Κορονοϊός: Η Σερβία παίρνει "ασπίδα" από την Κίνα μετά τον τέταρτο θάνατο

Σέρβος στρατιώτης επιτηρεί κατά συνθήκη νοσοκομείο
Σέρβος στρατιώτης επιτηρεί κατά συνθήκη νοσοκομείο AP

Ένα μωρό 28 ημερών είναι ο νεότερος ασθενής από κορονοϊό, εκ των 303 συνολικά, στη Σερβία. Πώς προετοιμάζονται στη χώρα για το ενδεχόμενο έξαρσης, ποιο είναι το μοντέλο που θα εφαρμόσουν άμεσα.

Στα 303 ανέρχονται τα κρούσματα του κορονοϊού στη Σερβία, σύμφωνα με το ανακοινωθέν το βράδυ της Τρίτης. Μεταξύ των όσων νοσούν βρίσκεται ένα βρέφος 28 ημερών που νοσηλεύεται, όπως και όλα τα μέλη της οικογένεια του, σε νοσοκομείο του Βελιγραδίου.

Ο υπουργός Υγείας Ζλάτιμπορ Λόντσαρ ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης τον θάνατο μιας γυναίκας 60 ετών που νοσηλεύονταν σε κλινική της Νις. Πλέον ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους τέσσερις.

Πώς προετοιμάζονται

Η Σερβία προετοιμάζεται πυρετωδώς για την εφαρμογή πιο επιθετικής τακτικής στην αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως συμβούλεψαν οι Kινέζοι εμπειρογνώμονες που έφτασαν το περασμένο Σάββατο από το Πεκίνο. Η νέα προσέγγιση αφορά τον εντοπισμό των προσβληθέντων από τον ιό, όπως και τον τρόπο νοσηλείας και θεραπείας. Στόχος είναι να εντοπιστούν όσο τον δυνατόν περισσότερα κρούσματα για να απομονωθούν και να θεραπευτούν. Αναμένεται σύντομα να ξεκινήσουν μαζικά τεστ του πληθυσμού.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας στην μάχη κατά του κορονοϊού θα ενταχθούν και οι φορείς πρωτοβάθμιας υγείας. Οι "ύποπτοι φορείς" θα καλούνται στα τοπικά κέντρα υγείας της γειτονιάς όπου θα λαμβάνεται ρινοφαρυγγικό επίχρισμα το οποίο στην συνέχεια θα εξετάζεται στα εργαστήρια για να διαπιστωθεί αν νοσούν. Σε πρώτη φάση θα καλούνται όλες οι επαφές που είχαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα δύο εβδομάδες πριν νοσήσουν, ανεξάρτητα από τα συμπτώματα. Ο Ζλατιμπορ Λόντσαρ κατέστησε σαφές ότι η υποβολή σε εξετάσεις δεν αποτελεί ελεύθερη επιλογή, αλλά υποχρέωση και όποιος αρνείται θα αναγκάζεται.

Στον τρόπο θεραπείας των ασθενών επίσης θα γίνουν αλλαγές προκειμένου να μην υπάρξει συμφόρηση του συστήματος υγείας, εάν επιδεινωθεί η κατάσταση. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τέσσερα νοσοκομεία- δύο στο Βελιγράδι, ένα στο Νόβισαντ και ένα στην Νις - θα μετατραπούν σε ΜΕΘ αποκλειστικά για τον κορονοϊό. Οι ασθενείς, των οποίων η κατάσταση υγείας κριθεί σταθερή, θα νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας σε ειδικούς θαλάμους για τον κορονοϊό. Όσοι βρίσκονται στο αρχικό στάδιο της νόσου με ελαφρά συμπτώματα θα νοσηλεύονται σε εκθεσιακούς χώρους, κλειστά γυμναστήρια, στάδια και φοιτητικές εστίες που θα διαμορφωθούν κατάλληλα για να χρησιμοποιηθούν ως νοσοκομεία.

Στο Βελιγράδι ο στρατός έχει ήδη διαμορφώσει κατάλληλα τους χώρους της διεθνούς έκθεσης τοποθετώντας 3.000 κλίνες. Οι ασυμπτωματικοί φορείς της νόσου θα τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα στην οικία τους όπου επίσης θα λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή.

Τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας

Στη Σερβία ισχύει γενική απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 17:00 η ώρα το απόγευμα έως τις 05:00 το πρωί. Στους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών στις πόλεις και 70 ετών στα χωριά δεν επιτρέπεται να εγκαταλείπουν την οικία τους. Οι επαναπατριζόμενοι υπήκοοι της Σερβίας, εφόσον προέρχονται από χώρες "υψηλού ρίσκου" οδηγούνται σε καταυλισμό που δημιουργήθηκε κοντά στα σύνορα με την Κροατία και τίθενται σε καραντίνα διάρκειας 14 ημερών.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός
SHARE:

24Media Network