Καμπάνια Διεθνούς Αμνηστίας: “Χιλιάδες πρόσφυγες αποκλεισμένοι από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη”

Καμπάνια Διεθνούς Αμνηστίας: “Χιλιάδες πρόσφυγες αποκλεισμένοι από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη”
Πρόσφυγες AP

"Χιλιάδες αιτούντες άσυλο έχουν ουσιαστικά αποκλειστεί από την πρόσβαση στην περίθαλψη και τα φάρμακα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση σοβαρών, και συχνά χρόνιων, ασθενειών", τονίζει η Διεθνής Αμνηστία.

Καμπάνια για τη χόρηγηση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους αιτούντες άσυλο, τα ασυνόδευτα παιδιά και στα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα από γονείς υπό καθεστώς παράτυπης μετανάστευσης ξεκινάει η Διεθνής Αμνηστία, ζητώντας από τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση, να προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες.

Μετά την απόφαση για την απόσυρση της εγκυκλίου που ρύθμιζε τον ΑΜΚΑ για τους μη Έλληνες υπηκόους τον Ιούλιο του 2019, αναφέρει η ανακοίνωση της οργάνωσης, θεσπίστηκε νέος νόμος περί ασύλου το Νοέμβριο του 2019, ο οποίος εμπεριέχει μια εναλλακτική λύση για τους αιτούντες/ούσες άσυλο, τον «Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Προστασίας Αλλοδαπού» (ΠΑΑΥΠΑ). Ωστόσο, το εργαλείο αυτό δεν έχει ακόμα λειτουργήσει, τονίζει η Διεθνής Αμνηστία. 

Ως αποτέλεσμα, «χιλιάδες αιτούντες/ούσες άσυλο, συμπεριλαμβανομένων των σχεδόν 50.000 που έχουν φτάσει στην Ελλάδα από τον Ιούλιο του 2019, έχουν ουσιαστικά αποκλειστεί από την πρόσβαση στην περίθαλψη και τα φάρμακα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση σοβαρών, και συχνά χρόνιων, ασθενειών. Επιπλέον, χωρίς τον ΑΜΚΑ, οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να αντιμετωπίσουν δυσκολίες πρόσβασης σε άλλες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της αναζήτησης απασχόλησης και κοινωνικής βοήθειας», εξηγεί η οργάνωση. 

Η Διεθνής Αμνηστία, όπως σημειώνει, ζητά από τον κόσμο να στηρίξει την καμπάνια της.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version