Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Προβλήματα σε όλη τη χώρα – Κλειστοί δρόμοι, απαγορευτικά απόπλου και ακυρώσεις στα τρένα

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Προβλήματα σε όλη τη χώρα – Κλειστοί δρόμοι, απαγορευτικά απόπλου και ακυρώσεις στα τρένα
Χιονόπτωση στην περιοχή του Διονύσου έφερε η κακοκαιρία Μπάρμπαρα MIXAΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Η επέλαση της κακοκαιρίας Μπάρμπαρα έχει φέρει τα πρώτα προβλήματα στη χώρα. Διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων, απαγορευτικό απόπλου, ακύρωση σε δρομολόγια τρένων και κλειστά καταστήματα.

Τα πρώτα προβλήματα λόγω της κακοκαιρίας Μπάρμπαρα που πλήττει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας έκαναν την εμφάνισή τους.

Το κύμα της κακοκαιρίας, που έχει ως κύρια χαρακτηριστικά το δριμύ ψύχος, τον ισχυρό παγετό και τις πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και σε χαμηλό υψόμετρο, ξεκίνησε την επέλασή του αργά το βράδυ του Σαββάτου και τις τελευταίες ώρες, από νωρίς το πρωί της Κυριακής ουσιαστικά, επηρεάζει -μεταξύ άλλων- και το λεκανοπέδιο της Αττικής.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 10:00 της Κυριακής, πυκνή χιονόπτωση καταγράφεται στα ορεινά του νομού Αττικής, αλλά και σε περιοχές των βορείων προαστίων. Συγκεκριμένα, πυκνό χιόνι πέφτει σε Ροδόπολη, Διόνυσο, Δροσιά, Άγιο Στέφανο, Άνοιξη, Σταμάτα , Πάρνηθα, Βίλια και Ιπποκράτειο Πολιτεία, ενώ χιονόπτωση παρατηρείται και στο Μαρούσι.

Χιονόπτωση στην περιοχή του Διονύσου έφερε η κακοκαιρία Μπάρμπαρα MIXAΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Ποιοι δρόμοι έχουν κλείσει λόγω της “Μπάρμπαρα”

Οι αρμόδιες Αρχές της χώρας δηλώνουν πως βρίσκονται σε ύψιστη επιφυλακή, ωστόσο οι πρώτες χιονοπτώσεις δεν άργησαν να φέρουν προβλήματα, κυρίως στο οδικό δίκτυο.

Η κυκλοφορία έχει διακοπεί:

  • Στην περιφερειακή οδό Πεντέλης – Νέας Μάκρης από το Σ.Ν.Πεντέλης 414 μέχρι τον Αγιο Πέτρο.
  • Στην παλαιά Εθνικό οδό Ελευσίνας-Θηβών και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από τη Χ/Θ 5,000 (πρατήριο καυσίμων Revoil-πρώην Cyclon) έως τα όρια του Ν. Αττικής με τον Ν. Βοιωτίας (Χ/Θ 30,000).
  • Στην επαρχιακή οδό Τατοΐου – Αγ. Μερκουρίου από το ύψος της συμβολής με την οδό Χλόης (βασιλικά κτήματα) στη Βαρυμπόμπη στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αγ. Μερκούριο.
  • Στην επαρχιακή οδό Μαλακάσας – Αγ.Μερκουρίου από το ύψος της συμβολής της με την οδό Τυρταίου στις Αφίδνες, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αγ. Μερκούριο.

Επιπλέον, στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από τον Άγιο Στέφανο έως το Καπανδρίτι, η κυκλοφορία διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Υπενθυμίζεται πως, από τις 6 το απόγευμα του Σαββάτου, με απόφαση του Διευθυντή Τροχαίας Αττικής, είναι υποχρεωτικό όλα τα οχήματα που κυκλοφορούν στην Αττική να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα. Το πρόστιμο, σύμφωνα με τον νόμο, ανέρχεται στα 80 ευρώ.






Δεμένα πλοία στα λιμάνια

Την ίδια στιγμή, σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω ισχυρών ανέμων που πνέουν στα πελάγη και φθάνουν κατά τόπους τα 9 μποφόρ.

Κλειστές είναι, επίσης, οι γραμμές Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Αρκίτσα-Αιδηψός, καθώς και από το λιμάνι του Βόλου προς τις Σποράδες.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν, πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές η τροποποιήσεις των δρομολογίων.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) από το μεσημέρι της Κυριακής (05/02)θα πνέουν θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη, οι οποίοι από το απόγευμα της Κυριακής στο Ιόνιο και από την Τρίτη (07/02) στο Αιγαίο, σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Προβλήματα στα τρένα

Επίσης, πιθανές τροποποιήσεις ή ακυρώσεις ορισμένων δρομολόγιων της Hellenic Train αναμένονται από σήμερα, Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, λόγω των καιρικών φαινομένων.

Σύμφωνα με ενημέρωση στην ιστοσελίδα της εταιρείας, οι αμαξοστοιχίες 3800-3801 που εκτελούν την τουριστική διαδρομή του Πηλίου ακυρώνονται με απόφαση του ΟΣΕ εξαιτίας της χιονόπτωσης, ενώ οι αμαξοστοιχίες 1538-1539 στη γραμμή της Χαλκίδας παρουσιάζουν καθυστέρηση 20 λεπτών.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Train, θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση για την κατάσταση κυκλοφορίας στο web site της εταιρίας (hellenictrain/ανακοινώσεις), καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (twitter, telegram).

Εγκλωβίστηκε πούλμαν με 40 επιβάτες

Ισχυρή χιονόπτωση πλήττει τις τελευταίες ώρες και τον δήμο Διρφύων Μεσσαπίων, στη Στερεά Ελλάδα, όπου εκχιονιστικά μηχανήματα προσπαθούν να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας evima.gr, πούλμαν με 40 επιβάτες έφτασε στο καταφύγιο της Δίρφυς, ωστόσο ακινητοποιήθηκε λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων.

Οι 40 επιβάτες, αυτή τη στιγμή, επιστρέφουν με τα πόδια στην Στενή καθότι απαγορεύεται η διέλευση των βαρέων οχημάτων.






32 κλήσεις για κοπές δέντρων στην Κ. Μακεδονία

Την ίδια στιγμή, μαθημένοι στα χιόνια και τις χαμηλές θερμοκρασίες οι κάτοικοι της δυτικής Μακεδονίας δεν αιφνιδιάστηκαν από την άφιξη της κακοκαιρίας, η οποία φαίνεται να έκανε ένα γρήγορο “πέρασμα” με χιονοπτώσεις χωρίς μέχρι αυτή την ώρα να έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα, παρά μόνο κάποιες κλήσεις για κοπές δέντρων,

Αλατιέρες και μηχανήματα αποχιονισμού βρίσκονται σε καίρια σημεία προκειμένου οι δρόμοι να παραμείνουν ανοιχτοί.

Σύμφωνα με την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, η κυκλοφορία διεξάγεται χωρίς δυσκολία στην Εγνατία Οδό και το μεγαλύτερο μέρος του εθνικού και επαρχιακού δικτύου.

Ειδικά ελαστικά ή αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται από το 18ο εως 28ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Καστοριάς – Φλώρινας μέσω Βιτσίου όπως και Φλώρινας -Καστοριάς από το 18ο έως το 30ο χιλιόμετρο, από το 32ο ως το 46ο της επαρχιακής οδού Καστοριάς- Ιωαννίνων μέσω Κοτύλης, στην Εθνική οδό Φλώρινας -Συνοριακού Σταθμού Κρυσταλλοπηγής μέσω Βίγλας και σε όλο το ορεινό οδικό δίκτυο του Δήμου Φλώρινας.

Κλειστά καταστήματα τη Δευτέρα σε βόρεια και βορειοανατολική Αττική

Λόγω της κακοκαιρίας Μπάρμπαρα, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων αποφάσισε να παραμείνουν κλειστά αύριο, Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, όλα τα εμπορικά καταστήματα στη βόρεια και βορειοανατολική Αττική -συμπεριλαμβανόμενων των βορείων προαστίων της Αθήνας.

Επίσης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξεδόθη, ειδικό καθεστώς λειτουργίας προβλέπεται για φαρμακεία, καταστήματα τροφίμων και supermarket, πρατήρια καυσίμων και καταστήματα πώλησης εργαλείων και αλυσίδων χιονιού για τα οχήματα.

Σύμφωνα, δε, με την Γενική Γραμματεία, στις ίδιες περιοχές θα απαγορεύεται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα η μεταφορά και η πώληση αγαθών μέσω υπηρεσιών delivery ή courier.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

“Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι, σε ολόκληρη τη βόρεια και βορειοανατολική Αττική, συμπεριλαμβανόμενων των βορείων προαστίων της Αθήνας, τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023, λόγω των ισχυρών χιονοπτώσεων που αναμένονται.

Αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση άμεσων και επειγουσών αναγκών του καταναλωτικού κοινού κατ’ εξαίρεση θα μπορούν να λειτουργούν μέχρι ώρα 18.00 της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου 2023: τα φαρμακεία, τα καταστήματα τροφίμων και supermarket, τα πρατήρια καυσίμων και τα καταστήματα πώλησης εργαλείων και αλυσίδων χιονιού για τα οχήματα.

Παράλληλα, απαγορεύεται από ώρα 18.00 της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου 2023 η μεταφορά και η πώληση αγαθών μέσω υπηρεσιών delivery ή courier, στις ίδιες περιοχές.

Παρακαλούνται οι πολίτες να προσέρχονται στα καταστήματα που θα παραμείνουν κατ’ εξαίρεση ανοικτά με ιδιαίτερη προσοχή και μόνο αν είναι απολύτως αναγκαίο”.

Κλειστά τα σχολεία στην Αττική τη Δευτέρα

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο, Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, και τα σχολεία σε όλη την Αττική λόγω της κακοκαιρίας Μπάρμπαρα.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής, κατόπιν έκτακτης σύσκεψης με τους Δημάρχους της Αττικής, κλειστά θα είναι τη Δευτέρα 6 Ιανουαρίου όλα τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Αττικής λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών.

Κλειστοί θα είναι και όλοι οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί Σταθμοί της Αττικής, κατόπιν ομόφωνης απόφαση των Δημάρχων των οποίων είναι αρμοδιότητα τους.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, σε όλες τις περιοχές της χώρας στις οποίες αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των σχολικών μονάδων μετά από αποφάσεις Δήμων ή Περιφερειών, θα πραγματοποιηθεί τηλεκπαίδευση.

Κλειστά σχολεία κατά την περσινή κακοκαιρία στην Αττική (φωτογραφία αρχείου) ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI

Θεοδωρικάκος: 1.000 αστυνομικοί και 200 οχήματα της ΕΛ.ΑΣ. σε επιφυλακή στην Αττική για την κακοκαιρία

Την ετοιμότητα της Ελληνικής Αστυνομίας για την αντιμετώπιση των έντονων καιρικών φαινομένων επεσήμανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Καλημέρα».

“1.000 αστυνομικοί και 200 οχήματα της ΕΛ.ΑΣ βρίσκονται σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την κακοκαιρία στην Αττική. Υπάρχουν 34 σημεία ελέγχου” τόνισε ο υπουργός και συμπλήρωσε: “Υπάρχει πλήρης συντονισμός με την Πολιτική Προστασία και την Περιφέρεια”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα