα επέστρεψε μία ημέρα πριν την σύλληψή του στην Ελλάδα από την Βουλγαρία και συγκεκριμένα στην Γλυφάδα, ενδεχομένως με νέο συμβόλαιο θανάτου για άγνωστο μέχρι στιγμής στόχο.

Στην Ελλάδα όπως αποδείχτηκε έκανε λάθη και άφησε ίχνη, παρότι οι ενέργειές του δείχνουν πως ήταν μάλλον σίγουρος ότι δεν θα έφταναν ποτέ σε αυτόν οι ελληνικές Αρχές, αφού δεν είχε απασχολήσει ως σεσημασμένος. Μάλιστα, ήταν τόσο σίγουρος ότι δεν θα εντοπιζόταν και δεν θα τον υποψιάζονταν οι Αρχές που ό,τι αγορές και μισθώσεις έκανε, τις πραγματοποίησε με τα πραγματικά του στοιχεία, όπως και ο 35χρονος αδερφός του, που αναζητείται.

Αναφορικά με το χρονικό της δολοφονίας του Γιάννη Μακρή, όλα εκτυλίχθηκαν στις 31 Οκτωβρίου 2018, όταν εκείνος επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητό του μάρκας Smart, έξω από το σπίτι του επί της οδού Τροίας 16, με σκοπό να μεταβεί σε εκδήλωση της εταιρείας του. Τον πλησίασε ο εκτελεστής από το παράθυρο του συνοδηγού και πυροβόλησε εναντίον του με πιστόλι, έξι φορές, με τέσσερις βολές να βρίσκουν το θύμα σε θώρακα, κοιλιακή χώρα και ωμοπλάτη

Το θύμα βαριά πληγωμένο άνοιξε την πόρτα του οδηγού και προσπάθησε να βγει έξω, με αποτέλεσμα να δεχτεί και την τελευταία βολή στον θώρακα και να σωριαστεί νεκρός στο έδαφος.

Αμέσως μετά συστάθηκε στο Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής ειδική ομάδα που ανέλαβε εξ ολοκλήρου την εξιχνίαση αυτής της υπόθεσης που από την πρώτη στιγμή παρέπεμπε σε επαγγελματικού τύπου πληρωμένη εκτέλεση.

Πώς έφτασαν οι Αρχές στα ίχνη των εκτελεστών-Το θύμα είχε υποψιαστεί ότι τον παρακολουθούσαν

Οι Αρχές ανέλυσαν το υλικό του κλειστού κυκλώματος στο οποίο φαινόταν ο δράστης και τα ρούχα που φορούσε και λίγο αργότερα το αυτοκίνητο διαφυγής με οδηγό τον αδερφό του.

Από την έρευνα των Αρχών έγινε μία λίστα ατόμων που εκείνη την εποχή είχαν μισθώσει ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και κατέληξαν σε κάτι δεκάδες άτομα. Εκεί άρχισαν την αφαιρετική μέθοδο, σύμφωνα με το που κινήθηκε ο καθένας και σύντομα οι αστυνομικοί ανέλυσαν τις εικόνες από κλειστά κυκλώματα από διάφορα σημεία που συνήθιζε τις τελευταίες ημέρες να κινείται το θύμα. Με αυτό τον τρόπο εντόπισαν ξανά το ύποπτο όχημα που παρακολουθούσε τον Μακρή. Βρήκαν την εταιρεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων, τα πραγματικά στοιχεία των δραστών και άρχισαν να ερευνούν ξενοδοχεία που είχε μισθώσει.

Οι δράστες είχαν αναχωρήσει από τη Σόφια Βουλγαρίας για την Αθήνα στις 12 Οκτωβρίου 2018. Το χρονικό διάστημα μέχρι και την τέλεση της ανθρωποκτονίας προέκυψε ότι έμειναν σε 4 διαφορετικά ξενοδοχεία στα Νότια Προάστια με τελευταίο ένα της Γλυφάδας, προέκυψε επίσης πως μίσθωσαν συχνά διαφορετικά αυτοκίνητα και παρακολουθούσαν επί 20 ημέρες το θύμα, το οποίο μάλιστα φαίνεται κάτι είχε αντιληφθεί και το είχε εκμυστηρευτεί σε φιλικό του πρόσωπο, χωρίς όμως να λάβει μέτρα.

Αμέσως μετά την δολοφονία, τα δύο αδέρφια διέφυγαν για τη Σόφια Βουλγαρίας, την 1η Νοεμβρίου του 2018, όμως λόγω της βιασύνης τους ξέχασαν στο τελευταίο ξενοδοχείο της Γλυφάδας που διέμεναν κάποια προσωπικά τους αντικείμενα και την απόδειξη αγοράς των ρούχων που φορούσε ο 31χρονος εκτελεστής την ημέρα της δολοφονίας, όπως καταγράφηκαν από το κλειστό κύκλωμα της βίλας του θύματος.

Πλέον, οι Αρχές είχαν τον δράστη στα χέρια τους και το ένταλμα σύλληψης ήταν θέμα χρόνου να εκδοθεί σε βάρος του.

Στις 2 Απριλίου ο 31χρονος εκτελεστής ξαναπέρασε τα σύνορα από την Βουλγαρία στην Ελλάδα με αυτοκίνητο, μαζί με έναν ομοεθνή του φίλο και επιχειρηματία που δεν είχε σχέση με την υπόθεση και έκλεισαν και πάλι δωμάτιο στο τελευταίο ξενοδοχείο της Γλυφάδας που είχε μισθώσει πριν την δολοφονία του Μακρή. Οργανώθηκε αμέσως αστυνομική επιχείρηση από την Ασφάλεια και τον παρακολούθησαν. Παρότι υπήρχε αυτοκίνητο και συγκεκριμένα αυτό του φίλου του, εκείνος μίσθωσε ξανά άλλο αυτοκίνητο και μόλις επιχείρησε να φύγει από το ξενοδοχείο του έκλεισαν τον δρόμο τα οχήματα της Ασφάλειας και οι αστυνομικοί τον κάλεσαν να παραδοθεί.

Εκείνος εμβόλισε ένα υπηρεσιακό όχημα αλλά δεν κατάφερε να διαφύγει. Παρότι αντιστάθηκε οι αστυνομικοί κατάφεραν να τον ακινητοποιήσουν. Αρχικά, νόμιζε πως απλά είχε προσαχθεί ως ύποπτος για κάτι και δεν είπε τίποτα, όταν όμως οι αστυνομικοί τού διάβασαν το ένταλμα πως κατηγορείται για ανθρωποκτονία με απόλυτο κυνισμό και ηρεμία στο πρόσωπο του απάντησε στους αστυνομικούς «για ποιον μήνα μιλάτε;» ούτε καν για ποιον άνθρωπο, σαν να παραδεχόταν ότι ήταν στο πλαίσιο της ρουτίνας του αυτό και στη συνέχεια τους είπε «είστε σίγουροι;» και μόλις του φανέρωσαν τις αποδείξεις οι αστυνομικοί έπαψε να μιλάει εντελώς και έτσι δεν έχει πει ούτε ποιος ήταν ο εντολέας του ούτε αν έχει κάνει άλλες παρόμοιες πράξεις στο παρελθόν κάτι που θεωρείται απλά βέβαιο.

Όπως επίσης βέβαιο θεωρείται ότι από τις Αρχές απετράπη άλλη μία εκτέλεση από τον ίδιο κακοποιό με άγνωστο μέχρι στιγμής στόχο, καθώς στο ίδιο ξενοδοχείο βρέθηκαν πάλι καινούργια ρούχα με τις ετικέτες του και βέβαια μίσθωσε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο παρότι υπήρχε μέσο μεταφοράς. Οπλισμός στην κατοχή του δεν βρέθηκε αλλά συνηθίζεται στους επαγγελματίες του είδους να τον προμηθεύονται στο σημείο που έχουν αναλάβει το «συμβόλαιο» και ύστερα να το ξεφορτώνονται για προφανείς λόγους.

Αντιθέτως, κατασχέθηκαν δύο κινητά τηλέφωνα που βρέθηκαν στην κατοχή του, τα οποία θα μπουν στο μικροσκόπιο των Αρχών μήπως προκύψουν από αυτά στοιχεία που να φανερώνουν τους εντολείς του εκτελεστή. Όλα αυτά τα στοιχεία θα τεθούν και υπόψη των διεθνών διωκτικών Αρχών, μήπως προκύψουν πλέον στοιχεία και για τυχόν άλλες δολοφονίες σε άλλες χώρες, ενώ με διεθνές ένταλμα αναζητείται πλέον και ο 35χρονος αδερφός του.

Η έρευνα θα συνεχιστεί μέχρι να αποκαλυφθούν ποιο κρύβονται πίσω από την εντολή δολοφονίας του Γιάννη Μακρή και αν η εντολή αυτή έχει δοθεί από την Αυστραλία και το παρελθόν του ή αν προέρχεται από την Ελλάδα και τυχόν εγχώριες δραστηριότητές του.

Επίσης, η έρευνα συνεχίζεται για να διαπιστωθεί αν οι δράστες είναι υπεύθυνοι και για άλλες εκτελέσεις ή απόπειρες στην χώρα μας και ειδικά αν έχουν σχέση με την πρόσφατη περίπτωση έκρηξης του παγιδευμένου αυτοκινήτου στο Ελληνικό σε βάρος του Αυστραλολιβανέζου έξω από γυμναστήριο, στην Λ. Βουλιαγμένης.

Η επίσημη παρουσίαση της υπόθεσης

Στις δηλώσεις του ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχος Γεώργιος Κανέλλος δήλωσε:

«Η υπόθεση αφορά στην εξιχνίαση της ανθρωποκτονίας 46χρονου ημεδαπού, η οποία διαπράχθηκε στις 31-10-2018, έξωθεν της οικίας του στη Βούλα. Μετά από ενδελεχή και πολύμηνη έρευνα, του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας, το οποίο είχε συγκροτήσει ειδική προανακριτική ομάδα για την εξακρίβωση του κινήτρου της ανθρωποκτονίας, των συνθηκών τέλεσης και την ανακάλυψη των δραστών, επετεύχθη η εξιχνίαση της υπόθεσης. Δράστες είναι δύο αλλοδαποί, αδέλφια, ηλικίας 31 και 35 ετών.

Μετά από αναζητήσεις, ο 31χρονος εντοπίσθηκε απογευματινές ώρες της 2-4-2019, εντός οχήματος στην περιοχή της Γλυφάδας. Μόλις αντιλήφθηκε την παρουσία των αστυνομικών και κατά την προσπάθεια διαφυγής του, εμβόλισε υπηρεσιακό όχημα, ενώ και κατά την προσπάθεια δέσμευσής του αντιστάθηκε σθεναρά. Οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δεύτερου δράστη συνεχίζονται».

Για την ίδια υπόθεση, η Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμος Β΄ Ιωάννα Ροτζιώκου ανέφερε:

«Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας και συγκεκριμένα από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εξιχνιάστηκε μετά από επισταμένη, συστηματική και πολύμηνη έρευνα η ανθρωποκτονία 46χρονου ημεδαπού, που έλαβε χώρα στο Πανόραμα Βούλας, την 31-10-2018, έξω από την οικία του.

Δράστες της ανθρωποκτονίας είναι 31χρονος αλλοδαπός, ο οποίος συνελήφθη την Τρίτη 2 Απριλίου 2019 στη Γλυφάδα, ενώ για την ίδια υπόθεση αναζητείται ο 35χρονος αδερφός του.

Ως προς το ιστορικό της υπόθεσης σημειώνεται ότι βραδινές ώρες της 31-01-2018 και κατά τη στιγμή της επιβίβασής του θύματος στο αυτοκίνητό του, ο 31χρονος αλλοδαπός, τον προσέγγισε πεζός από την πλευρά του συνοδηγού και τον πυροβόλησε επανειλημμένα. Παρά την προσπάθεια του θύματος να ξεφύγει, βγαίνοντας από το αυτοκίνητο του, ο δράστης κινήθηκε γρήγορα προς το μέρος του και τον πυροβόλησε ξανά, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει θανάσιμα. Στη συνέχεια επιβιβάστηκε σε αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο σε κοντινή απόσταση και διέφυγε μαζί με τον 33χρονο αδερφό του προς άγνωστη κατεύθυνση.

Επισημαίνεται, ότι οι δράστες είχαν αναχωρήσει από τη Σόφια Βουλγαρίας για την Αθήνα την 12-10-2018. Μάλιστα, το χρονικό διάστημα μέχρι και την τέλεση της ανθρωποκτονίας προέκυψε ότι διέμεναν σε ξενοδοχεία και οργάνωναν το σχέδιο της ανθρωποκτονίας σε βάρος του θύματος, κατοπτεύοντας τα σημεία όπου εκινείτο το θύμα και χρησιμοποιώντας διάφορα ενοικιαζόμενα οχήματα. Μετά τη διάπραξη της συγκεκριμένης εγκληματικής ενέργειας, οι δύο δράστες διέφυγαν για τη Σόφια Βουλγαρίας, την 01-11-2018.

Από την προανάκριση και την ανάλυση των δεδομένων που συγκεντρώθηκαν από την έρευνα του τόπου του εγκλήματος προέκυψαν χρήσιμα στοιχεία τα οποία οδήγησαν στην εξιχνίαση της υπόθεσης. Συγκεκριμένα από την επιλογή του χώρου και χρόνου διάπραξης της ανθρωποκτονίας, τον τρόπο προσέγγισης του θύματος, τη συλλογή πληροφοριών εκ μέρους των δραστών πριν από την τέλεση της πράξης, την κατόπτευση του περιβάλλοντος χώρου, σε συνδυασμό με την πλήξη του θύματος από ιδιαίτερα κοντινή απόσταση, προέκυψαν ισχυρές ενδείξεις, οι οποίες υποδήλωναν τόσο τον προσεκτικό σχεδιασμό των δραστών όσο και ότι επρόκειτο για «κατά παραγγελία» εκτέλεση ανθρωποκτονίας.

Σημειώνεται ότι ο 31χρονος δράστης εντοπίστηκε απογευματινές ώρες της 02-04-2019 στην περιοχή της Γλυφάδας και συνελήφθη στο πλαίσιο του αυτοφώρου από αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας για τα αδικήματα της αντίστασης, των διακεκριμένων περιπτώσεων φθοράς και πλαστογραφίας.

Πρωινές ώρες της 03-04-2019 οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών. Στη συνέχεια η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στο 19ο Τακτικό Ανακριτικό Τμήμα, όπου εκδόθηκαν τα σχετικά εντάλματα σύλληψης».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα