Η απάντηση του Αττικού Πάρκου στο Υπουργείο Παιδείας για τις εκδρομές: Κανένα ζήτημα απαγόρευσης

ΑΤΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΑ ΣΠΑΤΑ
ΑΤΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΑ ΣΠΑΤΑ ΑΤΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΑ ΣΠΑΤΑ

Τι απαντάει το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, σχετικά με επιστολή του Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Σπουδών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, για τις σχολικές εκδρομές σε ζωολογικούς κήπους

"Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα απαγόρευσης επισκέψεων σχολείων στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο οι οποιές εξακολουθούν να πραγματοποιούνται κανονικά. Όπως αναφέρεται και στην εν λόγω επιστολή αρμόδιοι είναι οι σύλλογοι διδασκόντων κάθε σχολείου σε συνεργασία με τους αντίστοιχους σχολικούς συμβούλους", αναφέρει μεταξύ άλλων το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, απαντώντας σε επιστολή του Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Σπουδών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, για τις σχολικές εκδρομές σε ζωολογικούς κήπους

Η απάντηση του Αττικού Πάρκου:

Σε συνέχεια δημοσιευμάτων αναφορικά με επιστολή του Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Σπουδών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ιωάννη Κουφόπουλου το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο θα ήθελε να διευκρινίσει τα εξής:

"Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα απαγόρευσης επισκέψεων σχολείων στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο οι οποιές εξακολουθούν να πραγματοποιούνται κανονικά. Όπως αναφέρεται και στην εν λόγω επιστολή αρμόδιοι είναι οι σύλλογοι διδασκόντων κάθε σχολείου σε συνεργασία με τους αντίστοιχους σχολικούς συμβούλους".

"Η σχολική κοινότητα έχει εδώ και δεκαπέντε χρόνια αποδείξει με τις συνεχείς και επαναλαμβανόμενες επισκέψεις της, ότι η επίσκεψη στο Πάρκο εντάσσεται αρμονικά στην εκπαιδευτική διαδικασία".

"Θεωρούμε, ωστόσο, την επιστολή ατυχή και προϊόν πλάνης του αρμόδιου αποστολέα από συγκεριμένους κύκλους που τάσσονται κατά της ύπαρξης ζωολογικών πάρκων εν γένει. Για το λόγο αυτό ζητήθηκε τόσο από τον Υπουργό Παιδείας κ.Φίλη όσο και από τον κ. Κουφόπουλο η πραγματοποίηση συνάντησης για να αναιρεθούν τυχόν παρανοήσεις και να αποκατασταθεί η αλήθεια".

Στο κείμενο της επιστολής στον υπουργό αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο είναι το μοναδικό ζωολογικό πάρκο στην Ελλάδα που έχει συσταθεί σύμφωνα με  το Π.Δ 98/2004(ΦΕΚ 69/Α’/2004) περί «Ίδρυσης και Λειτουργίας των Ζωολογικών Πάρκων», σύμφωνα με το οποίο όπως αναφέρεται στο  Άρθρο 8 (άρθρο 3 Οδηγίας 1999/22/ΕΚ) σύμφωνα με το οποίο οι ζωολογικοί κήποι... προωθούν την ενημέρωση, συνειδητοποίηση και εκπαίδευση του κοινού σχετικά με τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, τους φυσικούς οικότοπους και τα είδη που εκτίθενται.  

Σε όλα τα ζωολογικά πάρκα του κόσμου η πλειοψηφία των οποίων είναι κρατικά καθώς είναι αναγνωρισμένος και αποδεδειγμένος  ο εκπαιδευτικός τους ρόλος , από το Σύδνεϋ έως τη Μόσχα και το Μόντρεαλ, πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές επισκέψεις οι οποίες θεωρούνται σημαντικές για την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα που άπτονται της προστασίας και της βιωσιμότητας των οικοσυστημάτων και όχι μόνο, και οι οποίες εντάσσονται στα εκπαιδευτικά προγράμματα των σχολείων. Από το 2000, το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο έχουν επισκεφθεί περισσότεροι από 800.000 μαθητές από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Τα σχετικά σχόλια των συνοδών εκπαιδευτικών σε ερωτηματολόγια τα οποία     τους δίνονται, επισημαίνουν σε ποσοστό άνω του 98% τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα της επίσκεψής τους και τη θετική της συμβολή στην ευαισθητοποίηση των μαθητών για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα ζώα. Στην κατεύθυνση αυτή σημαντική συμβολή κατέχουν τρεις εκπαιδευτικοί που σε μόνιμη βάση απασχολούνται στο Εκπαιδευτικό Κέντρο του Πάρκου μας.

Η Υπεύθυνη του  Εκπαιδευτικού Κέντρου του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου Δρ. Τζωρτζίνα Σπύρη έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε βιωματικά σεμινάρια της Περιφερειακής Διεύθυνσης Π/ΒΑΘΜΙΑΣ και Β/ΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ.

Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο ακολουθεί και εφαρμόζει πιστά τις διεθνείς προδιαγραφές που αφορούν στην ευζωία των ζώων και τις συνθήκες διαβίωσής τους, ενώ για την ποιότητα της δραστηριότητάς μας ως προς την πληρότητα των αναφερόμενων προϋποθέσεων πραγματοποιείται ετήσιος έλεγχος από τον καθόλα αρμόδιο φορέα, την  Ευρωπαϊκή Ένωση Ζωολογικών Πάρκων και Ενυδρείων (European Association of Zoos and Aquaria).

Θα ήταν μεγάλη μας  χαρά κ. Υπουργέ να σας ξεναγήσουμε στο Πάρκο μας, τόσο εσάς όσο και τον κ. Κουφόπουλο, όπου θα μπορέσετε να διαπιστώσετε τον τρόπο λειτουργίας και τις διαδικασίες στις οποίες ανταποκρίνεται ένα σύγχρονο και ασφαλές ζωολογικό πάρκο. Στη διάθεσή σας, πρόκειται να είναι βέβαια και η έμπειρη εκπαιδευτική μας ομάδα, η οποία θα σας παρουσιάσει το σοβαρό εκπαιδευτικό έργο που έχει αναλάβει.

Ωστόσο, λόγω των εύλογων αποριών που έχουν δημιουργηθεί σε ορισμένους δασκάλους και νηπιαγωγούς που έχουν ήδη προγραμματίσει εκπαιδευτικές επισκέψεις, θα ζητούσαμε να προγραμματίσουμε άμεσα μια συνάντηση στο Υπουργείο σας, ώστε να σας παρουσιάσουμε τις θέσεις μας και να αναιρέσουμε κάποιες παρανοήσεις που ενδεχομένως έχουν γίνει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Απαγορευμένες οι σχολικές εκδρομές σε ζωολογικούς κήπους

SHARE:

24Media Network