Με το… σταυρό στο χέρι ο Μητσοτάκης στην πανδημία

Με το… σταυρό στο χέρι ο Μητσοτάκης στην πανδημία
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης INTIME

Ο πρωθυπουργός χθες έδειξε ξεκάθαρα ότι στοχεύει στα εκλογικά ακροατήρια της Εκκλησίας και της Αστυνομίας, καθώς και στους πολίτες που δεν επιθυμούν lockdown.

Με την επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα γιατί “δεν έχει νιώσει ποτέ την επιθυμία να ανάψει ένα κερί” και την υπεράσπιση της Αστυνομίας στον απόηχο της τραγωδίας στο Πέραμα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χθες πλαισίωσε την πολιτική απόφαση να μην πάει ξανά σε lockdown με μία σαφή στόχευση σε συγκεκριμένα εκλογικά ακροατήρια της Νέας Δημοκρατίας.

Αν και επανέλαβε εξάλλου ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, έθεσε εκ νέου ένα σαφή στόχο αυτοδυναμίας και το δίλημμα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης, προς τους δεξιούς αλλά και τους κεντρώους ψηφοφόρους, “σταθερότητα με μονοκομματική κυβέρνηση ΝΔ ή επιστροφή στο ΣΥΡΙΖΑ”.

Ο πρωθυπουργός ειδικότερα υπερασπίστηκε την απόφαση να εξαιρούνται από υποχρέωση για rapid test για τον κορονοϊό οι ανεμβολίαστοι που πηγαίνουν στην Εκκλησία, επικαλούμενος αφενός την άσκηση του θρησκευτικού δικαιώματος και αφετέρου.. πρακτικούς λόγους, καθώς όπως υποστήριξε οι ναοί είναι ανοιχτοί χώροι και δεν μπορεί να υπάρχει κάποιος στην είσοδο για να πραγματοποιεί έλεγχο. Αντίθετα, εκτίμησε ότι οι καταστηματάρχες σε εμπόριο και εστίαση μπορούν να ελέγχουν πιστοποιητικά εμβολιασμού και τεστ, υπερασπιζόμενος τα νέα μέτρα.

Το γεγονός ότι ένα δεξιό κοινό επιμένει ότι στην Εκκλησία δεν κολλάει ο κορονοϊός, προφανώς και δεν είναι άσχετο με την επιλογή αυτή. Και δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι δεν είναι το ίδιο τα κομμωτήρια και οι εκκλησίες, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης χαρακτήρισε βασική ανάγκη την άσκηση της θρησκευτικής λατρείας και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας διέψευσε ότι υπάρχει άτυπο lockdown σε εστίαση και εμπόριο, διαχωρίζοντας την αγορά ρούχων από το θρησκευτικό δικαίωμα.

Η ΝΔ πάντως μπορεί να επικαλείται πλέον ότι η Ιερά Σύνοδος με ανακοίνωση της κάλεσε ιερείς και πιστούς να εμβολιαστούν, αλλά και να τηρούν τα υγειονομικά μέτρα όταν προσέρχονται στους ναούς. Η ζωή όμως δυστυχώς έχει αποδείξει ότι συχνά οι ιερείς και οι πιστοί αγνοούν αυτές τις εκκλήσεις.

Μπορεί βέβαια η κυβέρνηση να μη συγκρούεται με την εκλογική δεξαμενή των πιστών, που συχνά αποτελεί με το κοινό των αντιεμβολιαστών συγκοινωνούντα δοχεία, από την άλλη όμως καθιστά τους μη εμβολιασμένους υπεύθυνους για τη δική τους τύχη.

Ο κ.Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι από τη στιγμή που υπάρχει το εμβόλιο και έχουν εμβολιαστεί σχεδόν τρεις στους τέσσερις πολίτες όπως ανέφερε, δεν πρόκειται να ξανακλείσει η οικονομία, η κοινωνία και η εκπαίδευση, αφού άλλωστε η πλειοψηφία των πολιτών είναι αρνητική απέναντι στο ενδεχόμενο νέου lockdown. Και ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι πλέον η κυβέρνηση επικεντρώνει στην διατήρηση της ανοσίας μεταξύ όσων ούτως ή άλλως έχουν εμβολιαστεί, με την τρίτη δόση, καθώς διαπιστώνει ότι οι υπόλοιποι δύσκολα θα πειστούν. Ενώ έχει εγκαταλείψει κάθε σκέψη για επέκταση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού, που θα προκαλούσε νέες αντιδράσεις, και σε καμία περίπτωση βέβαια δε σκέπτεται να επιβάλλει εμβολιασμό στην Αστυνομία, όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι σχετικά χαμηλή.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα με αφορμή τα τραγικά γεγονότα στο Πέραμα απευθύνθηκε στο εκλογικό κοινό που επιθυμεί “νόμο και τάξη” και υπερασπίστηκε ουσιαστικά την Αστυνομία. Αν και χαρακτήρισε λάθος την περίφημη ρήση του πατρός του, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος ως πρωθυπουργός είχε πει σε αστυνομικούς “εσείς είστε το κράτος”, ο πρωθυπουργός υιοθέτησε τη γραμμή Βορίδη πως η Αστυνομία έχει το μονοπώλιο της βίας και έθεσε το δίλημμα “με το νοικοκυραίο ή με το διαρρήκτη”.

Με όλους αυτούς τους τρόπους, η κυβέρνηση επιχειρεί να θωρακίσει τη δεξιά πλευρά της ΝΔ και να ισοφαρίσει τυχόν απώλειες στο αντιεμβολιαστικό κοινό, με το οποίο άλλωστε δε συγκρούεται πέραν ενός ορίου αφού απαιτείται μεν πλέον τεστ για είσοδο παντού εκτός από σουπερμάρκετ, φαρμακεία και εκκλησίες, αλλά δεν επεκτείνεται η υποχρεωτικότητα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα