Κορονοϊός με Δέλτα: Τι άλλαξε με την πιο γνωστή μετάλλαξη – Μεταδοτικότητα και κίνδυνοι

Κορονοϊός με Δέλτα: Τι άλλαξε με την πιο γνωστή μετάλλαξη – Μεταδοτικότητα και κίνδυνοι
Κόσμος στο Λονδίνο εν μέσω πανδημίας 2021 Matt Dunham/AP Photo

Πόσο διαφέρει η μετάλλαξη "Δέλτα" από την αρχική ασθένεια του κορονοϊού; Οι βασικές διαφορές για το ποσοστό εξάπλωσης, το ιικό φορτίο και τον κίνδυνο νοσηλείας. Ο ρόλος των εμβολίων.

Σε κυρίαρχο στέλεχος έχει εξελιχθεί τους τελευταίους μήνες η μετάλλαξη “Δέλτα” του κορονοϊού, καθώς ήταν η παραλλαγή που εξελίχθηκε ταχύτερα τόσο από την αρχική νόσο Covid-19 όσο και από τις υπόλοιπες παραλλαγές που έκαναν την εμφάνισή τους από την αρχή της πανδημίας.

Με την πανδημία του κορονοϊού να έχει γίνει ουσιαστικά η πανδημία “Δέλτα”, καθώς η τελευταία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 90% των παγκόσμιων κρουσμάτων, το visualcapitalist.com κάνει ένα crast test ανάμεσα στη μετάλλαξη “Δέλτα” και την αρχική ασθένεια, επισημαίνοντας τις βασικές διαφορές σχετικά με το ποσοστό και τον χρόνο εξάπλωσης, το ιικό φορτίο και τον κίνδυνο νοσηλείας.

Με την πρώτη ματιά, όπως αναφέρει το άρθρο, οι λοιμώξεις που προκαλούνται από τη μετάλλαξη “Δέλτα” είναι παρόμοιες με την αρχική νόσο Covid-19. Τα συμπτώματα που αναφέρονται από ασθενείς περιλαμβάνουν βήχα, πυρετό, πονοκέφαλο και απώλεια όσφρησης και γεύσης.

Μελέτες όμως έδειξαν πως η διαφορά της αρχικής νόσου με την παραλλαγή έγκειται στο πόσο γρήγορα και σοβαρά νόσησαν οι ασθενείς με κορονοϊό.

Ποσοστό εξάπλωσης: Πόσο γρήγορα εξαπλώνεται η μόλυνση σε μια κοινότητα (βάσει του R0 ή του βασικού αναπαραγωγικού αριθμού). Η παραλλαγή “Δέλτα” εξαπλώθηκε 125% πιο γρήγορα από την αρχική ασθένεια, καθιστώντας τη δυνητικά τόσο μολυσματική όσο η ανεμοβλογιά.

Ιικό φορτίο: Πόσος ιός είναι ανιχνεύσιμος στο αίμα ενός μολυσμένου ατόμου, με τα υψηλότερα φορτία να συσχετίζονται με πιο σοβαρές λοιμώξεις. Οι λοιμώξεις από τη μετάλλαξη “Δέλτα” είχαν 1000 φορές υψηλότερο ιικό φορτίο.

Ανιχνεύσιμος ιός: Πόσο καιρό μετά την έκθεση είναι ανιχνεύσιμος ο ιός στο αίμα ενός μολυσμένου ατόμου. Οι λοιμώξεις “Δέλτα” βρέθηκαν να ανιχνεύονται τέσσερις ημέρες μετά την έκθεση, ταχύτερα από την αρχική ασθένεια (έξι ημέρες).

Λοιμώδης περίοδος: Πόσο καιρό ένα μολυσμένο άτομο έχει την ικανότητα να μεταδώσει τον ιό σε άλλα άτομα, από την πρώτη φορά που εκτέθηκε. Οι λοιμώξεις “Δέλτα” ήταν μεταδοτικές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τις παραδοσιακές λοιμώξεις Covid-19, σε 18 ημέρες σε σύγκριση με 13 ημέρες.

Κίνδυνος νοσηλείας: Πόσο περισσότερο ή λιγότερο πιθανό είναι μια λοίμωξη να χρειαστεί νοσηλεία για θεραπεία. Οι λοιμώξεις που προκαλούνται από την παραλλαγή “Δέλτα” είχαν διπλάσιες πιθανότητες να προκαλέσουν νοσηλεία σε σύγκριση με την αρχική νόσο.

Visual Capitalist

Ωστόσο, ένα ιδιαίτερα σημαντικό εύρημα αποτελεί το γεγονός πως τα υπάρχοντα εμβόλια κατά του κορονοϊού βοήθησαν κατά των λοιμώξεων από τη μετάλλαξη “Δέλτα”.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) διαπίστωσε ότι τα εγκεκριμένα εμβόλια μείωσαν το ποσοστό μόλυνσης κατά 5 φορές και το ποσοστό νοσηλείας κατά 29 φορές σε ένα κρούσμα. Διαπίστωσε επίσης ότι η συνολική αποτελεσματικότητα κατά της λοίμωξης μπορεί να μειωθεί με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο, και τα άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο μπορεί να χρειαστούν ένα αναμνηστικό εμβόλιο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα