Καταδίκη για βιασμό ασυνόδευτου ανηλίκου - Το θύμα είχε τεθεί υπό κράτηση χωρίς ιατρική φροντίδα

Καταδίκη για βιασμό ασυνόδευτου ανηλίκου - Το θύμα είχε τεθεί υπό κράτηση χωρίς ιατρική φροντίδα

Σύμφωνα με την ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων ο ασυνόδευτος ανήλικος - θύμα βιασμού, λίγο μετά την καταγγελία του στις αστυνομικές αρχές ότι κακοποιήθηκε, εντοπίστηκε "υπό απαράδεκτες συνθήκες, σε χώρο κράτησης".

Τα τεράστια ελλείμματα που υπάρχουν στο χώρο της παιδικής προστασίας αναδεικνύονται, σύμφωνα με την ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, μετά τη υπόθεση βιασμού ανήλικου πρόσφυγα και την καταδικαστική απόφαση δικαστηρίου για πολυετή κάθειρξη του δράστη.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζει η οργάνωση, μετά από πολύ λίγες ημέρες που ο ανήλικος κατήγγειλε το περιστατικό κακοποίησής του στις αστυνομικές αρχές, ο ίδιος, εντοπίστηκε «υπό απαράδεκτες συνθήκες, σε χώρο κράτησης».

ADVERTISING

«Αντί ο ασυνόδευτος ανήλικος - θύμα βιασμού, ως ιδιαίτερα ευάλωτη περίπτωση, να υποβληθεί σε διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησης και οι αρμόδιες αρχές να μεριμνήσουν για την παροχή ιδιαίτερης φροντίδας, με τη διενέργεια του απαιτούμενου ιατρικού ελέγχου, της παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, της παραπομπής του στον αρμόδιο φορέα κοινωνικής στήριξης ή προστασίας και να μεταφερθεί σε εξειδικευμένες υπηρεσίες για την απαραίτητη υποστήριξη και θεραπεία των τραυμάτων του, το ανήλικο θύμα βιασμού συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση», σημειώνει η ίδια οργάνωση.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι ο ανήλικος, «χωρίς να έχει δεχθεί καμία ιατρική φροντίδα και χωρίς να έχει οδηγηθεί, ως όφειλε, σε κατάλληλο νοσηλευτικό ίδρυμα προκειμένου να διενεργηθούν οι απαιτούμενες ιατρικές εξετάσεις και να νοσηλευθεί σύμφωνα με τις οδηγίες του αρμόδιου δημόσιου φορέα σε περιπτώσεις βιασμού, ένα ανήλικο θύμα βιασμού τοποθετήθηκε σε ένα χώρο κράτησης αμέσως μετά από ένα φριχτό για το ίδιο συμβάν. Για τον ασυνόδευτο αυτό ανήλικο δεν ορίστηκε, όπως προβλέπεται, επίτροπος προκειμένου να τον συνδράμει στις αυξημένες ανάγκες του».

Τέλος, η ΑΡΣΙΣ σημειώνει ότι «το γεγονός αυτό υπογραμμίζει τα τεράστια ελλείμματα που υπάρχουν στο χώρο της παιδικής προστασίας. Ελλείμματα που δυστυχώς επιτείνονται από τις πρακτικές των οργάνων της Πολιτείας και αποδεικνύουν τουλάχιστον έλλειψη ενδιαφέροντος, τήρησης υποχρεώσεων και καθήκοντος στην εφαρμογή των διατάξεων που ρυθμίζουν την παροχή ιδιαίτερης μέριμνας σε εξαιρετικά σοβαρές περιπτώσεις, πλημμέλειες και παραβίαση των οριζόμενων ουσιαστικών και διαδικαστικών εγγυήσεων για παιδιά - θύματα βιασμού.

» Την ίδια στιγμή, από την υπόθεση αυτή, προκύπτει η μεγάλη αναγκαιότητα της παρουσίας των φορέων και των επαγγελματιών στο χώρο της παιδικής προστασίας, να συνδράμουν στην καταγγελία και να έχουν ενεργή συμμετοχή, να διεκδικούν δικαιοσύνη για τα θύματα, την εφαρμογή του νομικού και θεσμικού πλαισίου, και υπηρεσίες ποιοτικές και ανάλογες των αναγκών και απαιτήσεων των περιπτώσεων κακοποίησης και βιασμού».

SHARE:

24Media Network