Κορονοϊός: Αυξάνεται ανά την Ελλάδα η διασπορά των κρουσμάτων από πτήσεις

Κορονοϊός: Αυξάνεται ανά την Ελλάδα η διασπορά των κρουσμάτων από πτήσεις
Στιγμιότυπα από τις αφίξεις στο αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος" Eurokinissi

Μικρός αλλά διασκορπισμένος σε διάφορες περιοχές, είναι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που εντοπίζονται στη χώρα μας.

Νέα κρούσματα κορονοϊού διαπιστώνονται σε διάφορες περιοχές της χώρας καθημερινά, γεγονός το οποίο συνδέεται με τις εισερχόμενες πτήσεις. Μάλιστα το τελευταίο 4ήμερο επιβεβαιώθηκαν 103 νέα κρούσματα τα περισσότερα από τα οποία ‘tan εισαγόμενα και πολλά από αυτά εισήλθαν μέσω πτήσεων. Τα δε κρούσματα αυτά φαίνεται να προσγειώθηκαν σε διάφορα γεωγραφικά σημεία.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία της επίσημης ιστοσελίδας για τον Covid-19 της Ελληνικής Κυβέρνησης φαίνεται ότι τα νέα κρούσματα στην Αττική αυξήθηκαν κατά 17 τα περισσότερα από τα οποία αφορούν σε πτήσεις. Επίσης βλέπουμε αύξηση κρουσμάτων κατά 8 σε νησιά του Αιγαίου, 6 σε νησιά του Ιονίου και 3 στην Κρήτη, δηλαδή σε κατ΄εξοχήν τουριστικούς προορισμούς.

Οι υγειονομικές αρχές επιδιώκουν να ελέγξουν την κατάσταση με τη διεξαγωγή πολλών τεστ και μάλιστα είναι χιλιάδες αυτά που έχουν γίνει. Αποτελέσματα έχουν βγει για τα περίπου 10.000 εξ αυτών το τελευταίο τριήμερο.

Σύμφωνα με τη χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ, από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 349.084 κλινικά δείγματα – 23633 περισσότερα έναντι 4 ημερών πριν- εκ των οποίων τα 5750 (1.6%) ήταν θετικά στον κορονοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).Από το ανωτέρω σύνολο δειγμάτων, τα 37041 (10,6%) αφορούν δειγματοληψίες σε εισερχόμενες αεροπορικές πτήσεις (από τις 12 Ιουνίου). Εξ’αυτών τα 66 (0.2%) ήταν θετικά στον κορονοϊό.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την 1η Ιουλίου έχουν ληφθεί περί τα 20.000 και πλέον δείγματα από επιβάτες αεροπλάνων. Από αυτά όμως έχουμε αποτελέσματα για ένα ποσοστό κάτω του 50%. Το δε προηγούμενο 4ήμερο τα αποτελέσματα αφορούσαν σε περίπου 10.000 τεστ.

Πέρα από τις πτήσεις εισαγόμενα κρούσματα έχουμε και από τον Προμαχώνα. Μάλιστα μεγάλη ανησυχία υπάρχει λόγω των τουριστών από τη Σερβία με την οποία πλέον η Ελλάδα έκλεισε τα σύνορά της. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση με ζευγάρι Σέρβων που ταξίδεψαν από τη βαλκανική χώρα στην Ελλάδα, με γκρουπ 20 ατόμων στις 4 Ιουλίου και κατέλυσαν σε ξενοδοχείο της Αιδηψού.

Το ζευγάρι σύμφωνα με το lamiareport.gr βρέθηκε θετικό στον ιό με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί έντονη ανησυχία στη περιοχή της Β. Εύβοιας.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού που ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης είναι 27, εκ των οποίων τα 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας.

Συνολικά 17 είναι τα εισαγόμενα καθώς πέρα από τα 14 υπήρξαν και άλλα 3 που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο σε εργαστήριο. Ακόμη 3 κρούσματα εντοπίστηκαν στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης, 4 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής, 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Λαρίσης, 1 στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς και 1 στην περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3589 (ημερήσια μεταβολή +0.8%), εκ των οποίων 54.7% άνδρες.

Καταγράφεται επίσης ένα θάνατος ασθενούς με COVID-19, ο οποίος επιβεβαιώθηκε χθες το απόγευμα, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 193 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 10 (60.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 59 ετών. 4 (40.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 90.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 121 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Από το σύνολο των 3589 κρουσμάτων, 868 (24.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1941 (54.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα