Κορονοϊός: Ανησυχία για την διασπορά στις φυλακές

Κορονοϊός: Ανησυχία για την διασπορά στις φυλακές
Φυλακές Διαβατών Eurokinissi

Ανησυχία εκφράζουν φορείς για τον θάνατο δύο κρατουμένων στα Διαβατά και τον αυξανόμενο εντοπισμό κρουσμάτων σε σωφρονιστικά καταστημάτα

Αίτημα για την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας με σκοπό την άμεση αποσυμφόρηση των φυλακών κατέθεσε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, καθώς, όπως αναφέρει, είναι το μόνο μέτρο που μπορεί να αποτρέψει αποτελεσματικά την διάδοση του κορονοϊού μεταξύ των κρατουμένων.

Ο ΔΣΘ, εκφράζει την ανησυχία του για την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, με αφορμή τον θάνατο δύο κρατουμένων στις Φυλακές Διαβατών, από Covid-19 και τονίζει πως το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των φυλακών, δημιουργεί απειλητικές συνθήκες για την ζωή των κρατουμένων.

Αναλυτικά το ψήφισμα του ΔΣΑ

“Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης εκφράζει τη βαθιά ανησυχία του για την ολοένα αυξανόμενη εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοιού (covid -19) στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, εξέλιξη που ήδη είχε ως τραγική συνέπεια τον θάνατο δύο κρατουμένων των Φυλακών Διαβατών Θεσσαλονίκης. Οι δομές φιλοξενίας κρατουμένων αποτελούν, σύμφωνα και με τον Ε.Ο.Δ.Υ., χώρους με υψηλό κίνδυνο μετάδοσης και διασποράς της λοίμωξης Covid -19, στις οποίες δυστυχώς και λόγω του υπερπληθυσμού τους, δεν μπορεί σήμερα να τηρηθεί η εφαρμογή του μέτρου της φυσικής αποστασιοποίησης, το οποίο αποτελεί το πρωταρχικό και αναγκαίο μέτρο για την αποφυγή μετάδοσης του ιού. Το γνωστό σε όλους τους αρμοδίους φορείς και χρόνιο πρόβλημα του υπερπληθυσμού των φυλακών, στην παρούσα συγκυρία δημιουργεί απειλητικές συνθήκες όχι απλώς για το επίπεδο διαβίωσης, αλλά για την ίδια τη ζωή των κρατουμένων, που αδυνατούν να προφυλαχθούν αποτελεσματικά από τη διασπορά της νόσου.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ως θεματοφύλακας των κοινωνικών δικαιωμάτων, επισημαίνει ότι η διασφάλιση της υγείας αλλά και της ίδιας της ζωής των κρατουμένων και των σωφρονιστικών υπαλλήλων αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση της πολιτείας, η οποία πρέπει κατεπειγόντως να λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την πιστή τήρηση και εφαρμογή των οδηγιών του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας αναφορικά με τους χώρους κράτησης. Προς τούτο, παράλληλα με τα ανωτέρω, ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης υποβάλλει αίτημα στο αρμόδιο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας με σκοπό την άμεση αποσυμφόρηση των φυλακών της χώρας, καθόσον είναι το μοναδικό μέτρο που μπορεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και αποτελεσματικά να αποτρέψει τη διάδοση της νόσου εντός των καταστημάτων κράτησης, ταυτόχρονα βέβαια με την εφαρμογή του προβλεπόμενου υγειονομικού πρωτοκόλλου που έχει εκδώσει ο Ε.Ο.Δ.Υ.”

Ανακοίνωση της Εναλλακτικής Παρέμβασης-Δικηγορική Ανατροπή

Για στρατηγικη εφησυχασμού από πλευράς υπουργείου ΠΡΟ.ΠΟ., η οποία θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές κάνει λόγο η ΕΠΔΑ σε σχετική της ανακοίνωση, με την οποία παρουσιάζει τον αριθμό των κρουσμάτων ανά σωφρονιστικό κατάστημα.

Όπως αναφέρεται, η είδηση για τους θανάτους των κρατουμένων δεν αναρτήθηκε ποτέ στην ιστοσελίδα του υπουργείου, για το οποίο, όπως λένε, είναι πιο σημαντικά τα γραμμάρια κάνναβης που εντοπίστηκαν στις φυλακές, από τις ζωές δύο κρατουμένων.

Δύο νεκροί κρατούμενοι από COVID-19 στις φυλακές Διαβατών στη Θεσσαλονίκη και 108 θετικά κρούσματα. Η φυλακή έχει πληρότητα 140%, δηλαδή 506 κρατούμενους ενώ θα έπρεπε να έχει 358! Η είδηση για τους δύο νεκρούς δεν αναρτήθηκε ποτέ στον ιστότοπο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, καθώς προτιμήθηκαν οι έφοδοι σε φυλακές με ευρήματα μικροποσότητες ναρκωτικών ουσιών. Η ενημέρωση του Υφυπουργού Οικονόμου στη διάρκεια κοινοβουλευτικού ελέγχου στις 13/11 με αναφερόμενα 208 κρούσματα στις φυλακές δεν αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Υπουργείου. Από τότε, δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση για την εξέλιξη των ύποπτων κρουσμάτων σε κρατούμενους στις φυλακές Τρικάλων, Λάρισας, Βόλου, Άμφισσας και Δομοκού. Η διασπορά του ιού εξαπλώνεται με βεβαιωμένα κρούσματα σε κρατούμενους των φυλακών Γρεβενών, Νιγρίτας, Κέρκυρας, κλπ. Πολλά τα βεβαιωμένα κρούσματα σωφρονιστικών υπαλλήλων, που καταγγέλλουν ότι ο ιός έχει ήδη μπει σε πάνω από τα μισά σωφρονιστικά ιδρύματα. Η στρατηγική εφησυχασμού από το Υπουργείο διακινδυνεύει κι άλλες ανθρώπινες ζωές.

Η διασπορά του κορονοϊού στις φυλακές βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και η κυβέρνηση την παρακολουθεί με εγκληματική αδράνεια. Τη στιγμή που υπάρχουν ήδη δύο νεκροί, η τελευταία επίσημη ενημέρωση για κρούσματα στις φυλακές που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο του Υπουργείου ΠΡΟΠΟ είναι τα από 8/11/2020 και 9/11/2020 δελτία τύπου της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής. Φαίνεται πως για το Υπουργείο είναι πιο σημαντικά τα γραμμάρια κάνναβης που βρέθηκαν σε εφόδους σε φυλακές, από τις δύο ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν σε καθεστώς κράτησης για τις οποίες δεν υπήρξε καμία σχετική ανάρτηση.

Μέχρις στιγμής:

α. Στις φυλακές Διαβατών, έχουν υπάρξει δύο νεκροί, ένας 69χρονος στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου και ένας 81χρονος στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο (πηγή: εφημερίδα Έθνος, 20/11/2020). Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα ο ΕΟΔΥ έχει εντοπίσει 108 θετικά κρούσματα. Η φυλακή έχει πληρότητα 140%, δηλαδή 506 κρατούμενους ενώ θα έπρεπε να έχει 358!

β. Στις φυλακές Γρεβενών, ο ΕΟΔΥ πραγματοποίησε την Παρασκευή 13/11 rapid test σε σωφρονιστικούς και επιλεκτικά σε κρατούμενους. Σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών μέσων, βρέθηκαν 5 θετικά κρούσματα (1 σωφρονιστικός και 4 κρατούμενοι). Σύμφωνα όμως με τους κρατούμενους, όπως αναφέρει η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων (tokeli.gr), τα κρούσματα είναι περισσότερα.

γ. Στις φυλακές Νιγρίτας, σε rapid tests που έγιναν στις 18/11 (πηγή: Σερραϊκά Νέα), εντοπίστηκαν 6 θετικά κρούσματα (όλοι κρατούμενοι) στα συνολικά 139 τεστ που πραγματοποιήθηκαν σε 111 κρατούμενους και 28 εσωτερικούς σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

δ. Στις φυλακές Κέρκυρας, έχουν βρεθεί 10 θετικα κρούσματα (όλοι κρατούμενοι), όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της ΕΡΤ (28/10/2020).

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη στο πλαίσιο της ενημέρωσης της εθνικής αντιπροσωπείας κατέθεσε στα Πρακτικά τα στοιχεία από την «Αναφορά για τον κορονοϊό της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής» με ημερομηνία 12/11/2020 όπου αναφέρει: 15 ύποπτα και 23 βεβαιωμένα κρούσματα σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Και 69 ύποπτα και 101 βεβαιωμένα κρούσματα σε κρατουμένους. Σύνολο 84 ύποπτα και 124 βεβαιωμένα κρούσματα.

Στην αναφορά αυτή, σημειώνεται ότι «τα περιστατικά αυτά δεν παρουσιάζουν ανησυχητικά συμπτώματα. Οι κρατούμενοι βρίσκονται σε καραντίνα στα καταστήματα κράτησης εκτός δύο της Θεσσαλονίκης που νοσηλεύονται χωρίς σοβαρά συμπτώματα». Λίγες μέρες μετά, δύο κρατούμενοι έχασαν τη ζωή τους… Σε δηλώσεις της στις 9/11, η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σ. Νικολάου δήλωνε: «Σκεφτείτε 34 καταστήματα κράτησης σε όλη την επικράτεια με 11.500 κρατούμενους και 5.000 προσωπικό, αυτή τη στιγμή έχουμε σύνολο κρατουμένων και προσωπικού μόλις 84 άτομα (θετικά στον κορονοϊό)». Είναι καθαρό ότι η στρατηγική του εφησυχασμού κοστίζει ζωές.

Ως Εναλλακτική Παρέμβαση επισημαίνουμε ότι η παρούσα διασπορά του ιού λαμβάνει χώρα μετά από δυο απανωτά lock-down τα οποία έχουν υποστεί οι κρατούμενοι, για χρονικό διάστημα πολύ μεγαλύτερο από ο,τι συνέβη στην υπόλοιπη κοινωνία, με συνέπεια την αναστολή αδειών, επισκεπτηρίων και κάθε λογής θετικών δραστηριοτήτων στις φυλακές.

Είναι προφανές ότι μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης δεν μπορούν στα σοβαρά να εφαρμοστούν σε χώρους που είναι συνωστισμένοι και που η πληρότητά τους φτάνει σε ποσοστά μέχρι και 250% πάνω απο το κανονικό, σύμφωνα με στοιχεία που δίνει το ίδιο το Υπουργείο (σύνολο κρατουμένων 11.468 για προϋπολογισμένη χωρητικότητα 10.175 ανθρώπων).

Για τον λόγο αυτό επαναφέρουμε την αναγκαιότητα νομοθέτησης διατάξεων αποσυμφόρησης των σωφρονιστικών ιδρυμάτων (αίτημα που έχει εκφράσει και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών), που αν και η κυβέρνηση έχει “στο συρτάρι” αρνείται να νομοθετήσει, υπακούοντας σε ιδεοληπτικές εμμονές “νόμου και τάξης” που φυσικά καμία σχέση δεν έχουν με την απολύτως απαραίτητη αντιμετώπιση της πανδημίας.Όπως φαίνεται, για τους κυβερνώντες, στην υπαίθρια συγκέντρωση του Πολυτεχνείου με μάσκες και αποστάσεις κολλάει, ενώ στα κελιά των 6-7 τετραγωνικών μέτρων με τους 2 και 3 κρατουμένους δεν κολλάει…

Η ευθύνη για τις ζωές των κρατουμένων ανήκει απολύτως στους επιτελείς του Υπουργείου και της κυβέρνησης και να είναι σίγουροι ότι θα αναζητηθεί πολιτικά και ποινικά”.

 

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα