Κορονοϊός: Συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ για τεστ αντισωμάτων

Κορονοϊός: Συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ για τεστ αντισωμάτων
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του πρέσβη των ΗΠΑ με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. sotiris kypraios

Τι συζήτησαν Κικίλιας και Pyatt σήμερα σχετικά με τη δωρεά 200.000 τεστ από τον εφοπλιστή Γ. Προκοπίου

Συνάντηση στο Υπουργείο Υγείας είχαν σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και ο πρέσβης των ΗΠΑ Geoffrey Pyatt με κύριο αντικείμενο τη προμήθεια του Εθνικού Συστήματος Υγείας με τα πρώτα πιστοποιημένα και εγκεκριμένα 200.000 τεστ αντισωμάτων για κορονοϊό. Η προμήθεια γίνεται με δωρεά του εφοπλιστή Γ. Προκοπίου. 

Ο πρέσβης επαίνεσε τις κινήσεις της Κυβέρνησης και του Β. Κικίλια, στο μέτωπο του κορονοϊού και αναφέρθηκε στη θέση της χώρας στο παγκόσμιο χάρτη της έρευνας μεγάλων πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών. 

Οι δύο άντρες μεταξύ άλλων δήλωσαν:

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: 

“Η σημερινή συνάντηση έγινε με αφορμή τη συνεργασία των δύο Κυβερνήσεων, που έφερε ως αποτέλεσμα τη δυνατότητα που θα έχει η χώρα μας να χρησιμοποιήσει τεστ αντισωμάτων μιας πολύ μεγάλης αμερικανικής εταιρείας, της Abbott, στην τεράστια μάχη που δίνουμε κι εμείς όπως και όλος ο κόσμος απέναντι στον κορονοϊό. Θα είμαστε μία από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που θα χρησιμοποιήσουν αυτά τα πολύ υψηλής ευαισθησίας τεστ και θέλουμε να ευχαριστήσουμε την αμερικανική Κυβέρνηση και φυσικά την Πρεσβεία των ΗΠΑ, για τη βοήθεια και τη συνεργασία, ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στους επιστήμονές μας, να χρησιμοποιήσουν διαγνωστικά και επιδημιολογικά αυτά τα εργαλεία, για να προφυλάξουμε καλύτερα τους συμπολίτες μας.

Στην Ελλάδα έχει γίνει πολύ μεγάλη προσπάθεια και από το ελληνικό Δημόσιο, αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα με δωρεές, για να εξοπλίσουμε τα νοσοκομεία με Μέσα Ατομικής Προστασίας και να έχουμε και τα κατάλληλα τεστ. Όπως έχει ήδη πει ο Πρωθυπουργός, η προμήθεια αυτών των τεστ καλύφθηκε από τη δωρεά του κ. Προκοπίου, τον οποίο ευχαριστούμε πάρα πολύ. Παρουσιάσαμε την προηγούμενη εβδομάδα τις δωρεές συνολικά, τους ιδιώτες και τα Ιδρύματα που είχαν την ευγενή καλοσύνη να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια και να βοηθήσουν τον ελληνικό λαό σε αυτή τη δύσκολη μάχη απέναντι στον κορονοϊό και τους ευχαριστούμε ξανά”.

G. PYATT: 

“Είναι μια ιστορική στιγμή, κάτι που όλοι μας θα θυμόμαστε, αλλά νομίζω ότι όλοι μας στην Πρεσβεία είμαστε τυχεροί που βρισκόμαστε στην Ελλάδα αυτή τη χρονική στιγμή και αισθάνομαι δέος μπροστά στις υπηρεσίες που προσφέρει ο Ελληνικός Τομέας Υγείας. Βρίσκομαι σε στενή επαφή με τον Υπουργό κ. Κικίλια τις τελευταίες εβδομάδες, για μια πληθώρα θεμάτων που σχετίζονται με την ανταπόκριση της Αμερικανικής Κυβέρνησης, το ρόλο των αμερικανικών επιχειρήσεων, της αμερικανικής τεχνολογίας, αλλά και την ανταπόκριση της Ελληνικής Κυβέρνησης και συνεργαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε αυτή την παγκόσμια πρόκληση, γιατί είναι ξεκάθαρα μια πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπισθεί από κοινού.

Επιθυμώ να ευχαριστήσω την Abbott Corporation για τη στενή τους συνεργασία με το Ελληνικό Υπουργείο Υγείας. Η Abbott συμβολίζει την παγκόσμια τεχνολογική ηγεσία της αμερικανικής φαρμακευτικής βιομηχανίας και της βιομηχανίας της Υγείας. Αντικατοπτρίζει το καινοτόμο πνεύμα του αμερικανικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος και των μοναδικών ικανοτήτων που έχουν οι αμερικανικές επιχειρήσεις.

Όπως προειδοποίησε ο Dr. Fauci πρόσφατα, η ώρα αυτής της λύσης δεν είναι σίγουρη, αλλά οι πιθανότητες επιτυχίας είναι πολύ μεγάλες. Και γνωρίζω ότι η αμερικανική βιομηχανία, οι Αμερικανοί ερευνητές και οι πολυεθνικές μας εταιρίες, όπως η Abbott, η Pfizer που αυξάνει την παρουσία της στην Θεσσαλονίκη, η Abbvie που ήδη διατηρεί κέντρο κλινικών δοκιμών εδώ στην Αθήνα, θα έχουν ηγετική θέση στην προσπάθεια αυτή. Καθώς οι ελληνικές επιχειρήσεις επανέρχονται στην αγορά – πράγμα που συζήτησα με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη χθες – και καθώς έρχεται η καλοκαιρινή τουριστική περίοδος, συμφωνούμε στη σημασία αξιόπιστων τεστ, ώστε οι αξιωματούχοι και οι επιστήμονές μας μπορούν να συνεχίσουν να παίρνουν αποφάσεις στη βάση αξιόπιστων πληροφοριών για τη δημόσια ασφάλεια και υγεία αυτή την περίοδο της κρίσης του κορονοϊού.

Είμαι λοιπόν ενθουσιασμένος με την παράδοση 200.000 τεστ αντισωμάτων από την Abbott στο Ελληνικό Υπουργείο Υγείας. Για να είμαι ξεκάθαρος, αυτή είναι μια εμπορική συμφωνία αλλά χρειάστηκε ιδιαίτερο συντονισμό μεταξύ του Υπουργείου και της Abbott, και η Πρεσβεία με μεγάλη χαρά βοήθησε στη διευκόλυνση αυτής της συνεργασίας. Ελπίζουμε αυτή η παράδοση των τεστ να βοηθήσει την Ελλάδα αυτή την κρίσιμη επόμενη περίοδο της καταπολέμησης του ιού και της επαναφοράς της ελληνικής οικονομικής δραστηριότητας. Και να είστε βέβαιοι, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα θα συνεχίσουν να συνεργάζονται για τη λύση αυτού του προβλήματος. Θα το λύσουμε μαζί και θα προχωρήσουμε μπροστά ως σύμμαχοι και εξαιρετικά στενοί εταίροι”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα