Κορονοϊός: Έλεγχοι και πρόστιμα από την ΕΛ.ΑΣ. για τον συγχρωτισμό σε πλατείες

Κορονοϊός: Έλεγχοι και πρόστιμα από την ΕΛ.ΑΣ. για τον συγχρωτισμό σε πλατείες
Έλεγχοι και πρόστιμα από την αστυνομία MotionTeam

Το ηχητικό μήνυμα που θα ακούγεται από τα περιπολικά είναι περίπου το ακόλουθο: «Δεν επιτρέπονται οι συναθροίσεις άνω των 9 ατόμων, σε πλατείες, πάρκα και λοιπούς εξωτερικούς χώρους. Για την παράβαση προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ. Η απαγόρευση ισχύει έως και την Κυριακή 4 Οκτωβρίου. Ας κάνουμε όλοι υπομονή. Ακολουθείστε τις οδηγίες για να προστατεύσουμε την δημόσια υγεία».

Εικόνες που θα θυμίζουν λίγο έως πολύ όσα είχαν προηγηθεί τους προηγούμενους μήνες από το καλοκαίρι εξαιτίας του «lockdown» θα επιστρέψουν αναγκαστικά από σήμερα το βράδυ και για τις επόμενες 15 ημέρες που είναι ο ύστατος σχεδιασμός της Πολιτείας, για να αποφύγει τις συνέπειες ενός νέου «lockdown» και να κερδηθεί το στοίχημα έναντι της καλπάζουσας αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού.

Για πολλοστή φορά οι πολίτες καλούνται να δείξουν ωριμότητα και να κατανοήσουν ότι αυτό που διακυβεύεται είναι η δημόσια υγεία αλλά και η εύθραυστη οικονομία της χώρας, όπου οι συνέπειες ενός νέου «lockdown» ακόμα και αν είναι απαραίτητο κάποια στιγμή να γίνει, θα είναι καταστροφικές και άρα όλοι πρέπει να προσπαθούμε να το αποφύγουμε.

Έτσι λοιπόν ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. για την Αττική ειδικά που βρίσκεται στα «κόκκινα» είναι να επανέλθουν οι συχνές διελεύσεις περιπολικών με ηχητικά μηνύματα από πλατείες και δημόσιους χώρους που συγκεντρώνεται κυρίως νεολαία, έξω από μπαράκια κλπ., σε σημεία χαρτογραφημένα και από την προηγούμενη εμπειρία, σε διάφορους δήμους της Αττικής και όταν τα ηχητικά μηνύματα δεν θα τυγχάνουν αποδοχής θα ακολουθούν οι συστάσεις.

Το ηχητικό μήνυμα που θα ακούγεται από τα περιπολικά είναι περίπου το ακόλουθο: «Δεν επιτρέπονται οι συναθροίσεις άνω των 9 ατόμων, σε πλατείες, πάρκα και λοιπούς εξωτερικούς χώρους. Για την παράβαση προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ. Η απαγόρευση ισχύει έως και την Κυριακή 4 Οκτωβρίου. Ας κάνουμε όλοι υπομονή. Ακολουθείστε τις οδηγίες για να προστατεύσουμετην δημόσια υγεία».

Για άλλη μία φορά, υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. υπενθυμίζουν ότι η Αστυνομία, δεν έχει σκοπό να σταθεί απέναντι σε πολίτες και να λειτουργήσει τιμωρητικά, αλλά να εξηγήσει πόσο κρίσιμες πραγματικά είναι οι στιγμές και να προσπαθήσει να συμμορφώσει. Άλλωστε και στην Αστυνομία προφανώς αναγνωρίζουν ότι δεν απευθύνονται σε κακοποιούς αλλά σε απλούς πολίτες και ο τρόπος προσέγγισης οφείλει να είναι ανάλογος.

Βεβαίως το νομοθετικό πλαίσιο υφίσταται όπως και οι σχετικές προβλέψεις της νομοθεσίας για επιβολή προστίμων όταν ούτε οι παραινέσεις, ούτε οι συστάσεις, ούτε οι εξηγήσεις λειτουργούν και γι’ αυτές τις περιπτώσεις που όλα τα προηγούμενα δεν θα έχουν αποτέλεσμα θα επιβάλλεται και το γνωστό πρόστιμο των 150 ευρώ στους παραβάτες.

Αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής διάδοσης της πανδημίας

Οι εντατικοί έλεγχοι συνεχίζονται και πραγματοποιούνται καθημερινά σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό, μόνο χθες Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 47.497 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν δύο παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας από το προσωπικό, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο, αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων, μη δήλωση ραντεβού και λίστας πελατών, κλπ.).

Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά 649 σχετικές παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 56 άτομα.

Βεβαιώθηκε μία παράβαση για λειτουργία καταστημάτων μετά τα μεσάνυχτα με επιβολή διοικητικού προστίμου 10.000 ευρώ και τριήμερη αναστολή λειτουργίας, στην Αττική.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (Τρίτη 11 Αυγούστου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 113 σχετικές παραβάσεις.

Επίσης βεβαιώθηκαν 10 παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη. Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά 182 σχετικές παραβάσεις.

Πρόσθετα, βεβαιώθηκαν 125 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

  • 39 στην Κεντρική Μακεδονία,
  • 18 στη Θεσσαλονίκη,
  • 14 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
  • 11 στα Ιόνια Νησιά,
  • 9 στη Στερεά Ελλάδα,
  • 9 στην Ήπειρο,
  • 7 στη Θεσσαλία,
  • 6 στο Βόρειο Αιγαίο,
  • 4 στην Πελοπόννησο,
  • 3 στην Αττική,
  • 3 στην Κρήτη και
  • 2 στο Νότιο Αιγαίο.

Σημειώνεται ότι από αρχές Αυγούστου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 15.561 παραβάσεις και επιβλήθηκαν 15.547 διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ και 14 των 300 ευρώ.

Στις Κυκλάδες πραγματοποιήθηκαν 34 έλεγχοι σε καταστήματα, επιχειρήσεις κλπ. και βεβαιώθηκε μία παράβαση για μη χρήση μάσκας σε περιοχές – νησιά του αρμοδιότητας του Α.Τ. Πάρου (Πάρος, Αντίπαρος). Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version