Ιερά Σύνοδος: Η Εκκλησία κάνει τη δουλειά της κυβέρνησης και “συμβουλεύει πατρικώς” τους πιστούς

Ιερά Σύνοδος: Η Εκκλησία κάνει τη δουλειά της κυβέρνησης και “συμβουλεύει πατρικώς” τους πιστούς
Συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/eurokinissi

Η Εκκλησία καλεί ιερείς και πιστούς να προσέρχονται στους ναούς αφότου έχουν υποβληθεί σε rapid ή pcr τεστ. Τι αναφέρει η εγκύκλιος. Ο έλεγχος θα γίνεται από τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια.

Μετά τον καταιγισμό αιτιολογημένων αντιδράσεων για τα μέτρα έναντι των ανεμβολίαστων που δεν αφορούν τις εκκλησίες, η Ιερά Σύνοδος προέβη σε μια κίνηση που μοιάζει σαν ένα άτυπο “ευχαριστώ” προς τη κυβέρνηση. Δεδομένου ότι εξαιρείται επί της ουσίας από τα μέτρα έναντι της ραγδαίας εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα, μιας και ουδείς γνωρίζει ποιος θα ελέγχει εκείνους που θα ελέγχουν τους ανεμβολίαστους ιερείς ως προς το αν θα κάνουν rapid test ή όχι, η Ιερά Σύνοδος εξέδωσε το μεσημέρι της Πέμπτης εγκύκλιο με “πατρικές” παραινέσεις, σχετικά με την τήρηση των μέτρων που δεν προβλέπονται καν από την ίδια τη κυβέρνηση!

Στην εγκύκλιο που έδωσε στη δημοσιότητα η Ιερά Σύνοδος, καλεί όλους τους πιστούς και τους κληρικούς για τήρηση των μέτρων κατά του κορονοϊού και προτρέπει όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να προσέρχονται στους ιερούς ναούς αφότου έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ (rapid ή pcr).

Τονίζει επίσης την υποχρέωση των ιερέων, ψαλτών, νεωκόρων κλπ να υποβάλλονται σε δύο τεστ την εβδομάδα (rapid ή pcr), ενώ όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, ο έλεγχος των τεστ θα γίνεται από… τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια. Κάτι που προφανώς, επιβεβαιώνει πως η Εκκλησία αφήνεται για ακόμη μια φορά να “αυτορυθμιστεί”, με τη Πολιτεία να σφυρίζει αδιάφορα για να μη δυσαρεστήσει μέρος του εκλογικού κοινού της.

Όπως χαρακτηριστικά διατυπώνεται, “απευθύνη υμίν έκκλησιν, και δι’ υμών παντί τω Κλήρω, τοίς Μοναχικούς Τάγ μασι και τώ ευλαβεί Λαώ, ώστε κατά την προσέλευσιν είς τούς Ιερούς Ναούς και τάς Ιεράς Μονάς να τηρώνται επακριβώς άπαντα τα μέτρα προστασίας διά την αποφυγήν έξαπλώσεως του κορωνοϊού, προτρέπουσα πατρικώς διά την πραγματοποίησιν τού υποδεδειγμένου υπό της ιατρικής κοινότητος, ώς ουσιαστικού μέτρου προστασίας κατά της πανδημίας, εμβολιασμού, ως και την διενέρ γειαν, υπό τών μή εμβολιασθέντων εισέτι, διαγνωστικών ελέγχων (rapid test ή μοριακού)”.

Όλα αυτά την ώρα που το βράδυ της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε συνέντευξή του στο MEGA και αναφερόμενος στην κριτική που δέχεται για την είσοδο των πολιτών στις εκκλησίες, έκανε λόγο για “αδυναμία ελέγχου” των τεστ στους χώρους λατρείας, ενώ δήλωσε μεταξύ άλλων:

“Ίσως ο κ. Τσίπρας δεν έχει αισθανθεί ποτέ την ανάγκη να μπει σε μια εκκλησία, να ανάψει ένα κερί. Δεν υπάρχει κάποιος στην πόρτα να τον ελέγξει αν θέλει να το κάνει. Λοιπόν, από εκεί και πέρα εάν υπήρχε τρόπος εφαρμογής του μέτρου αυτού θα το συζητούσαμε. Αλλά το ζήτημα εδώ δεν είναι οι εκκλησίες μόνο. Είναι η πολιτικοποίηση του ζητήματος της πανδημίας και ένα ταυτοτικό παιχνίδι προς άγρα ψήφων, το οποίο δυστυχώς η αντιπολίτευση εξακολουθεί και το κάνει σήμερα”.

Όπως άλλωστε διαρρέεται, η εν λόγω εγκύκλιος εκδόθηκε ύστερα από επικοινωνία του γραφείου του Πρωθυπουργού με την Ιεραρχία της Εκκλησίας.

Η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου:

Εκ Συνοδικής Αποφάσεως, ληφθείσης εν τη Συνεδρία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της 3ης μηνός Νοεμβρίου ε.έ., και εξ αφορμής της εξάρσεως των κρουσμάτων του κορωνοϊού, γνωρίζομεν υμίν ότι η Ιερά Σύνοδος, εν τη ρηθείση Συνεδρία Aυτής, απεφάσισεν όπως, εις επίμετρον των σχετικών Έγκυκλίων Aυτής, απευθύνη υμίν έκκλησιν, και δι’ υμών παντί τω Κλήρω, τοίς Μοναχικούς Τάγ μασι και τώ ευλαβεί Λαώ, ώστε κατά την προσέλευσιν είς τούς Ιερούς Ναούς και τάς Ιεράς Μονάς να τηρώνται επακριβώς άπαντα τα μέτρα προστασίας διά την αποφυγήν έξαπλώσεως του κορωνοϊού, προτρέπουσα πατρικώς διά την πραγματοποίησιν τού υποδεδειγμένου υπό της ιατρικής κοινότητος, ώς ουσιαστικού μέτρου προστασίας κατά της πανδημίας, εμβολιασμού, ως και την διενέρ γειαν, υπό τών μή εμβολιασθέντων εισέτι, διαγνωστικών ελέγχων (rapid test ή μοριακού).

Ωσαύτως, υπενθυμίζομεν την υποχρέωσιν διενεργείας, ιδία δαπάνη, δύο διαγνωστικών ελέγχων (rapid test ή μοριακού) εβδο μαδιαίως, υπό πάντων των διακονούντων εν τοις Ιερούς Ναούς (Κληρικών, Ιεροψαλτών, Νεωκόρων κ.λπ. εργαζομένων), οίτινες δεν έχουν προβή εις εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού, ως και υπο βολής των αποτελεσμάτων αυτών τη οικεία Εκκλησιαστική Αρχή, εν τώ πλαισίω της τηρήσεως των προβλεπομένων υγειονομικών μέτρων.

Εν κατακλείδι, υπενθυμίζομεν υμίν και την υποχρέωσιν τών κατά τόπους Εκκλησιαστικών Συμβουλίων και Ηγουμενοσυμβου λίων διά τον έλεγχον τηρήσεως των μέτρων εν τοίς Ιερούς Ναούς και ταϊς Ιεραϊς Μοναίς αντιστοίχως.

Εξαδάκτυλος: Γιατί εξαιρέθηκαν οι εκκλησίες από το μέτρο των rapid test

Το πρωί της Πέμπτης, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, προσπάθησε να εξηγήσει την εξαίρεση των Εκκλησιών.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε πως “δεν είναι ίδιος ο κόσμος που θα πάει στην εκκλησία την Κυριακή με αυτούς που μετακινούνται καθημερινά”.

“Το μέτρο θα δημιουργούσε μεγαλύτερο χάσμα, καθώς στους κόλπους της εκκλησίας υπάρχει η επίσημη, υπεύθυνη στάση απέναντι στον εμβολιασμό, ωστόσο υπάρχει κι ένα κομμάτι που πιστεύει ότι ο ιός κατασκευάστηκε για να πλήξει την πίστη και τα θρησκευτικά μας πιστεύω. Αν θέλουμε να διογκώσουμε το χάσμα και να μην καταφέρουμε να πείσουμε κανέναν να εμβολιαστεί, ορθώς ασχολούμαστε με την εκκλησία”, υπογράμμισε, ξεχνώντας μάλιστα τις εικόνες ιερέων “υπεράνω νόμου” που προτρέπουν πιστούς να μην εμβολιάζονται και να κατεβάζουν τις μάσκες τους μέσα στους ναούς.

Επιπλέον, κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν σημειώνοντας ότι ο εμβολιασμένος ούτε κολλάει το ίδιο ούτε μεταδίδει το ίδιο ούτε νοσεί με τους ίδιους όρους ούτε κινδυνεύει στον ίδιο βαθμό. “Αν είχαμε φτάσει σε ένα ποσοστό 85%-90% ή αν είχαμε τους άνω των 50 ετών εμβολιασμένους σε ποσοστό 100%, δε θα μιλούσαμε για πανδημία”, κατέληξε.

Μητροπολίτες στη σωστή γραμμή

Αξίζει πάντως πως στη σωστή γραμμή σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας κινήθηκε ο Μητροπολίτης Δωδώνης, Χρυσόστομος, ο οποίος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 είπε πως πρέπει να υποχρεωθούν να κάνουν το εμβόλιο “εκείνοι που ανοήτως διακηρύσσουν βλακώδεις διακηρύξεις”.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως όταν ο ιερέας και ο πιστός δεν πειθαρχεί στις αποφάσεις της Εκκλησίας, τότε “θέτει μόνος του τον εαυτό του εκτός εκκλησίας”.

“Όταν ο πιστός δεν ακούει τη φωνή της εκκλησίας, θέτει τον εαυτό του εκτός εκκλησίας. Εκκλησία σημαίνει το σύνολο των ανθρώπων, και επομένως η διοίκηση από τους κανόνες έχει το δικαίωμα να επιβάλλει συνοδικώς τις όποιες αποφάσεις”, εξήγησε ο ίδιος. “Όποιος δεν έχει εμβολιαστεί θα πρέπει να βρίσκεται εκτός του χώρου της εκκλησίας. Όταν ένας πιστός δεν πειθαρχεί στις αποφάσεις της εκκλησίας, θέτει τον εαυτό του εκτός εκκλησίας. Αν δεν ξέρει ο κάθε πιστός αυτό τον κανόνα, τότε να πάει να γίνει Ιεχωβάς, δεν μπορεί να υπάρξει σωτηρία. Αλλά αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί από τους παπάδες. Όταν ο παπάς τον παροτρύνει να μην κάνει εμβόλιο, μπορεί μετά να μην τον βάλει στην εκκλησία;”, διερωτήθηκε.

Ο Μητροπολίτης Δωδώνης εκτίμησε ότι δεν είναι πολλοί οι ιερείς που παροτρύνουν τον κόσμο να μην εμβολιάζεται, αλλά είναι αρκετοί. Διεμήνυσε ότι είναι αναγκαία η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για να σωθούν η κοινωνία, η οικογένεια και οι δουλειές.

Ερωτηθείς για το εάν θα μπορούσαν οι πιστοί να δείχνουν τουλάχιστον βεβαίωση αρνητικού rapid test για την είσοδο τους Ιερούς Ναούς, ο κ. Χρυσόστομος είπε ότι δεν είναι αρκετό αυτό. “Αν για παράδειγμα τη Μεγάλη Εβδομάδα μπαίνεις πρωί-βράδυ στην εκκλησία, είναι δυνατόν να κάνεις αυτή τη δουλειά;”, αναρωτήθηκε, ενώ εξέφρασε επιφυλάξεις για το εάν θα τηρηθεί το συγκεκριμένο μέτρο και για την είσοδο στα καταστήματα.

Επίσης, χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συμμετοχή ιερέων σε διαδηλώσεις κατά του εμβολίου.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης, Ιάκωβος, αποφάσισε να θέτει τους ιερείς που δεν εμβολιάζονται σε αργία άνευ αποδοχών, έχοντας δώσει διορία μίας εβδομάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανεμβολίαστοι ιερείς στην Μητρόπολη Μυτιλήνης ξεπερνούν τους 30, ενώ αρκετοί εξ αυτών παρακινούν τους πιστούς να μην κάνουν το εμβόλιο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα