Κορονοϊός: Στον Πειραιά το “Ελευθέριος Βενιζέλος” – Το απόγευμα η μεταφορά μελών του πληρώματος στα ξενοδοχεία

Κορονοϊός: Στον Πειραιά το “Ελευθέριος Βενιζέλος” – Το απόγευμα η μεταφορά μελών του πληρώματος στα ξενοδοχεία

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας στην προβλήτα Ε12 στο λιμάνι του Πειραιά όπου έδεσε το "Ελευθέριος Βενιζέλος". Έχουν διαπιστωθεί 119 κρούσματα κορονοϊού.

Στην προβλήτα Ε12 στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται αγκυροβολημένο το πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος από το βράδυ της Πέμπτης. Αυτή την ώρα έχει στηθεί τέντα του ΕΟΔΥ για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό έξω από το πλοίο.

Όπως έχει σχεδιαστεί τα μέλη του πληρώματος που ήταν αρνητικά στα τεστ για τον κορονοϊό θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία της Αθήνας για να μπουν σε καραντίνα και στη συνέχεια θα επαναπατριστούν.

Όπως είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς  αυτό θα γίνει το απόγευμα μετά τις 7 και αν δεν προλάβουν να φύγουν όλοι, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το Σάββατο.

Στο πλοίο έχουν εντοπιστεί 119 κρούσματα μεταξύ των 383 επιβαινόντων. Στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» επιβαίνουν 34 άτομα που αποτελούν το πλήρωμα του πλοίου και άλλοι 349 ναυτικοί διαφόρων εθνικοτήτων μεταξύ των οποίων και δύο Έλληνες.

Σημειώνεται ότι κλιμάκιο του ΕΟΔΥ έχει πάρει δείγματα από όλους τους επιβαίνοντες του πλοίου και τις επόμενες ώρες αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των τεστ και για άλλους επιβαίνοντες.

 

Θανάσης Ευαγγελάκης: “Άργησαν με τα δείγματα, δεν έχει γίνει απολύμανση”

Ο Θανάσης Ευαγγελάκης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, δήλωσε πως το πλοίο έπρεπε να δέσει ήδη νωρίτερα από χθες, ενώ ζήτησε η ηλεκτροδότηση του να γίνεται από τη στεριά, ώστε να μην απαιτείται η κίνηση του πληρώματος: “Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε το πρώτο κρούσμα, εκφράστηκε η ανησυχία από τα ίδια τα μέλη του πλοίου και τις οικογένειες τους με τις οποίες επικοινωνήσαμε. Αναδειξαμε από την επόμενη ημέρα την αναγκη να προσδέσει το πλοίο σε ασφαλή προβλήτα στον Πειραιά. Αυτό γιατί όσο βρισκόταν στο αγκυροβόλιο του Πειραιά, λειτουργούσαν μηχανήματα του πλοίου για την ηλςκτροδοτησή του, κάτι το οποίο είχε και την κίνηση του πληρώματος, μέσα στο πλοίο. Είναι χαρακτηριστικό ότι άργησαν πολύ με τα δείγματα. Μέχρι και σήμερα και αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν έχει γίνει απολύμανση στο πλοίο. Τα μέτρα προστασίας θα πρέπει να συνεχιστούν και η ηλεκτροδότηση του πλοίου να γίνει από τη στεριά. Αν αυτό δεν είναι εφικτό θα πρέπει το σύνολο των επιβαινόντων, πάντα με τα μέτρα προστασίας, να μεταφερθούν σε ξενοδοχεία ώστε η καραντίνα να είναι προς όφελος τους”.

Σε απομόνωση στις καμπίνες

Οι ναυτικοί είναι σε απομόνωση στις καμπίνες τους και έχουν χωριστεί σε τρεις ομάδες: υψηλού, μέτριου και χαμηλού κινδύνου.Σύμφωνα με πληροφορίες όσοι βγουν θετικοί στον κορονοϊό θα παραμείνουν σε καραντίνα επι του πλοίου.

Δύο από τα 119 άτομα που εντοπίστηκαν θετικοί και ήταν σε σοβαρότερη κατάσταση, ένας 72χρονος Ελβετός και ένας 34χρονος Ινδονήσιος μεταφέρθηκαν και νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της Αττικής.

Το «Ελευθέριος Βενιζέλος» που είχε ναυλωθεί και μετέφερε ναυτικούς για να επανδρώσουν άλλο πλοίο στην Ισπανία βρίσκονταν εδώ και ημέρες αρόδο στο λιμάνι του Πειραιά λόγω της από 21/03 υπουργικής απόφασης με περιοριστικά μέτρα για τους κατάπλους των σκαφών και των πλοίων στο πλαίσιο προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.  

Το «Ελευθέριος Βενιζέλος» είχε ναυλωθεί από εταιρεία της Μάλτας και Τούρκο ιδιοκτήτη για να μεταφέρει στην Ισπανία 349 ναυτικούς μεταξύ των οποίων και δύο Έλληνες προκειμένου να επανδρώσουν άλλο πλοίο εκεί. Ωστόσο δεν μπόρεσε να καταπλεύσει εκεί λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβάλλει οι αρχές της Ισπανίας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Έτσι το πλοίο πήρε εντολή από την ναυλώτρια εταιρεία να μεταφέρει τα πληρώματα στην Τουρκία αλλά οι τουρκικές αρχές επέτρεπαν μόνο τους Τούρκους υπηκόους να αποβιβαστούν στο τουρκικό έδαφος.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα