Καρδίτσα: Τον έσωσαν από τους Ναζί και δεκαετίες μετά έστειλε 900 κιλά τρόφιμα και ιατροφαρμακευτικό υλικό

Καρδίτσα: Τον έσωσαν από τους Ναζί και δεκαετίες μετά έστειλε 900 κιλά τρόφιμα και ιατροφαρμακευτικό υλικό
Δωρεά τροφίμων και ιατροφαρμακευτικού υλικού στην Καρδίτσα eleftheria.gr

Ο Καρδιτσιώτης-Εβραίος Βίκτωρας Βενουζίου, προχώρησε σε μια πράξη αλτρουισμού, υψηλής συμβολικής αλλά και συναισθηματικής αξίας.

Σε μια πράξη μεγάλης αξίας, προχώρησε ο Καρδιτσιώτης Βίκτωρ Βενουζίου, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης στους κατοίκους του χωριού Μαστρογιάννη, οι πρόγονοι των οποίων τον έσωσαν μαζί με άλλους Εβραίους, από τους Ναζί κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής.

Ο κ. Βενουζίου δώρισε μεγάλη ποσότητα τροφίμων και υγειονομικού υλικού (περίπου 900 κιλά).

Σύφμωνα με την eleftheria.gr η παραλαβή των δεμάτων με τα τρόφιμα έγινε αρχικά στην Καρδίτσα από τη Δημοτική Αρχή με επικεφαλής τον δήμαρχο κ. Β. Τσιάκο και τον αντιδήμαρχο κ. Σπάνια, παρουσία του προέδρου του Αμαράντου κ Ι. Αλεξάκου καθώς και συγγενικών προσώπων του δωρητή. Στη συνέχεια τα τρόφιμα μεταφέρθηκαν στο Μαστρογιάννη όπου με ευθύνη του προέδρου διανεμήθηκαν στους κατοίκους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμβολική παραλαβή έγινε κατόπιν σχετικού αιτήματος του κ. Βενουζίου και αποδοχής της σχετικής δωρεάς από τη Δημοτική Αρχή.

Ποια είναι η ιστορία του

Ο Βίκτωρας Βενουζίου ήταν ένας από τους 82 Εβραίους που φιλοξενήθηκαν και διασώθηκαν στον Αμάραντο (Μαστρογιάννη τότε). Το 1943 στο Μαστρογιάννη έλαβε χώρα μια μοναδική στον κόσμο, σε μέγεθος πράξης αλληλεγγύης και ανθρωπισμού. Τριακόσιοι, φτωχοί άνθρωποι που με τα βίας εξασφάλιζαν τα προς το ζην, δεν δίστασαν στιγμή και φιλοξένησαν όλους τους Εβραίους που έφτασαν εκεί για να ξεφύγουν από τη μανία των Γερμανών, δείχνοντας ότι η αγάπη και η αλληλεγγύη για τον συνάνθρωπο μπορεί να φτάσει στα όρια της αυτοθυσίας.

Ο Βίκτωρ Βενουζίου διετέλεσε, από το 1982 έως το 2003, Γενικός Γραμματέας στη Διοίκηση της Ισραηλιτικής Κοινότητας Καβάλας υπό τον αείμνηστο πρόεδρο Σάμπυ Τσιμίνο και έπειτα Πρόεδρός της.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα