Γιατροί Αθήνας-Πειραιά για ανθρωποκτονία Φραγκούλη: Συστηματική η αστυνομική βία κατά των Ρομά

Γιατροί Αθήνας-Πειραιά για ανθρωποκτονία Φραγκούλη: Συστηματική η αστυνομική βία κατά των Ρομά
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Πατίνα Παγώνα σε διαδήλωση υγειονομικών (φωτογραφία αρχείου) Eurokinissi

Με αφορμή τον θανάσιμο πυροβολισμό του Κώστα Φραγκούλη, η Ένωση Ιατρών Αθήνας-Πειραιώς, πρόεδρος της οποίας είναι η Ματίνα Παγώνη, καταδικάζει με έντονο ύφος τη συστηματική αστυνομική βία κατά των Ρομά.

Για συστηματικά και επαναλαμβανόμενα περιστατικά αστυνομικής βίας, με θύματα νεαρά άτομα της Ρομά κοινότητας, κάνει λόγο σε ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωί της Τετάρτης η Ένωση Ιατρών Αθήνας-Πειραιώς, πρόεδρος της οποίας είναι η Ματίνα Παγώνη.

Αφορμή για την ανακοίνωση στάθηκε ο θανάσιμος πυροβολισμός του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη.

Μάλιστα, οι γιατροί καταδικάζουν ως στοχευμένη την αστυνομική βία προς τους Ρομά, καθώς όπως αναφέρουν, είναι «πλέον προφανές ότι δεν μιλάμε για μεμονωμένα περιστατικά».

Παράλληλα, οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας και Πειραιά, στηρίζουν τις συγκεντρώσεις που γίνονται σήμερα, Τετάρτη, απόγευμα στην Αθήνα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΙΝΑΠ για την αστυνομική βία

«Ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του 18χρονου Νίκου Σαμπάνη από αστυνομικά πυρά στο Πέραμα και παραμονή της οδυνηρής επετείου της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ο 16χρονος Ρομ Κώστας Φραγκούλης δέχεται σφαίρα στο κεφάλι από αστυνομικό της ομάδας ΔΙΑΣ. O 16χρονος καταλήγει λίγες μέρες αργότερα.

Η επανάληψη και η συστηματικότητα των περιστατικών αστυνομικής βίας με θύματα νεαρά άτομα της Ρομά κοινότητας καθιστά πλέον προφανές ότι δεν μιλάμε για μεμονωμένα περιστατικά.

Η πολιτεία έχει τεράστια ευθύνη για αυτά τα αιματηρά περιστατικά τα οποία είχαν κατ’ ουσίαν προαναγγελθεί.

Ο εν ψυχρώ πυροβολισμός του 16χρονου Ρομά έρχεται να προστεθεί στα δεκάδες αλλά περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας.

Η κυβέρνηση οφείλει να μην αδρανεί, να διασφαλίζει ίσες ευκαιρίες για τους ευάλωτους νέους Ρομά αλλά και όλα τα μέλη περιθωριοποιημένων κοινωνιών, και να τιμωρεί αυστηρά τους αστυνομικούς που εμπλέκονται σε τέτοιου είδους ενέργειες.

Απαιτούμε να αποδοθούν ευθύνες σε αυτόν που σημάδεψε το κεφάλι του 16χρονου, και σε όποιους του έδωσαν τη δυνατότητα να το κάνει.

Στεκόμαστε δίπλα στην οικογένεια του 16χρόνου Κώστα Φραγκούλη και δηλώνουμε ότι θα στηρίξουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης, χωρίς συγκάλυψη και για να αποδοθεί δικαιοσύνη στο θύμα και την οικογένεια του».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα