Καθηγητής ΜΙΤ: Πόσο διαρκεί η ανοσία στον κορονοϊό από το εμβόλιο

Καθηγητής ΜΙΤ: Πόσο διαρκεί η ανοσία στον κορονοϊό από το εμβόλιο
Εμβόλιο για τον κορονοϊό AP

Πολύ θετικά είναι τα νέα από τον τομέα των εμβολίων τόνισε ο καθηγητής του ΜΙΤ, Μανώλης Κέλλης, ενώ τόνισε ότι τα μέτρα πρέπει να τηρούνται για πολύ καιρό ακόμη.

Για τα εμβόλια μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής του ΜΙΤ Μανώλης Κέλλης. Όπως είπε ο κ. Κέλλης υπάρχουν πολύ θετικά νέα από τον τομέα των εμβολίων.

Επισημαίνει, ωστόσο, ότι τα μέτρα θα πρέπει να τηρούνται για πολύ καιρό, ακόμα και μετά τη διάθεση των εμβολίων στο κοινό.

Αναλυτικα, ο κ. Κέλλης τόνισε ότι ”υπάρχουν 2 εμβόλια που δουλεύουν με πολύ καλό τρόπο. Μειώνουν το ρίσκο κατά 20 φορές. Αν είχατε ρίσκο 1%, τώρα έχετε ρίσκο 0,05%. Είναι κάτι που δεν έχουμε δει για πολλά εμβόλια. Εμβόλια με 40% και 60% αποτελεσματικότητα είναι επιτυχία.

Εδώ μιλάμε για 95% αποτελεσματικότητα που είναι επιτυχία”.

Επιπλέον, στάθηκε στην ασφάλεια των εμβολίων λέγοντας χαρακτηριστικά: ”Όποιο πρόβλημα υπήρξε για έναν ασθενή, σε άλλο εμβόλιο, είχαν σταματήσει όλη τη μελέτη. Είναι κάτι που είναι πολύ κρίσιμο. Οι αμερικανικές αρχές έχουν πολύ υψηλά στάνταρ γι’ αυτό και περιμέναμε τόσους μήνες. Το εμβόλιο ήταν έτοιμο από τον Μάρτιο, αλλά περάσαμε μήνες κάνοντας τεστ και μετά τεστ και ξανά τεστ”.

Τέλος, αναφέρθηκε και στην ανοσία που μπορεί να έχει κάποιος από το εμβόλιο, καθώς ”υπάρχουν πολλοί τρόποι νε μετρήσει κανείς την ανοσία. Πχ τα αντισώματα, τα οποία τοπ ανοσοποιητικό μας τα χρησιμοποιεί για τους πρώτους 2 μήνες. Αυτά κυκλοφορούν στο αίμα μας.

Αν δεν ξαναεμφανιστεί ο κορονοϊός τα αντισώματα μειώνονται και φεύγουν. Αλλά τα κύτταρα έχουν μνήμη και έχουν παραμείνει και παραμένουν για πολύ περισσότερους μήνες ή και για χρόνια. Η ανοσία από τα αντισώματα και μόνο μας δίνει μια ψευδαίσθηση, αλλά οι άνθρωποι που έχουν περάσει τον κορονοϊό έχουν και 6 μήνες μετά μια ανοσοποιητική αντίδραση που δείχνει ότι το ανοσοποιητικό μας θυμάται αυτόν τον κορωνοϊό για πολλούς μήνες μετά”.






ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα