Ιανός: Μετά την Δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο “πνίγεται” και η Φθιώτιδα

Ιανός: Μετά την Δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο “πνίγεται” και η Φθιώτιδα
Καταστροφές στην Ζάκυνθο από το πέρασμα της κακοκαιρίας Eurokinissi

Πάνω από 30 απεγκλωβισμοί ατόμων μέσα από πλημμυρισμένα σπίτια και αυτοκίνητα στο Λιανοκλάδι και μεταφορά τους σε ασφαλή σημεία-16 Αντλήσεις υδάτων

Μετά τις καταστροφές σε Ιόνιο και Δυτική Ελλάδα πλέον ο Κυκλώνας Ιανός «σφυροκοπά» την Στερεά Ελλάδα και την Φθιώτιδα.

Στο Λιανοκλάδι έχει γίνει μεγάλη κινητοποίηση από την Πυροσβεστική καθώς από τα ορμητικά νερά και τους χείμαρρους έχουν πλημμυρίσει σπίτια και έχουν χρειαστεί να γίνουν μέχρι τώρα 32 απεγκλωβισμοί ατόμων από οικίες και αυτοκίνητα και μεταφορά τους σε ασφαλή σημεία. Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη 16 αντλήσεις υδάτων.

Από την Κεφαλονιά η Πυροσβεστική έχει δεχτεί 320 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις αντικειμένων. Από αυτές, 50 αφορούσαν τον απεγκλωβισμό και την μεταφορά ατόμων σε ασφαλή σημεία.

Εκτεταμενες ζημιες σε πολλες περιοχες των νησιων του Ιονιου Πελαγους αφησε στο περασμα του ο κυκλωνας Ιανός Eurokinissi
 

Από την Ιθάκη η Πυροσβεστική έχει δεχτεί 50 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις αντικειμένων και από αυτές, δύο αφορούσαν τον απεγκλωβισμό και την μεταφορά ατόμων σε ασφαλή σημεία.

Από την Ζάκυνθο έχουν γίνει 200 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις αντικειμένων και από αυτές, μία αφορούσε τον απεγκλωβισμό και την μεταφορά ατόμου σε ασφαλές σημείο.

Καταστροφές στην Ζάκυνθο από το πέρασμα του Ιανού. Eurokinissi
 

Στα νησιά του Ιονίου πέρα από τις καταστροφές και τις ζημιές, έχουν ξηλωθεί από τους θυελλώδεις ανέμους και στύλοι ηλεκτροδότησης με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση των περιοχών αυτών και στις τηλεπικοινωνίες.

Στην Δυτική Ελλάδα , η Πυροσβεστική έχει δεχτεί από την Αιτωλοακαρνανία 17 κλήσεις για κοπές δέντρων και απομακρύνσεις αντικειμένων και 16 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων. Από την Ηλεία 16 κλήσεις για κοπές δέντρων και δύο από την Αχαΐα.

Η Πυροσβεστική παραμένει σε επιφυλακή λόγω της κακοκαιρίας και συνεχίζονται οι προσπάθειες των συνεργείων της που επιχειρούν στις πληγείσες περιοχές.

Αστακος Αιτωλοακαρνανίας Eurokinissi
 

Επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων

Σύμφωνα με τη σημερινή επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), αναμένονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα σε Ιόνιο, κεντρική και νότια Ελλάδα, καθώς και Κρήτη, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους πολύ θυελλώδεις ανέμους, για το διάστημα Παρασκευή 18-09-2020 έως Κυριακή 20-09-2020.

Πιο αναλυτικά, προβλέπεται:

  • Την Παρασκευή (18-09-2020) ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από πολύ θυελλώδεις ανέμους και θα επηρεάσουν τα νησιά του Ιονίου – από την Λευκάδα και νοτιότερα – την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα – κυρίως την κεντρική – και την Εύβοια. Στα νησιά του Ιονίου, τα πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση προς το βράδυ. Στην Αττική οι βροχές και οι καταιγίδες θα ενταθούν το βράδυ και θα διατηρηθούν με μεγάλες εντάσεις κατά διαστήματα μέχρι και το μεσημέρι του Σαββάτου. Στην περιοχή της Εύβοιας έντονα φαινόμενα θα έχουμε κατά τη διάρκεια της νύχτας προς το Σάββατο.
  • Το Σάββατο (19-09-2020) θα συνεχίζει να επηρεάζεται το νότιο Ιόνιο, η Πελοπόννησος και η ανατολική Στερεά, ενώ ανάλογα φαινόμενα θα σημειωθούν στις δυτικές Κυκλάδες και τη δυτική Κρήτη. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, από το απόγευμα στο νότιο Ιόνιο και την ανατολική Στερεά και από το βράδυ στη βόρεια Πελοπόννησο.
  • Την Κυριακή (20-09-2020) έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν, μέχρι νωρίς το πρωί τη νότια Πελοπόννησο και μέχρι το απόγευμα την Κρήτη.
Εκτεταμενες ζημιες σε πολλες περιοχες των νησιων του Ιονιου Πελαγους αφησε στο περασμα του ο κυκλωνας Ιανός Eurokinissi
 

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Καταστροφές στην Ζάκυνθο από το πέρασμα της κακοκοκαιρίας Eurokinissi

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Καταστροφές από το πέρασμα του Ιανού. Eurokinissi
 

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version