Γιάννος Παπαντωνίου: Το χρονικό της προφυλάκισης

Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου, στα δικαστήρια της Ευελπίδων
Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου, στα δικαστήρια της Ευελπίδων EUROKINISSI

Μετά τη μαραθώνια απολογία του, ο Γιάννος Παπαντωνίου εξήλθε των δικαστηρίων φορώντας χειροπέδες και κάνοντας λόγο για "δόγμα Πολάκη" και μιλώντας για "εργαλειοποίηση της ελληνικής Δικαιοσύνης".

Σε μία απόπειρα να δώσει πολιτικές προεκτάσεις στην προφυλάκισή του, ο Γιάννος Παπαντωνίου με χειροπέδες στα χέρια, μίλησε για «εργαλειοποίηση της ελληνικής Δικαιοσύνης» αναφερόμενος στον Παύλο Πολάκη και στη δήλωσή του πως οι εκλογές θα κερδηθούν αν κάποιοι μπουν στη φυλακή. «Η εργαλειοποίηση της ελληνικής Δικαιοσύνης θέτει σε κίνδυνο την ίδια μας τη Δημοκρατία. Το δόγμα Πολάκη εφαρμόζεται γενικά» ήταν τα μόνα λόγια του κατά την έξοδό του από τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου λίγο πριν τα μεσάνυχτα της 24ης Οκτωβρίου κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος, όπως και η σύζυγός του, Σταυρούλα Κουράκου, και οδηγήθηκε σε κλούβα της αστυνομίας προκειμένου να μεταβεί στη Διεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής και την επόμενη ημέρα να μεταβεί στη φυλακή, όπου και θα παραμείνει μέχρι νεοτέρας.

Είχε προηγηθεί μία μαραθώνια απολογία που ξεκίνησε στις 9 το πρωί της Δευτέρας και ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης. Ήταν δε τόσο δύσκολο το έργο όλων των παραγόντων που μετά από 12 ώρες απολογίες με μόλις ένα διάλειμμα μίας ώρας ενδιάμεσα η ανακρίτρια αποφάσισε -πράγμα ιδιαίτερα σπάνιο στα δικαστικά χρονικά- να διακόπτει τη διαδικασία λόγω κόπωσης, ορίζοντας νέο ραντεβού το πρωί της Τρίτης.

Επί συνολικά 16 ώρες ο κατηγορούμενος έδωσε τη δική του μάχη για να αντικρούσει την κατηγορία του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, καθώς εμφανίζεται ότι έλαβε 2,8 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα ζημιώνοντας παράλληλα το ελληνικό Δημόσιο κατά 400 εκατομμύρια ευρώ, για την υπογραφή της σύμβασης εκσυγχρονισμού των 6 φρεγατών τύπου S του Πολεμικού Ναυτικού στην γαλλική εταιρεία THALES, το 2003, καθώς και για εκείνη που αφορούσε τα αντισταθμιστικά ωφελήματα. Τα χρήματα αυτά, κατά την κατηγορία, διακινήθηκαν στο τραπεζικό σύστημα μέσα από λογαριασμούς και υπολογαριασμούς, ορισμένοι εκ των οποίων ανήκαν στη σύζυγό του, έτσι ώστε να χαθούν τα ίχνη της αρχικής προέλευσής τους.

Η απολογία

Ο πρώην υπουργός μίλησε για «διάτρητο κατηγορητήριο», επιτέθηκε φραστικά στους «διώκτες» του, κάνοντας λόγο για «δόλιες συρραφές» και αναφέρθηκε σε «πεντακάθαρους» τραπεζικούς λογαριασμους. Όσα επιχειρήματα και αν έθεσε στο τραπέζι, ακόμα και όταν με εκνευρισμό απαντούσε σε ερωτήσεις που δεχόταν, δεν κατάφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Κατά τις 3 το μεσημέρι της Τρίτης, εξήλθε από το ανακριτικό γραφείο, δίνοντας τη θέση του στη σύζυγό του, Σταυρούλα Κουράκου. Εκείνη, κατηγορούμενη για το ίδιο αδίκημα, καθώς στο όνομά της εντοπίστηκαν «ύποπτοι» λογαριασμοί, παρέμεινε ενώπιον των ανακριτών κατά της Διαφθοράς, Ηλιάννας Ζαμανίκα και Γιώργου Ευαγγέλου, για περιπου πέντε ώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, έμεινε πιστή στην υπερασπιστική γραμμή του συζύγου της υποστηρίζοντας πως καμία παράνομη ενέργεια δεν έχει λάβει χώρα.

Η ολοκλήρωση της απολογίας της το βράδυ της Τρίτης σήμανε την αντίστροφη μέτρηση για το ζεύγος Παπαντωνίου. Η εισαγγελέας Πρωτοδικών, Κατερίνα Τσιρώνη, εκλήθη προκειμένου να ενημερωθεί για τα όσα προηγήθηκαν και να κάνει μερικές επιπρόσθετες ερωτήσεις στους δύο κατηγορούμενους. Σχεδόν τέσσερις ώρες μετά είχε σχηματίσει άποψη, η οποία συμφωνούσε με αυτή των ανακριτών. Αμέσως διατάχθηκε η προσωρινή κράτηση και των δύο, με το Γιάννο Παπαντωνίου να γίνεται ο δεύτερος υπουργός Εθνικής Άμυνας που παίρνει το δρόμο για τις φυλακές.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Παπαντωνίου, Δικαιοσύνη
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Παπαντωνίου πριν οδηγηθεί στη φυλακή: "Εφαρμόζεται το δόγμα Πολάκη"

Στη φυλακή ο Γιάννος Παπαντωνίου

Ολοκληρώθηκε η απολογία του Γ. Παπαντωνίου

SHARE:

24Media Network