Κορονοϊός: 13 νέα κρούσματα στην Ελλάδα – Το “αντίο” Τσιόδρα στον Κρεμαστινό

Κορονοϊός: 13 νέα κρούσματα στην Ελλάδα – Το “αντίο” Τσιόδρα στον Κρεμαστινό
Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας Eurokinissi

Αύξηση κρουσμάτων του κορονοϊού κατά 13 στην Ελλάδα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, το απόγευμα της Παρασκευής. Συνολικά έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 2691 κρούσματα και 150 θάνατοι.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής 13 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τα 2691.

O κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε επίσης ότι το τελευταίο 24ωρο έχουν καταγραφεί δύο νέοι θάνατοι, οι οποίοι το βράδυ έγιναν τρεις. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών στην Ελλάδα έφτασε τους 151. Οι 40 ήταν γυναίκες, το 26,7%, και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη. Το 93,3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
 

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 32 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 67 έτη. Οι δηλαδή 9 το 28% είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 97% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι, 70 ετών και άνω.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 85 ασθενείς, έχουν εξέλθει των ΜΕΘ.

Ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Δημήτρη Κρεμαστινό, ο οποίος έφυγε από τη ζωή μετά από γενναία μάχη με τον κορονοϊό και ήταν μεταξύ των θυμάτων το τελευταίο 24ωρο. Ο κ. Τσιόδρας εξέφρασε τα συλλυπητήρια της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και ανέφερε για τον εκλιπόντα ότι ήταν “ένας διαπρεπής επιστήμονας, ένας ακούραστος δάσκαλος, ένας αξιοπρεπής πολιτικός, που άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ως Υπουργός Υγείας αναβαθμίζοντας τις κινητές μονάδες και ενισχύοντας την επιχειρησιακή ετοιμότητα του ΕΚΑΒ ως προς τις αεροδιακομηδές”.

Από το σύνολο των κρουσμάτων, το 55,5% αφορά άνδρες. Από αυτά τα 603 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.349 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Έχουν ως σήμερα συνολικά ελεγχθεί 94.291 κλινικά δείγματα.

Ειδική αναφορά έκανε επίσης ο κ. Τσιόδρας σχετικά με τα αντισώματα και μάλιστα αναφέρθηκε σε μία σημαντική μελέτη που έγινε σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης όπου διαπιστώθηκε από έλεγχο σε ασθενείς που προσβλήθηκαν από τον ιό, ότι 21 μέρες μετά το 92% είχε αντισώματα.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στους εμβολιασμούς για φυματίωση και ιλαρά καθώς σε χώρες όπου υπάρχει υψηλή εμβολιαστική κάλυψη διαπιστώνεται από επιδημιολογικά στοιχεία ότι υπάρχει χαμηλότερος αριθμός θανάτων. Όπως είπε τα δεδομένα είναι κατά βάση επιδημιολογικά και ότι ακόμη αναμένονται τα αποτελέσματα μελετών για το συσχετισμό της ανοσίας για τις συγκεκριμένες ασθένειες με τη σοβαρότητα της προσβολής από κορονοϊό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα