“Μπαλάκι” οι 400 μετανάστες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας – Το πλοίο αγκυροβόλησε στην Κω

“Μπαλάκι” οι 400 μετανάστες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας – Το πλοίο αγκυροβόλησε στην Κω
Το πλοίο με τους 400 μετανάστες ανοιχτά της Κρήτης Hellenic Coast Guard / AP IMAGES

Ταλαιπωρημένοι, χωρίς φαγητό και νερό, 400 μετανάστες έζησαν τον εφιάλτη στη θάλασσα περιμένοντας από Ελλάδα και Τουρκία να πάρουν αποφάσεις για τη διάσωσή τους.

Σε εξέλιξη είναι το “θρίλερ” με το φορτηγό πλοίο που μεταφέρει 400 μετανάστες, το οποίο εντοπίστηκε ανοιχτά της Κρήτης.

Το πλοίο, που φέρει τουρκική σημαία, βρέθηκε λόγω καιρού ανοιχτά της Καρπάθου το βράδυ της Παρασκευής (29/10), ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, κατευθύνεται πλέον προς την Κω.

Η Αθήνα έχει ήδη επικοινωνήσει με τις τουρκικές αρχές και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επίλυση του περιστατικού, ωστόσο, η Άγκυρα απάντησε αρνητικά στο να επιστρέψει στο λιμάνι της γειτονικής χώρας, από εκεί δηλαδή όπου ξεκίνησε, το πλοίο με τους 400 μετανάστες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Open οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με την τουρκική βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η Ελλάδα ζητά επίμονα από την Τουρκία να πάρει πίσω το φορτηγό πλοίο με τους μετανάστες. Η πρώτη απάντηση της Τουρκίας ήταν πως το πλοίο θα πρέπει να πάει στο κοντινότερο και ασφαλέστερο λιμάνι και αυτό, όπως απάντησαν χαρακτηριστικά, είναι στην ελληνική επικράτεια.

Οπως ενημέρωσε το aegeanboatreport.com το πλοίο αγκυροβόλησε βορειανατολικά της Καρδάμαινας στην Κω.


Οπως τονίζεται πάντως δεν έχει δοθεί ακόμη ούτε φαγητό ούτε καν ιατρική περίθαλψη.

Προβληματισμό προκαλεί το πώς κατάφερε το φορτηγό πλοίο να αποπλεύσει από λιμάνι της Τουρκίας και αν έγινε κάτω από τη μύτη της Τουρκίας ή με τη βοήθειά της. Το συγκεκριμένο πλοίο είχε να δώσει στίγμα πάνω από μία δεκαετία.

Παράλληλα, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο η Τουρκία να θέλει να δοκιμάσει με αυτό τον τρόπο τα αντανακλαστικά της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο μεταναστευτικό.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα χθες, πραγματοποιήθηκε ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης, όταν το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ενημερώθηκε για την ύπαρξη φορτηγού πλοίου με σημαία Τουρκίας, στην ως άνω θαλάσσια περιοχή με επιβαίνοντες περί τα 400 άτομα τα οποία κατά δήλωσή τους απέπλευσαν από την Τουρκία.


Χωρίς νερό και φαγητό οι 400 μετανάστες

Οι 400 μετανάστες που πλέουν προς την Κω, μετά από δύο 24ωρα αναμονής, έζησαν τον εφιάλτη πάνω στο φορτηγό πλοίο που τους μεταφέρει, έως ότου η ελληνική και τουρκική πλευρά πάρουν αποφάσεις για την “τύχη τους”.

Σύμφωνα με καταγγελία του “Aegean Boat Report”, οι επιβαίνοντες, που βρίσκονται στο σκάφος εδώ τέσσερις ημέρες, είναι χωρίς φαγητό, νερό και ιατρική περίθαλψη, ενώ χθες σημειώθηκε και ένα λιποθυμικό επεισόδιο.


Η οργάνωση κατήγγειλε, επίσης, ότι ενώ υπήρχαν αναφορές για το περιστατικό από νωρίς την Πέμπτη, οι αρχές δεν επιβεβαίωναν το περιστατικό, αυξάνοντας την ανησυχία για τον ενδεχόμενο να είναι σε εξέλιξη ακόμη μία περίπτωση επαναπροώθησης ανθρώπων προς την Τουρκία.

Ακόμη, καταγγέλλεται η καθυστέρηση της ελληνικής πλευράς καθώς και η απουσία σχεδίου της Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς όπως αναφέρει η οργάνωση: “Η Ελληνική Ακτοφυλακή ρυμουλκούσε το πλοίο πέρα δώθε ανατολικά του νησιού για 24 ώρες, φαινομενικά χωρίς κανένα σχέδιο για το πού θα μεταφέρει αυτούς τους ανθρώπους”.

Πλακιωτάκης: Η Τουρκία αρνείται να συμμορφωθεί

Σε δηλώσεις του για το θέμα των 400 περίπου αλλοδαπών που επιβαίνουν σε πλοίο με τουρκική σημαία προχώρησε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης.

«H Τουρκία για μία ακόμα φορά αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην ΕΕ.Δεν δέχτηκε την επιστροφή πλοίου τουρκικής σημαίας που απέπλευσε από τουρκικό λιμάνι, προφανώς και σε γνώση της τουρκικής ακτοφυλακής και συνεχίζει να αδιαφορεί για την ανθρώπινη ζωή. Η Ελλάδα αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι σέβεται απόλυτα το διεθνές δίκαιο και ότι η προστασία των θαλασσίων συνόρων συνδυάζεται με την προστασία της ανθρώπινης ζωής».

ΣΥΡΙΖΑ: “Η κυβέρνηση θέτει σε κίνδυνο τη ζωή 400 ανθρώπων που κινδυνεύουν”

Με κοινή δήλωσή τους οι Τομεάρχες Εξωτερικής Πολιτικής, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Μετανάστευσης Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν εφαρμόζει τις διεθνείς συμβάσεις για την προστασία της ζωής στη θάλασσα, ενώ καλούν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να επαναφέρει τη χώρα στην υπεράσπιση της διεθνούς νομιμότητας σχετικά με το μεταναστευτικό.

“Η απώθηση ανθρώπων που βρίσκονται στη θάλασσα σε ένα ακυβέρνητο πλοίο και αιτούνται συνδρομή διάσωσης είναι απαράδεκτη και απάνθρωπη πρακτική για ένα κράτος δικαίου, όπως η χώρα μας, που δεσμεύεται από τις διεθνείς συμβάσεις για την προστασία της ζωής στη θάλασσα, ενώ αποτελεί και εθνική παραχώρηση όσον αφορά την έρευνα και διάσωση σε περιοχή αρμοδιότητάς μας. Ειδικά η Ελλάδα, που καταγγέλλει την Τουρκία για τη μη εφαρμογή διεθνών συμβάσεων, δεν μπορεί να τις εφαρμόζει κατά το δοκούν και να θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές- αφήνοντας 400 ανθρώπους μεσοπέλαγα- επικαλούμενη το γεγονός ότι η γείτονας δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της. Οι πρακτικές αυτές αποδοκιμάστηκαν διεθνώς όταν προσπάθησε η κυβέρνηση Σαλβίνι να τις εφαρμόσει.

Σύμφωνα με τις Διεθνείς Συμβάσεις η χώρα είναι υποχρεωμένη να μεταφέρει το σκάφος σε ασφαλές λιμάνι και να φροντίσει για την σίτιση και την περίθαλψη των επιβατών. Παράλληλα, η Ελλάδα πρέπει να απαιτήσει ευρωπαϊκή συνδρομή για μετεγκαταστάσεις σε άλλα κράτη μέλη και ακόμα πιο αυστηρές πιέσεις στην Τουρκία για τήρηση των υποχρεώσεών της τόσο ως προς την πάταξη δικτύων διακινητών όσο και ως προς το ζήτημα των επιστροφών.

Η Ελλάδα πρέπει να πάψει να επωμίζεται το βάρος νομικά και ηθικά απαράδεκτων πρακτικών για να καθησυχάζει την υπόλοιπη ΕΕ ότι αποτελεί “ευρωπαϊκή ασπίδα”, καθιστώντας ένα ευρωτουρκικό και ευρωπαϊκό θέμα, ελληνοτουρκικό.

Περιμένουμε από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος μόλις χθες δήλωνε ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την εργαλειοποίηση απελπισμένων ανθρώπων για πολιτικούς σκοπούς, να κάνει το αυτονόητο, να επαναφέρει τη χώρα στην υπεράσπιση της διεθνούς νομιμότητας”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα