Ηπατίτιδα σε παιδιά: Ποιο σύμπτωμα θα πρέπει να ανησυχήσει τους γονείς

Ηπατίτιδα σε παιδιά: Ποιο σύμπτωμα θα πρέπει να ανησυχήσει τους γονείς
Παιδί σε νοσοκομείο ISTOCK

Ο πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας μίλησε για τα συμπτώματα των παιδιών με οξεία ηπατίτιδα, τονίζοντας πως το πρώτο σημάδι φαίνεται στα μάτια. Τι συμβουλεύει τους γονείς.

Για τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά, για τα οποία έχει σημάνει συναγερμός και στις Υγειονομικές αρχές της χώρας μας, μίλησε ο πρόεδρος της Ελληνικής και της Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, σε εκπομπή της ΕΡΤ.

“Οι γονείς δεν πρέπει να τρέχουν για αιματολογικό έλεγχο, αν δεν έχουν δει στα παιδιά τους το πρώτο σημάδι, που είναι ο ίκτερος, τόνισε ο κ. Κωνσταντόπουλος και εξήγησε:

“Το σύμπτωμα που πρέπει να ξέρει ο γονιός είναι ο ίκτερος. Όταν το παιδί παρουσιάσει ίκτερο και δεν βλέπουμε τον ίκτερο στο σώμα του παιδιού, αλλά στο μάτι, στον σκληρό χιτώνα, στο ασπράδι του ματιού. Όταν ο ίκτερος είναι 1 με 1,5 μονάδα φαίνεται στο μάτι. Αν φτάσει και γίνει 7 με 10 μονάδες θα φανεί στο δέρμα και θα είναι αργά. Μπορούμε να επέμβουμε στο διάστημα αυτό και να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα”.

“Οι γονείς θα πρέπει να βλέπουν τον ίκτερο στο μάτι του παιδιού στο φως της ημέρας, όχι στο ηλεκτρικό φως. Διότι σ’ αυτό μπορεί να έχει μια ψευδή υποκίτρινη χροιά το μάτι”, εξήγησε ο καθηγητής.

Επίσης, δήλωσε πως άλλα συμπτώματα είναι κοινά συμπτώματα άλλων ιώσεων όπως η κόπωση, η καταβολή, ο κνησμός και η φαγούρα στο σώμα, η διάρροια, ο εμετός.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος καθησύχασε, λέγοντας πως ο ίκτερος, ωστόσο, αποτελεί σύμπτωμα και άλλων ιώσεων, επομένως οι γονείς θα πρέπει να παραμένουν ψύχραιμοι. Ηπατίτιδες έχουμε κάθε χρόνο, αφού λοιμώξεις όπως η μονοπυρήνωση προσβάλλουν το συκώτι χωρίς να τις βαπτίζουμε ως ηπατίτιδα”, τόνισε.

Τέλος, υπογράμμισε πως έχει σημασία η έγκαιρη διάγνωση. “Όταν διαπιστώσουμε τον ίκτερο, πρέπει να διαγνώσουμε έγκαιρα, καθώς επιβάλλεται ανάπαυση και αποχή του παιδιού από δραστηριότητες, γυμναστική, σχολείο κλπ για να μην υπάρξει κακή εξέλιξη”, είπε.

Οι δηλώσεις του κ. Κωνσταντόπουλου για την ηπατίτιδα σε παιδιά:

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα