Κορονοϊός: Πώς θα λειτουργούν οι κινητές ομάδες για τα τεστ στον πληθυσμό

Κορονοϊός: Πώς θα λειτουργούν οι κινητές ομάδες για τα τεστ στον πληθυσμό
Οχήματα Κινητών Ομάδων ΕΟΔΥ.

Περισσότερες από 20 Κινητές Ομάδες Υγείας είναι ήδη έτοιμες να ξεκινήσουν ευρείας κλίμακας τεστ στον πληθυσμό από αυριο.

Ξεκινά αύριο η πρώτη φάση του ελέγχου του πληθυσμού για κορονοϊό από ένα μικρό αριθμό από τις νεοσύστατες Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) που δημιουργεί ο ΕΟΔΥ. Ο έλεγχος αρχικά θα αφορά τη διάγνωση αν κάποιος έχει τον ιό και σταδιακά μετά από κάποιο διάστημα και αφού βεβαιωθούμε ότι διαθέτουμε αξιόπιστα τεστ, θα γίνεται και έλεγχος αντισωμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις συνολικά 500 μονάδες που προβλέπεται να δημιουργηθούν, έτοιμες είναι περίπου 20 οι οποίες και ξεκινούν. Μάλιστα 4 από αυτές αύριο θα βρίσκονται στο 2ο ΚΑΠΗ Γαλατσίου.

Όπως ανέφερε σήμερα ο Υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, από την στιγμή που το ευρωπαϊκό αυτό πρόγραμμα εγκρίθηκε, ξεκινάει αύριο η φάση υλοποίησης του. Είναι ένα πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται υπό την καθοδήγηση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Όπως είπαμε αφορά 500 ομάδες οι οποίες για να στελεχωθούν χρειάζονται 500 νοσηλευτές, 500 οδηγούς και άλλα 100 άτομα για τηλεφωνική εξυπηρέτηση. Η διαδικασία των προσλήψεων έχει ήδη ξεκινήσει.

«Θέλω να είμαι σαφής, δεν θα περιμένει ο κόσμος στο σπίτι του να του χτυπήσουν το κουδούνι ή να τον πάρουν τηλέφωνο» αναφέρει ο κ. Κοντοζαμάνης. Συμπληρώνει ακόμη ότι «Έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη ότι δίνουμε προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και οι κινητές ομάδες αυτές θα ξεκινήσουνε δίνοντας έμφαση σε κλειστές δομές όπου υπάρχουν ευπαθείς ομάδες και ειδικές δομές, όπως είναι οι προγεννητικές δομές, όπως είναι οι φυλακές, τα γηροκομεία και από κει και πέρα θα εξελίσσεται το πρόγραμμα που αφορά την επιδημιολογική επιτήρηση».

Ο υφυπουργός εξήγησε ότι θα γίνεται έλεγχος, μοριακός έλεγχος ανίχνευσης του κορονοϊού και σε δεύτερο χρόνο θα, στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης θα υπάρξει και έλεγχος αντισωμάτων. Βασικός στόχος είναι να προστατεύσουνε οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και να βοηθήσουν στην επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου.

«Να πω ότι η μάχη δεν έχει τελειώσει, ο πόλεμος δεν έχει κερδηθεί, επομένως είμαστε σε ετοιμότητα, είμαστε σε επαγρύπνηση προκειμένου να δούμε την διασπορά της νόσου και πως επιδημιολογικά από δω και πέρα συμπεριφέρεται η νόσος στο σύνολο του πληθυσμού» σημείωσε ακόμη ο κ. Κοντοζαμάνης.

Ας σημειωθεί ότι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του προγράμματος του ΕΟΔΥ είχε ξεκινήσει από το Σάββατο (2/5), όταν ειδοποιήθηκαν και προσήλθαν οι πρώτοι επιτυχόντες νοσηλευτές και οδηγοί, οι οποίοι υπεβλήθησαν στον σχετικό έλεγχο για την ανίχνευση τυχόν ύπαρξης του ιού SARS-CoV-2. Τα αποτελέσματα του ελέγχου αναμένονταν εντός της ημέρας και αμέσως μετά θα ολοκληρωνόταν η πρόσληψη τους.


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα