Γηρυόνης: Νέα προβλήματα από την κακοκαιρία σε Χαλκιδική και Θάσο – Η Κινέτα μετρά τις πληγές της

Γηρυόνης: Νέα προβλήματα από την κακοκαιρία σε Χαλκιδική και Θάσο – Η Κινέτα μετρά τις πληγές της
Φωτογραφία από την Κινέτα, που υπέστη μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία "Γηρυόνης" Eurokinissi

Δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, σπίτια πλημμύρισαν από το πέρασμα του "Γηρυόνη". Σε Θάσο και Χαλκιδική χρειάστηκε η επέμβαση Πυροσβεστών για τον απεγκλωβισμό ατόμων. Στο έλεος της κακοκαιρίας και η Ρόδος, ενώ στην Κινέτα περισσότερες από 300 οικίες έχουν υποστεί ζημιές.

Νέα προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία σε Ολυμπιάδα Χαλκιδικής και Θάσο, που είχαν πληγεί και τα προηγούμενα 24ωρα από πλημμυρικά φαινόμενα.

Το πέρασμα του «Γηρυόνη» από τις δύο παραπάνω περιοχές και οι έντονες βροχοπτώσεις το βράδυ της Δευτέρας μετέτρεψαν δρόμους σε ποτάμια, ενώ σπίτια πλημμύρισαν και η Πυροσβεστική Υπηρεσία χρειάστηκε να επέμβει για την μεταφορά εγκλωβισμένων ατόμων.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, στη Θάσο η Υπηρεσία δέχθηκε επτά κλήσεις για αντλήσεις υδάτων στην περιοχή του Λιμένα και στην ίδια περιοχή πραγματοποίησε μεταφορά τεσσάρων ατόμων σε ασφαλές σημείο από ισόγεια κατοικία.

Στην περιοχή της Ιερισσού και της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής η Πυροσβεστική, λόγω της έντονης βροχόπτωσης, δέχθηκε 25 κλήσεις και πραγματοποίησε 14 αντλήσεις. Εξάλλου στην Ιερισσό στήθηκε επιχείρηση για την μεταφορά άνδρα που είχε εγκλωβιστεί σε ποιμνιοστάσιο και είναι καλά στη υγεία του.

Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας σε Χαλκιδική και Ημαθία

Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας σε ορισμένους επαρχιακούς δρόμους της Κεντρικής Μακεδονίας προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα, που σάρωσαν χθες εκ νέου την περιοχή, λίγες μόνο ημέρες μετά το πρώτο κύμα κακοκαιρίας. Σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, στον νομό Χαλκιδικής, κλειστή στο τριακοστό πρώτο χιλιόμετρο ( ύψος Πλατανόρεμα) παραμένει η επαρχιακή οδός Πολυγύρου– Ιερισσού, λόγω καθίζησης που έχει υποστεί το οδόστρωμα από τις σφοδρές βροχοπτώσεις της περασμένης Παρασκευής. Κλειστός – στο πρώτο χιλιόμετρο- είναι ο επαρχιακός δρόμος Ολυμπιάδας – Βαρβάρας. Η κυκλοφορία έχει διακοπεί και στην παραλιακή –χωμάτινη- οδό του οικισμού Γαλήνη στη Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής.

Στον νομό Ημαθίας κλειστοί είναι οι δρόμοι Βέροιας – Λαζοχωρίου όπως και Μακροχωρίου– Ταγαροχωρίου, καθώς έχει ανέβει η στάθμη του ποταμού Τριπόταμου.

Στο μεταξύ, χωρίς προβλήματα κύλησε η νύχτα στη Θεσσαλονίκη όπου ο «Γηρυόνης» έκανε την εμφάνισή του κυρίως μέσω των δυνατών ανέμων που έπνεαν χθες στο πολεοδομικό συγκρότημα, με την Πυροσβεστική να επεμβαίνει σε περισσότερες από πενήντα περιπτώσεις για κοπές δένδρων και απομάκρυνση αντικειμένων από δρόμους και πεζοδρόμια.

Στο έλεος της κακοκαιρίας και η Ρόδος

Ούτε η Ρόδος ξέφυγε από την επέλαση του «Γηρυόνη». Το αποτέλεσμα των έντονων καιρικών φαινομένων στο νησί ήταν κατολισθήσεις, ορμητικοί χείμαρροι και υπερχειλίσεις ποταμών. Μια 75χρονη γυναίκα βρήκε μαρτυρικό θάνατο καθώς ήταν καθηλωμένη στο κρεβάτι της όταν μπήκαν τα νερά στο σπίτι της και το κάλυψαν. Κατέρρευσε τμήμα της γέφυρας του ποταμού Μακκαρη, ενώ τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα.

 

Ζημιές σε 300 και πλέον σπίτια στην Κινέτα

Περισσότερες από 300 κατοικίες εκτιμάται ότι έχουν υποστεί ζημιές στην Κινέτα από τις πλημμύρες από την κακοκαιρία Γηρυόνης όπως προκύπτει από την αυτοψία που έκανε στην πληγείσα περιοχή ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη.

Ήδη οι υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών πραγματοποίησαν περίπου 100 αυτοψίες σε κατοικίες που υπέστησαν ζημίες.

Καταστροφές στην Κινέτα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα Eurokinissi

 

Ο κ. Καραμανλής συνομίλησε με τους κατοίκους της Κινέτας και τον δήμαρχο Μεγαρέων Γρηγόρη Σταμούλη και τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Ελευθέριο Κοσμόπουλο.

Νωρίτερα μαζί με τον κ Καραγιάννη επισκέφθηκαν το 60ο χλμ της εθνικής οδού Αθηνών – Κορίνθου, όπου επέβλεψαν τη διαδικασία αποκατάστασης της κυκλοφορίας του αυτοκινητόδρομου.

Με εντολή του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών οι πολίτες δεν θα καταβάλουν το αντίτιμο των διοδίων στους σταθμούς της Ελευσίνας και των Αγίων Θεοδώρων μέχρι να αποκατασταθεί η λειτουργία του αυτοκινητόδρομου.

Καταστροφές στην Κινέτα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα Eurokinissi

 

Εν τω μεταξύ αποκαταστάθηκε πλήρως η κυκλοφορία στην Νέα Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου και δόθηκαν κανονικά στην κυκλοφορία και τα δύο ρεύματα, ύστερα από την ολοκλήρωση των εργασιών απομάκρυνσης φερτών υλικών και τον καθαρισμό του οδοστρώματος.

Στην περιοχή παραμένει κλειστή η Παλαιά Εθνική Οδός Αθηνών-Κορίνθου από τα Μέγαρα έως τους Αγίους Θεοδώρους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα