Καιρός: Σαρώνει η κακοκαιρία τη Βόρεια Ελλάδα

Καιρός: Σαρώνει η κακοκαιρία τη Βόρεια Ελλάδα

Με χιόνια στα ορεινά - ημιορεινά, αλλά και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας, συνεχίζεται σήμερα το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα. Με αντιολισθητικές αλυσίδες η κίνηση των οχημάτων. Σε ποιές περιοχές τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά

Συνεχίζεται η κακοκαιρία στη χώρα. Τοπικές χιονοπτώσεις πέφτουν στα ορεινά - ημιορεινά καθώς και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας, ενώ αναμένονται καταιγίδες κατά τόπους στα νότια. Οι άνεμοι πνέουν βόρειοι άνεμοι 7 με 8 μποφόρ, ενώ αναμένεται περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας και παγετός στα κεντρικά και βόρεια.

Χιονίζει από τα ξημερώματα στα γύρω ορεινά της Θεσσαλονίκης, ενώ χιόνι έπεσε ακόμη και στο κέντρο της πόλης, δημιουργώντας προβλήματα και καθυστερήσεις στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Από το μεσημέρι, ωστόσο, αποκαθίστανται σιγά σιγά τα κυκλοφοριακά προβλήματα.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο διευθυντής του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Βαρβαρούσης, τα μηχανήματα βρέθηκαν στους δρόμους από τη νύχτα, ωστόσο λόγω του ατυχήματος που σημειώθηκε στον περιφερειακό, τα αποχιονιστικά μηχανήματα δεν μπορούσαν να περάσουν και έτσι σχηματίστηκαν γρήγορα ουρές αυτοκινήτων με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στις μετακινήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρβαρούση, καθυστερήσεις υπήρξαν νωρίς το πρωί και στην περιοχή της Καρδίας αλλά και στο Ωραιόκαστρο, ωστόσο τα προβλήματα αποκαταστάθηκαν και δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση υπογράμμισε ότι οι υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας παραμένουν σε επιφυλακή και απευθυνόμενος στους οδηγούς συνέστησε να ακολουθούν με προσοχή τις οδηγίες της τροχαίας.

Διάλεξε την περιοχή που θες και δες τι καιρό θα κάνει

Από την πλευρά του, ο δήμος Θεσσαλονίκης λαμβάνει έκτακτα μέτρα για την προστασία των ευπαθών ομάδων και κυρίως των αστέγων στο πλαίσιο του πολιτικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων.

Συγκεκριμένα, από σήμερα, Δευτέρα 18 έως και την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016, θα παραμείνουν προσβάσιμοι και διαθέσιμοι οι θερμαινόμενοι χώροι του 4ου και 5ου ΚΑΠΗ (Γρ. Λαμπράκη 42, τηλ. 2310 212002 και 2310 245242 - Αλεξανδρείας 27, τηλ. 2310 820110 και 2310 863038) ώστε να παρασχεθεί προσωρινή φιλοξενία για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που οι θερμοκρασίες αναμένεται να είναι ιδιαίτερα χαμηλές.

Τα συγκεκριμένα παραρτήματα του Κ.Α.Π.Η. θα παραμείνουν ανοικτά κατά τις ώρες 08.00 έως 19.00 και θα λειτουργήσουν παράλληλα με τις ήδη υφιστάμενες δομές του Δήμου Θεσσαλονίκης που παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε όλη τη διάρκεια του έτους:

· Υπνωτήριο Αστέγων του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ (Ανδρέου Γεωργίου 13, τηλ. 2310 528811) από 17.00 έως την επομένη ημέρα 11.00 και

· Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων σε συνεργασία με τη ΜΚΟ PRAKSIS (Μοναστηρίου 62, τηλ. 2310 527938) από 10.00 έως 20.00.

Κλειστά σχολεία

Κλειστά θα παραμείνουν, σήμερα, τα σχολεία στον Δήμο Λαγκαδά, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, καθώς και στον Δήμο Ωραιόκαστρου, στη Θεσσαλονίκη.

Από το Δήμο Πολυγύρου ανακοινώθηκε, επίσης, πως λόγω της κακοκαιρίας, στις Δημοτικές Ενότητες Πολυγύρου, Ανθεμούντα και Ζερβοχωρίων η έναρξη των μαθημάτων θα γίνει στις 9.00, ενώ τα σχολεία στο Βάβδο και στον Ταξιάρχη δεν θα λειτουργήσουν.

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στη Φλώρινα λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, ενώ στην Κοζάνη τα σχολεία θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους στις 9:30 το πρωί. Κανονικά θα λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί και στις δύο πόλεις.

Λόγω της παρατεταμένης κακοκαιρίας, ο Δήμος Πολυγύρου αποφάσισε τελικά να μην λειτουργήσουν καθόλου, σήμερα, τα σχολεία στις Δημοτικές Ενότητες Πολύγυρου, Ανθεμούντα και Ζερβοχωρίων.

Προβλήματα στο Πήλιο από τη χιονόπτωση

'Έντονη εξακολουθεί να είναι η χιονόπτωση στη Μαγνησία, κυρίως στο Πήλιο και στην περιφέρεια του Αλμυρού. Τα εκχιονιστικά μηχανήματα δίνουν μάχη να κρατήσουν ανοιχτό το οδικό δίκτυο στο Πήλιο, όπου χιονίζει ασταμάτητα και τα αυτοκίνητα χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες.

Ολα τα προάστια περιμετρικά του Βόλου, έχουν ντυθεί στα λευκά, ενώ στο κέντρο της πόλης, παρά την πρωινή χιονόπτωση, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Στα Χάνια του Πηλίου το χιόνι έχει φθάσει τα 60 εκατοστά και από τις αρμόδιες υπηρεσίες έχει δοθεί μεγάλη βαρύτητα να κρατηθεί ο δρόμος ανοιχτός στο τμήμα Αλυκόπετρα-Χάνια-Καράβωμα προς Ζαγορά.

Χιόνι έχει καλύψει την Πορταριά, τη Μακρυνίτσα, τις Μηλιές, τη Ζαγορά, όλο το ανατολικό Πήλιο, την Αργαλαστή μέχρι και το Τρίκερι, όπου τα σχολεία είναι κλειστά.

Πυκνό χιόνι πέφτει και στη Νέα Αγχίαλο, το Βελεστίνο, τον Αλμυρό και όλη την περιφέρεια.

Προβλήματα υπάρχουν και στον αυτοκινητόδρομο Αθήνας-Θεσσαλονίκης, από τους Αγίους Θεοδώρους μέχρι και την Λάρισα, όπου συνεχίζεται η χιονόπτωση και κυρίως στον Αλμυρό, στις στροφές Αλεξάκη, στις στροφές Αερινού και στο Βελεστίνο.

Ο δήμος Βόλου λόγω του χιονιά και του ψύχους παρέχει προσωρινή στέγαση και σίτιση σε άτομα που έχουν ανάγκη και διατηρεί ανοιχτό το Κοινωνικό Κέντρο στους Αγίους Αναργύρους, με τηλέφωνο 2421066175.

Εν τω μεταξύ, κανονικά πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων σε όλα τα λιμάνια της χώρας. Κλειστή ωστόσο παραμένει η γραμμή Κυλλήνη-Κεφαλονιά.

Επίσης, με αντιολισθητικές αλυσίδες εξακολουθεί να γίνεται, λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, η κυκλοφορία των οχημάτων στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο της Αχαΐας και της Ναυπακτίας.

Στην Αχαΐα, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα που κινούνται στις επαρχιακές οδούς Καλαβρύτων - Διακοπτού μέσω Μεγάλου Σπηλαίου, Καλαβρύτων - Πατρών μέσω Χαλανδρίτσας, Καλαβρύτων - Αιγίου μέσω Πτέρης, Καλαβρύτων - Κλειτορίας μέσω Πριόλιθου και Λουσών, Πούντας -Καλαβρύτων, καθώς και στον δρόμο που συνδέει τα Καλάβρυτα με το χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής.

Στην ορεινή Ναυπακτία, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στις επαρχιακές οδούς Ναυπάκτου - 'Ανω Χώρας, μέσω του δημοτικού διαμερίσματος Λημνίστας και Ναυπάκτου - Αράχωβας, μέσω του δημοτικού διαμερίσματος Πλατάνου.

Πάντως τόσο στην Αχαΐα, όσο και στην Ναυπακτία εκχιονιστικά μηχανήματα της περιφέρειας και των δήμων εργάζονται συνεχώς, για να παραμένουν ανοικτοί οι δρόμοι.

πηγή φωτογραφίας: seleo.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κλειστά τα σχολεία στον δήμο Γεωργίου Καραΐσκάκη στην Άρτα, λόγω ισχυρής χιονόπτωσης

Συναγερμός στον Έβρο. Υπερχείλισε το φράγμα του Ιβαϊλοβγκραντ

SHARE:

24Media Network